Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro lanserades ungefär sex månader efter Xiaomi Mi 11 och erbjuder många funktioner från den flaggskepps mobilen i en enhet som är mer blygsamt prissatt, fast med några kompromisser här och där för att kunna nå det låga priset.
Xiaomi 11T Pro är inte den mest visuellt tilltalande mobilen i världen men byggkvaliteten och känslan ligger på en mycket hög nivå. De inbyggda knapparna sitter också stadigt fastmonterade i ramen.
Det lätt böjda glasbakstycket på baksidan av denna smartphone känns bekväm i händerna. Själva mellanramen runt mobilens kanter är gjord av aluminium, med en matt finish som gör det något lättare att få ett stadigt grepp när man håller i mobiltelefonen.
På mobilens högra kant finns en fingeravtrycksläsare som ligger bra placerad så att man lätt når den med ett finger.
Strax ovanför fingeravtrycksläsaren finns volymreglaget. Mobilen har en USB-C-port men inget hörlursuttag, så fans av trådbundna hörlurar behöver skaffa en adapter om de vill kunna ansluta sina lurar. Däremot finns stereo högtalare med 24 bitars ljud kalibrerat av Harman Kardon. Mobiltelefonen bör därmed ha hyfsat bra ljud kvalitet vilket förhöjer upplevelsen av multimedia och tack vare ljudet och en stor display av hög kvalitet blir Xiaomi 11T Pro en utmärkt multimedia enhet. 
Telefonen har en IP-53 Certifiering vilket innebär att den är damm och stänktålig men knappast klarar av att tappas i vatten.

Displayen är en AMOLED display på 6,7 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten därför landar på 395 PPI (pixlar per tum). Displayen är skarp och tydlig med utmärkt färgåtergivning och kontrast.
Xiaomi 11T Pro drivs av den åttakärniga kraftfulla topp processorn Snapdragon 888 och som du kan föreställa dig ger den enastående prestanda.
Den här processorn användes ofta i toppmobiler från 2021 även om vissa billigare flaggskepps mobiler också har det. Den ger massor av processorkraft för att driva mer tekniskt krävande mobilspel som Call Of Duty Mobile, Cyber Hunter, PUBG New State och Fortnite.
Grundmodellen har ett RAM minne på 8 GB samt ett internminne på 128 GB men det finns också en bättre variant med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB. Ingen av varianterna har plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand. Långt ifrån alla konsumenter verkar känna till det faktum att mobiltefoner ofta lanseras i flera konfigurationer där främst RAM minnet och internminnet skiljer sig åt. Känner man inte till att det är på det sättet finns en uppenbar risk att man lutar sig själv på så sätt att man beställer den sämre varianten i tron att man har gjort en bra deal. Man ska alltså inte endast titta på priset utan även på vilken prestanda man får för pengarna.
Operativsystemet är Android 11 med 
tillverkarens egna användargränssnitt (skinn) MIUI version 12.5 ovanpå det vanliga Android-gränssnittet.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan i en rektangulär kameramodul sitter ytterligare tre kameralinser på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Makrolins på 5 Megapixlar.
Denna smartphones kameralinser visar ingen svaghet i dagsljus och den ger fina till mycket fina bilder.
Batteriet är på 5000 mAh och har stöd för snabbladdning på otroliga 120W vilket medför att telefonen kan laddas sjuttiotvå procent fullt på tio minuter. Snabbladdning är en ofta positiv funktion men hur mycket påverkar den funktionen batteriets livslängd på längre sikt? Det finns en uppenbar risk att batteriet tar skada när man använder så mycket kraft för att ladda batteriet fullt på kort tid.
En Xiaomi 11T Pro kostar 5990 kronor och då får man den bättre varianten med mer RAM minne och mer inbyggt minne. Det är ett bra pris för en toppmobil lanserad i Oktober 2021 men som vanligt är det bra att jämföra olika mobiltelefoner inom samma prisklass innan man bestämmer sig för vilken mobiltefon man ska skaffa. Läs recensioner och jämför pris och specifikationer för att få en klar uppfattning om vilken som ger mest mobil för pengarna. Handla aldrig en ny smartphone på impuls!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.