Nokia G400

Nokia G400 är den mest prisvärda budgetmobilen med 5G funktionalitet från märket hittills. Det borde finnas en hel del människor som gärna vill ha en billig smartphone som samtidigt är framtids säkrad så det finns säkert en marknad för Nokia G400. 
Displayen är stor och i dess överkant sitter en tårdrops formad flärp som inrymmer den främre kameran.
HMD Global har valt en uppdateringsfrekvens på 120Hz för denna Nokia mobil vilket även det är en detalj av intresse för många konsumenter. En så hög bilduppdaterings frekvens gör dock mindre nytta på den här typen av mobil på grund av att den har en inte direkt kraftfull processor. Man får snabb skrollning på nätet och i menyer men funktionen kommer inte alls till användning vid mobilt spelande. 
Det finns tre kameror på baksidan av telefonen och de är placerade i en rektangulär men avrundad kameramodul. Bakstycket och förmodligen även sidorna är konstruerade av plast med en fingeravtrycksläsare placerad i Powerknappen på höger långsida.
Telefonen har ett hörlursuttag men saknar stereo högtalare. 

Nokia G400 har en LCD display på 6,6 tum med en bilduppdaterings frekvens på 120 Hz och denna display har troligen 1080×1920 pixlar. Jag skriver troligen eftersom det förekommer en hel del olika uppgifter när det gäller just pixlarna på displayen. Displayens kvalitet blir därmed svår att avgöra då man inte har någon säker information när det gäller denna.
Det finns en  åttakärnig Snapdragon 480 5G processor under chassit som driver telefonen tillsammans med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB. Lagringsutrymmet är möjligt att utöka ytterligare genom att installera ett minneskort. Processorn är en relativt svag processor så förvänta dig inte att kunna spela mobilspel med den här mobiltelefonen. Med mobilspel menar jag spel som Call Of Duty Mobile, Cyber Hunter, PUBG New State, Genshin Impact och Garena Free Fire för att nämna några exempel. Enklare spel som Candy Crush Saga, Solitaire och Rocket Lead Sideswipe eller liknande bör kunna gå att spela också på den här telefonen.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar och på baksidan sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 5 Megapixlar (ultravidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar. Kamerorna har Autofokus och LED blixt. På grund av att Nokia G400 är en budgetmobil kan man inte räkna med den allra högsta kamerakvaliteten men kameralinserna kan ge helt okej bilder vid bra ljusförhållanden.
Men i mörkare miljöer är det mycket svårt att få samma detaljrikedom och skärpa.
Operativsystemet är Android 12 och det rör sig om en hyfsat ren version av operativsystemet vilket är en fördel. 
Batteriet är på hela 5000 mAh och det har stöd för laddning på 18W. Batteritiden lär bli fantastisk med tanke på det stora batteriet i kombination med den svaga processorn som drar mindre ström just på grund av att den inte är särskilt kraftfull.
HMD Global fortsätter sin tradition av att fokusera på att ta fram smartphones på lågbudget och budgetnivå förutom att lansera mobiltefoner inspirerade av klassiker från den gamla Nokia eran. Mobiltillverkaren bakom Nokia verkar inte vara så intresserade av att släppa ett nytt flaggskepp ännu, även om det är vad många konsumenter vill ha från dem.
Under de senaste åren har HMD Global tappat andelar på marknaden så tillverkaren ser ut att ha fattat beslutet att shifta fokus från toppmobiler till billigare modeller. 
Den här mobiltelefonen är alltså inte någon mobiltefon för gamers utan den passar mer den lättare användaren som mest bara använder sin smartphone för att ringa samtal, skicka sms och surfa på nätet en liten stund under dagen. 
För gamers med en tight budget rekommenderar jag istället en Poco X3 Pro vilken trots sitt låga pris på 2290 kronor erbjuder en kraftfull topp processor samt en stor skarp display.
Nokia G400 har ett pris på 239 dollar vilket motsvarar ungefär 2220 kronor exklusive moms. Varför skulle man egentligen beställa en Nokia G400 som kostar mer och har sämre prestanda? 
Det gäller att veta vad det är man faktiskt beställer. Jämför specifikationer och funktioner hos mobiltefoner inom din budget och läs recensioner innan du bestämmer dig. På så sätt skaffar man bästa möjliga mobiltelefon för de pengar man tänker spendera.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.