Samsung Galaxy S21 FE

Samsung Galaxy S21 FE har äntligen lanserats och den bygger vidare på den framgångsrika Samsung Galaxy S20 FE genom att kombinera de bästa egenskaperna hos Samsung Galaxy S21 mobilerna och sätta dem i en mobiltelefon som är mer prisvärd. Tyvärr har den lanserats väldigt sent. Man förväntade sig att denna smartphone skulle debutera för många månader sedan. Nu i Januari 2022, kommer den äntligen med förra årets namn, förra årets specifikationer och förra årets design.
I vanlig ordning har den en stor display med håltagning för selfiekameran centrerad nära den övre kanten.
Displayen skyddas av Gorilla Glass Victus och mobiltefonen har en metallram och en baksida av plast. Både fronten.och baksidan är i princip plana medan ramen är rundad.
Detta är en mobil huvudsakligen konstruerad av plast och därmed får man inte riktigt den där premiumkänsla man brukar få frånsom flaggskepps mobiler men plast har två viktiga fördelar. Det går inte sönder lika lätt som glas och den blir mycket lättare.
Bakstycket har en mjuk övergång mellan den jämna delen och det utskjutande kameramodulen.
Samsung Galaxy S21 FE har fyra till synes identiska kameror som sin föregångare.
Telefonen har en fingeravtrycksläsare under displayen med en optisk sensor. Den verkar vara snabb.och pålitligt.
Mobiltelefonen kommer i fyra attraktiva färger. Mörkgrå, grön, lila och vit.
Den är IP68-Certifierad för damm och vattenbeständighet precis som resten av Samsungs mobiltefoner. Det finns dessutom stereo högtalare vilket är en fördel för oss som gärna tittar på streamad film och spelar mobilspel.

Displayen är en AMOLED display på 6,4 tum med bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 411 PPI (pixlar per tum). Detta är en skarp och tydlig med av hög kvalitet.
Precis som sin föregångare kan Samsung Galaxy S21 FE stödja en uppdateringsfrekvens på 120 Hz vilket betyder att skrollning i telefonens menyer och på nätet kommer att se smidigare ut på mobilens display vilket leder till en bättre övergripande upplevelse av telefonen.
Många av de kommande toppmoderna flaggskepps mobilerna som kommer ut i år kommer att köras på Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 1 processor men den här mobilen kommer att ligga ett år efter med 2021 års Snapdragon 888 processor. Det rör sig fortfarande om en kraftfull topp processor som klarar av att driva de mest tekniskt krävande mobilspelen utan problem men den är naturligtvis inte fullt lika kraftfull eller effektiv som den mer färska processorn.
RAM minnet är på 6 GB hos grundvarianten medan bättre varianter har 8 GB eller till och med 12 GB RAM ombord. Basmodellen har ett inbyggt minne på 128 GB och den näst bästa har ett RAM minne på 8 GB samt ett internminne på 128 GB. Värsting varianten har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Långt ifrån alla har förstått att det ofta existerar flera olika versioner av samma modeller och det kan leda till felköp eftersom man endast jämför priset på mobilen och inte kollar upp vilka specifikationer man får. Risken är alltså stor att man köper grundmodellen när man kunde ha köpt en bättre variant för några hundralappar mer. 
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och slutligen ytterligare en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator, 3×optisk zoom och LED blixt.
Bilder tagna under bra ljusförhållanden blir livfulla och livliga. Kamerorna här är fullt kapabla till att ta väldigt fina bilder precis som hos många andra toppmobiler.
Samsung Galaxy S21 FE lanseras med Android 12 vilket är den senaste versionen av Googles operativsystem. Samsung lovar uppdateringar av systemet i 3 års tid och det innebär  betyder att den kommer att få Android 15 någon gång i framtiden.
Batteriet är på 4500 mAh och det  är i samma storlek som hos föregående modell. Med en något mindre display och en mer strömsnål processor som driver den nya telefonen kan man anta en viss förbättring av batteritiden jämfört med Samsung Galaxy S20 FE.
Vanligtvis kan man förvänta sig en hel dags användande från en sådan batteristorlek.
Samsung Galaxy S21 FE är en fin toppmobil med bra prestanda som en attraktiv display, kraftfull processor och kapabla kameror för de som letar efter en praktisk billigare flaggskepps mobil. Men lanseringspriset är alldeles för högt med tanke på vad man får och det är ett stort problem. 
Till sitt lanseringspris på från 8200 kronor är den svår att rekommendera allra helst ifall man känner till att en Samsung Galaxy S21 nu kostar 7490 kronor och den har en mer premium konstruktion och bland annat bättre kameralinser och det till en lägre kostnad.
Samsung Galaxy S21 FE kommer vid en besvärlig tidpunkt med Samsung Galaxy S21 som nu säljs till ett lägre pris och Samsung Galaxy S22 på väg att lanseras. Men det här är fortfarande en kraftfull telefon och den svår konkurrens från billigare rivaler inom samma kategori av mobiler. Om du letar efter en mobiltelefon som erbjuder mycket för pengarna kan det vara bra att läsa mitt tidigare inlägg Flaggskepps dödare 2021. 
Beställ aldrig någonsin en ny smartphone på impuls utan att först läsa på och jämföra specifikationer, funktioner och pris. Det är väl värt det att lägga ner lite tid på att ta reda på fakta innan man bestämmer sig för vilken mobiltefon man ska använda sig av de närmaste åren.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.