Realme GT Neo 5

Realme GT Neo 5 är nu officiellt presenterad och mobiltelefonen kommer inom kort att  lanseras i mobiltillverkarens hemland Kina och den kommer sannolikt att även komma till Europa vid ett senare tillfälle.
På framsidan har den en platt display med ett centrerat punch hål för selfie kameran i displayens överkant.
Mobiltelefonen har en fingeravtrycksläsare under displayens yta precis som många av dagens moderna smartphones.
På baksidan sitter en stor kameramodul med en intressant fyrkantig ljuseffekt till höger om denna.
Realme hänvisar till detta som E-sports Beserk light effekt, och det är tänkt att lysa upp under mobilspelande. Ljusen kan naturligtvis också användas för aviseringar. Det är alltså helt enkelt anpassningsbart.
Kanterna av metall är avrundade vilket medför att telefonen ligger sjönt i handen.  Bakstycket är av plast som har täckts av flera lager glas.
Denna smartphone har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz men saknar föga förvånande hörlursuttag.
Mobiltelefonen finns i färgerna lila, svart eller vitt.

Realme GT Neo 5 har en AMOLED display på  6,74 tum med en hög bilduppdaterings frekvens på 144Hz. Displayen har 1240×2772 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 451 PPI (pixlar per tum). Bildförhållandet är 20:9. Detta är en skarp och kontrastrik display med tjusiga färger. Displayen har en storlek och en kvalitet som gör den till en ultimat multimedia mobil. 
Mobiltelefonen drivs av en åttakärnig Snapdragon 8 Plus Gen 1 processor vilket är en av förra årets topp processorer från Qualcomm. Man får en rejält kraftfull processor som lätt klarar av till och med de mest tekniskt krävande mobilspelen.
Basmodellen har ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 256 GB men som så ofta är fallet existerar också andra, bättre varianter. De har ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på 512 GB respektive ett RAM minne på 16 GB samt ett inbyggt minne på otroliga 1 TB.
Man kan hitta en kameramodul med tre kamerslinser på baksidan. Huvudkameran är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar. Den främre kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och döljs bakom ett litet hål i övre mitten av displayen.
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering och dubbla LED blixtar. 
Kamerakvaliteten bör baserat på specifikationerna vara åtminstone hyfsat bra. 
Operativsystemet är Android 13 med tillverkarens skinn Realme UI 4.0 som ett lager ovanpå. Det är med andra ord inte direkt något rent operativsystem vilket är något som jag personligen skulle föredra.
I och med att stora, rejäla batterier har blivit vanligt förekommande har mobiltillverkarna sett ett uppenbart behov av snabbladdnings funktioner. Få användare vill vänta i tre timmar eller mer för att få en fulladdad mobiltelefon.
Snabbladdningskapacitet har blivit ett stort försäljningsargument när det gäller budgetmobiler i mellansegmentet upp till flaggskepps mobiler.
Med sin snabbladdning på 240W är Realme  GT Neo 5 en av, om inte den snabbast laddande mobiltelefonen på marknaden just nu. Enligt Realme kan mobilens batteri på 4600 mAh laddas helt fullt på endast nio och en halv minut.
En Realme GT Neo 5 kostar från 340 Euro vilket motsvarar ungefär 3800 kronor exklusive moms. Om den rent teoretiskt skulle lanseras här i Sverige skulle den kosta någonstans runt 4750 kronor inklusive moms vilket i så fall skulle vara ett bra pris med tanke på vad man får för pengarna. 
Långt ifrån samtliga mobiltillverkare säljer sina modeller här och därför existerar det många mobilmärken som majoriteten av svenskarna inte alls känner till. 
Se alltid till att vara en påläst och kunnig mobilköpare. Undvik att beställa en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på vad just du behöver. Läs recensioner och jämför specifikationer och funktioner innan du bestämmer dig för vilken smartphone du ska välja.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?