Oppo FIND N2 Flip

Den nya OPPO Find N2 Flip är märkets första modell som har nått en global publik. Det är mobiltillverkaren OPPOs  första version av den nostalgiska clamshell formfaktorn som sannolikt också kommer till Sverige.
Oppo Find N2 Flip är i grunden en mycket tunn mobiltelefon  som fälls ihop i mitten. När den är utfälld ser den ut precis som alla andra smartphones. Om man har sett Samsung Galaxy Z Flip 3 eller Samsung Galaxy Flip 4 vet man nästan exakt vad man kan förvänta sig att få med Oppo Find N2 Flip.
Det sitter ett punch hål för selfie kameran placerad i mitten av toppen av telefonens huvuddisplay.
Gångjärnet känns välkonstruerat och det kan också stanna på plats uppvikt i olika vinklar.
Detta är en mobil med polerade kanter av metall och glänsande men ändå fingeravtrycksresistent glas på baksidan.
Det finns en volymknapp och en Powerknapp med integrerad fingeravtrycksläsare på mobiltelefonens högra långsida.
I mobilens underkant sitter en USB Typ C port men tyvärr saknas hörlursuttag.
OPPO Find N2 Flip kommer enligt en del obekräftade uppgifter med en IPX4 Certifiering vilket innebär att den i så fall tål vattenstänk till skillnad mot Samsungs flaggskepps mobiler som alla klarar full nedsänkning i vatten i upp till en meter djupt vatten.
De flesta konsumenter kommer att ha möjligheten att välja bland färgerna Astral Black eller Moonlit Purple.

Detta är en smartphone som viks från en vanlig smartphone ner till en kompakt fyrkant för att den ska bli mer kompakt och därmed lättare ska få plats i fickor. Den har en mycket större andra display för att visa aviseringar och kontrollera funktioner.
Denna lilla yttre display ger full tillgång till aviseringar, anslutningskontroller och en handfull widgets för kameran, kan visa vädret, kalender, klockan och mer. Den är alltså väldigt användbar och faktiskt mer praktisk än konkurrenternas betydligt mindre yttre displayer.
Den lilla yttre displayen är av typen AMOLED, skyddas av Gorilla Glass 5 och är 
3.26 tum med 382×720 pixlar och en pixeltäthet på 250 PPI (pixlar per tum).
Den stora huvuddisplayen på 6,8 tum har 1080×2520 pixlar vilket medför att pixeltätheten landar på PPI (pixlar per tum). Displayen ligger i nivå med de flesta andra hopfällbara enheter i flip stil och är skarp och tydlig med bra färgåtergivning. En bilduppdaterings frekvens på upp till 120 Hz säkerställer mjuka rörelser och ett bra flyt när man spelar mobilspel.
En stor fördel med denna display är att det veck som alltid uppstår när displayen är i uppvikt läge knappt syns eller känns när man drar fingret upp och ner för displayen. Den finns där men det är inte lika uppenbart som hos konkurrenternas motsvarande mobiltelefoner. 
Mobiltelefonen drivs intressant nog av en åttakärnig MediaTeks Dimensity 9000 Plus processor istället för någon av Qualcomms senaste topp processorer.
Missförstå mig inte bara. MediaTeks processorer är fullt kapabla och Dimensity 9000 Plus är en flaggskepps processor som kan hålla jämna steg med Snapdragon 8 Plus Gen 1 men den är inte lika kraftfull som Snapdragon 8 Gen 2 som är den färskaste topp processorn.
OPPI Find N2 Flip finns endast med en konfiguration med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB.
På kamerafronten finns här totalt tre kameralinser där selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins). 
De bakre kameralinserna är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) respektive 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Färgerna är vackra och behagliga utan att vara allt för långt från verkligheten. Bilderna tagna med kameralinserna ger bilder som duger gott nog för att laddas upp på sociala medier.
Konkurrenternas vikbara motsvarigheter som till exempel Motorola Razr (2022), Samsung Galaxy Z Flip 4 och Huawei P50 Pocket har batterier på 3500 mAh, 3700 mAh respektive 4000 mAh. Oppo Find N2 Flip har ett batteri på 4300 mAh vilket borde innebära att den har en bättre batteritid. Man bör kunna nå upp till en och en halv dag på en laddning. Batteriet har stöd för laddning på 44W och kan ladda batteriet femtio procent fullt på 23 minuter.
I teorin är Find N2 Flips gångjärn klassad för att klara 400 000 vikningscykler (som inkluderar både en öppning och en stängning). Det räcker till 100 öppningar och stängningar om dagen i 10 år. Man behöver alltså inte vara det minsta orolig över att den ska gå sönder innan man är reda att skaffa sig en ny smartphone. 
Med det sagt finns förstås alltid en ökad risk för att mobiltelefonen ska falla isär i två bitar ifall man skulle råka tappa den från hög höjd.
Oppos Find N2 Flip lyckas slå den populära Samsung Galaxy Z Flip 4 på de flesta områden inklusive design, display, kamera och batteritid samtidigt som den åtminstone i vissa länder kostar mindre än Samsungs alternativ. Det här kan vara den hopfällbara mobiltelefonen att köpa 2023.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?