Sony Xperia 10 IV

Sonys Xperia 10 IV vilken lanserades 2022 är fortfarande en bra budgetmobil i mellansegmentet för dem som vill ha en display av hög kvalitet och en någorlunda kraftfullt processor till ett överkomligt pris.
Displayen är stor men en aning mer kompakt än de som sitter i andra likvärdiga mobiltelefoner.
Ramarna runt sidorna av displayen är inte supertunna men det är helt okej.
Mobiltelefonen har ett chassi av plast vilket är en tydlig avvikelse från den aluminium och glaskonstruktionen som används i den dyrare Sony Xperia 1 IV och detta är naturligtvis ett sätt att hålla nere priset på mobilen. det finns en matt plastbeläggning som även täcker ramen. Den ser ut som ett skyddande hölje, känns av hög kvalitet och säkerställer bra grepp tack vare sin lätta gummibeläggning
På höger långsida av mobiltelefonen finns volymkontrollerna och Powerknappen med en inbyggd fingeravtryckläsare.
Det finns ett SIM/microSD kortfack som är lätt att ta bort och som man enkelt kan stoppa in och ut med bara ett finger vilket gör det enkelt att byta till ett annat nummer eller ett nytt microSD kort.
Sony har inkluderat ett hörlursuttag på toppen av mobilen och det finns en standard USB Typ C port nere i telefonens underkant.
Den har IP65/IP68 Certifiering vilket leder till en betryggande nivå av damm och vattenskydd. Mobiltelefonen kan överleva 30 minuter under vattnet på ett djup av 1,5 meter.
Smarttelefonen kommer i färgerna lavendel, mint, svart och vit.

Sony Xperia 10 IV har en AMOLED display på 6.0 tum med 1080×2520 pixlar och ett bildförhållande på 21:9. Displayen har en pixeltäthet på 457 PPI (pixlar per tum) vilket betyder att den är skarp och tydlig. Den skyddas av Corning Gorilla Glass Victus.
Displayen är lika bra som man kan förvänta sig med tanke på specifikationerna. Den är skarp med levande färger och eftersom den använder Corning Gorilla Glass Victus är den mer reptålig än de flesta också.
Displayen erbjuder endast en bilduppdaterings frekvens på 60 Hz när många konkurrerande mobiltelefoner har börjat erbjuda snabbare bilduppdaterings frekvenser. Samsung Galaxy A53 har till exempel en bilduppdaterings frekvens på upp till120Hz.
Sony Xperia 10 IV ligger stadigt i mellansegmentet när det kommer till de interna specifikationerna. Huvudsakligen på grund av den åttakärniga Qualcomm Snapdragon 695 processor som sitter inuti chassit. Processorn är tillräckligt kraftfull för att klara av att driva avancerade mobilspel som New State Call If Duty Mobile Lost Light och kommande Arena Breakout . Självklart ligger en budgetmobil i mellansegmentet inte på samma nivå som en betydligt dyrare flaggskepps mobil men man får fortfarande en bra spelupplevelse.
Sony Xperia 10 IV existerar endast i en konfiguration med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB som man kan utöka med ett minneskort om man behöver.
Du får en kombination av en huvudkamera på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt ytterligare en kameralins på 8 Megapixlar (telefoto lins). Det finns en  8 Megapixlars kameralins på framsidan.
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering, 2×optisk zoom och en LED blixt.
I dagsljus tar denna smartphone anständiga bilder med realistiska färger och erbjuder också mycket detaljrikedom och kontrast. Nu bör man vara medveten om att det trots det inte är en typ av kamera kvalitet som ligger på den högsta nivån. Det existerar många mobiler inom samma kategori som har kameralinser som håller en högre kvalitet.
Xperia 10 IV har ett stort batteri på 5000 mAh vilket gör telefonen till en riktig batterimästare.
Mobiltelefonen kan sträcka sig till ett par dagar ganska lätt. Det är en viktig faktor för många telefonköpare. Den långsamma laddningshastigheten och bristen på trådlös laddning bör dock också noteras.
En Sony Xperia 10 IV kostar när det här blogginlägget skrivs 3490 kronor och det är ett bra pris med tanke på vad man får för pengarna.
Som alltid är det viktigt att göra mycket research innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Läs recensioner, jämför specifikationer och funktioner mellan mobiltelefoner inom din budget. För att försöka hitta bästa möjliga smartphone för pengarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?