Google Stadia

Stadia är namnet på Googles streamingtjänst för spel. I likhet med andra gaming streaming tjänster är det en plattform som låter dig spela videospel på praktiskt taget alla enheter genom att strömma spel som finns på molnservrar. Du laddar inte ner några spel; istället kan du streama dem direkt till dina enheter, så länge ditt internet är tillräckligt snabbt för att stödja Stadia. Google använder sin kraftfulla molnströmningsteknik för att låta alla med en snabb internetanslutning spela AAA spel på sina telefoner, surfplattor, datorer och TV apparater.
Det finns många gamers som vill spela tekniskt krävande spel men inte vill investera i en dyr spelkonsol eller dyr gaming dator och för dem är Stadia ett utmärkt alternativ.
Fördelen med Stadia är nämligen att man inte behöver en dyr gaming dator eller kraftfull spelkonsol för att spela nya spel med högkvalitativ grafik och höga bildhastigheter. Istället kan man spela på de enheter man redan äger.

Man spelar spelet i realtid, men spelet man har valt att spela körs faktiskt på en fjärransluten Stadia server någon annanstans i världen. Videon av spelet överförs till din enhet över internet, medan kontrollkoderna från spelarens spelkontroll skickas åt andra hållet.
Precis som alla andra streamingtjänster kan din upplevelse vara radikalt annorlunda baserat på din närhet till Googles servrar och din anslutningshastighet. Till skillnad från konsoler som, grovt sett, presterar exakt likadant från en plats till en annan, finns det ingen garanti när det kommer till spelstreaming att vi alla kommer att ha samma upplevelse.
Google har utvecklat en dedikerad Stadia kontroller som ansluter till internet direkt via Wi-Fi, snarare än din enhet (åtminstone när du spelar hemma). Det betyder att den skickar kontrollerkoder utan att behöva skicka dem till din telefon, surfplatta eller annan ansluten enhet först. Men Googles spelströmningstjänst fungerar alldeles utmärkt med en Xbox eller PS4 kontroller, och till och med ett speltangentbord och mus om du så vill. Alla dessa kontrollalternativ fungerar perfekt med Stadia.
Stadia är en prenumerationsbaserad streamingtjänst som kostar 99 kronor i månaden men man betalar endast för att få använda tjänsten och det ingår några gratis spel medans resten av spelen behöver man köpa. Allt du köper är ditt att behålla, men du kommer troligen att betala fullt pris för de flesta spel du hittar i Stadia Store. Det finns som tidigare nämnts några gratis spel men det är inte de stora, populära nyare spelen man då får tillgång till.
Spelutbudet har inte nått samma nivåer som plattformar som PlayStation eller Xbox men det har förbättrats avsevärt sedan tjänsten lanserades med bara ett par dussin spel i utbudet. Google lovade uppdatera sin tjänst med över 100 nya spel i början av 2021 och det har de lyckats med. Idag finns det totalt mer än 250 spel tillgängliga på Stadia.
En nackdel med Stadia är att det inte fungerar som Netflix, Viaplay, Disney+ eller någon annan strömmande mediatjänst. Man får inte direkt tillgång till en samling gratisspel att välja fritt bland. 
En fördel är att spelen du köper är redo att spelas vart du än har en internetanslutning, utan att du behöver vänta på installationer, nedladdningar eller uppdateringar. 
Google verkar dessvärre inte riktigt ha lyckats med att nå ut med Stadia. Åtminstone inte här i Sverige. Jag baserar det påståendet på ett par faktorer. För det första ser jag sällan någon reklam för tjänsten och jag ser inte att journalister här i landet skriver särskilt mycket om Stadia. När jag har nämnt Stadia för personer i bekantskapskretsen har de aldrig hört talas om Stadia tidigare och det är ju synd eftersom de då missar ett alternativ de kunde ha i åtanke när de funderar på att investera i en spelkonsol eller gaming dator. Streamingtjänst tjänster som den här (det finns flera) kan mycket väl ha en framtid och vara ett komplement men då krävs det att gemene man känner till att tjänsten existerar. Vilket inte är fallet för tillfället.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.