COVID 19

Innan COVID 19 tog det i genomsnitt cirka 10 år att utveckla ett helt nytt vaccin och man har aldrig tidigare utvecklat ett nytt vaccin på mindre än fem år.
Covid 19 vaccinet kan rimligtvis inte ha tagits fram så snabbt utan att man ska misstänka att man har missat allvarliga biverkningar. Hur kan man vara säker på att de är säkra och effektiva när man rimligen inte har haft den tid som behövs för att göra alla tester som krävs?
Utvecklingen av vaccin kan vara oförutsägbar och det tar vanligtvis många år att gå igenom processen att designa ett vaccin, testa det fullständigt för att upptäcka biverkningar och därefter genomföra effektprövningar för att bedöma om det fungerar för att skydda mot Covid 19 på ett effektivt sätt.
Det faktum att denna process genomfördes inom ett år leder till en misstanke om att det inte har testats fullständigt och att forskningen har gått för snabbt. Det finns en uppenbar risk att de Covid 19 vacciner som nu används kan vara mer benägna att efter flera år ge ännu inte upptäckta biverkningar på grund av den förkortade forskningsfasen.
I Sverige började vaccinationerna redan ett år efter de första tecknen på att en epidemi hade brutit ut.

I vanliga fall börjar forskare inte spruta människor med experimentella vacciner förrän efter rigorösa säkerhetskontroller.
Vaccin brukar inledningsvis testas på små grupper av människor, några dussin under fas 1 därefter några hundra i fas 2. Tusentals människor testas i fas 3. Det går vanligtvis månader mellan faserna så att forskare kan granska resultaten och få godkännanden för efterföljande faser.
Det påstås från officiellt håll att man har använt sig av ett nytt sätt att minska den här processen genom att kombinera flera faser och testa vaccin på fler människor utan att vänta lång tid mellan de olika faserna. Hur har man då hunnit att gå igenom resultaten på ett grundligt sätt när tiden har varit så knapp? Kom ihåg att det normalt i snitt tar mellan tio och fem år att utveckla ett nytt vaccin!
Ifall läkemedlets kvalitet och tillämpning inte är baserad på korrekt genomförda tester eller korrekt information innebär det en enorm risk för människors hälsa på både lång och kort sikt.
Utvecklingen av vacciner mot Covid 19 har enligt vad som påstås ha skett via sammarbeten mellan olika aktörer och internationella myndigheter globalt på en aldrig tidigare sedd nivå. Vaccinationsforskningen har också blivit kraftigt finansierad vilket man anger som förklaring till att processen har gått snabbare än normalt. Men låter det troligt egentligen? Menar man att läkemedels företag som normalt konkurrerar med varandra nu plötsligt har börjat samarbeta och dessutom på ett så pass effektivt sätt att tiden har kortats ner med flera år? För mig låter det helt enkelt för bra för att kunna vara sant.
Man har lyckats att gå från mellan fem till tio år till ungefär ett år.
Även om vissa steg i vaccinets utvecklings tidslinje har varit möjlig att hastas igenom eller hoppas över helt ser också godkännandena av de olika vaccinerna ut att ha förkortats rejält. 
Fullständigt godkännande av ett vaccin under prioriterad granskning tar vanligtvis minst sex månader. Men de har i det här fallet slutförts betydligt snabbare än så. Man kan absolut inte ha haft tillräckligt med tid på sig att gå igenom de uppgifter man har haft tillgång till och man kan inte heller ha haft tillräckligt med information eftersom det i normalfallet krävs ett flertal år av noggranna tester.
Det finns skräckhistorier från det förflutna där vacciner inte testades ordentligt. På femtiotalet godkändes till exempel ett dåligt producerat parti av ett poliovaccin på några timmar. Den innehöll en version av viruset som inte var riktigt död så patienter som fick det fick faktiskt polio. Flera barn dog på grund av denna miss.
I samband med svininfluensa pandemin 2009-2010 genomfördes en vaccinationskampanj som resulterade i att cirka 60 procent av befolkningen vaccinerades. En allvarlig biverkning i form av ett ökat antal fall av narkolepsi bland vaccinerade barn och ungdomar upptäcktes under sommar 2010 och konstaterades senare bero på vaccinet.
I de flesta fallen rapporterades symtom på narkolepsi under det första året efter vaccinationen, men en del rapporterades även efter två år.
All läkemedelsbehandling innebär risk för läkemedelsrelaterade skador och risken lär ju bli betydligt större när man har snabbat på processen.
Miljontals människor världen över har fått minst en dos vaccin utan allvarliga biverkningar men sanningen är att ingen känner till vaccinens påverkan på längre sikt. 
Media är återigen precis som vid svininfluensan väldigt okritiska till vaccinationer vilket är märkligt. Medias uppgift är väl ändå att vara en objektiv och oberoende informationskälla som utan påverkan från svenska myndigheter, organisationer och företag ska rapportera på ett sakligt sätt. Man är istället extremt positiv till att människor ska vaccineras. Detta kommer definitivt ändras ifall det om några år börjar dyka upp ett flertal fall där vaccinerade har fått sjukdomar från vaccinerna. Men då är det redan försent. 
I ett sådant scenario har man som drabbad inte heller rätt till något skadestånd från svenska staten eftersom all vaccination sker helt frivilligt. Det är frivilligt men det finns en viss press från svenska myndigheter för att så många som möjligt ska välja att vaccinera sig.
Allt för många människor där ute har glömt att tänka själva och tror på allt som påstås när det gäller Covid 19 vaccinerna. Man verkar inte alls frågasätta den information man får och man verkar inte alls känns till hur lång tid det faktiskt tar att ta fram nya vacciner. 
Den 16 mars 2021 beslutade Folkhälsomyndigheten att vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin mot Covid 19 ska pausas. Detta i avvaktan på besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som utreder säkerhetsfrågor kring vaccinet.
Orsaken till Folkhälsomyndighetens beslut är att ett litet antal fall av en ny möjlig biverkan har rapporterats (Blodproppar i kombination med blödningar). EMA utreder om dessa fall har en koppling till vaccinet eller inte. Det här vaccinet är alltså ett av de vaccin som har tagits fram och godkänts för användning och trots det misstänker man att det har så pass allvarliga biverkningar. Ändå blir inte folk kritiska. Om man har missat dessa biverkningar med detta specifika vaccin vad är det som säger att inte också fler av de andra godkända vaccinerna har biverkningar som man hittills har missat?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.