Nokia G20

Likt många andra budgetmobiler har Nokia G20 en enkel och ganska utdaterad design med en tårtdop formad liten flärp i mitten av displayens överkant. Att den är liten ger fördelen av att den tar upp väldigt lite visningsutrymme. Ramarna runt displayens långsidor är relativt tunna men hakan är betydligt tjockare vilket är synd.
Baksidan av plast har en texturerad finish och långt upp sitter en cirkulär svart kameramodul som sticker ut något från mobilens chassi.
Den övre kanten av Nokia G20 har ett  hörlursuttag vilket inte alls är ovanligt i den här kategorin  av mobiltelefoner. Som de flesta vet finns det flera olika kategorier av smartphones att välja sin nästa smartphone bland. 
Volymknapparna och en Powerknapp med en inbyggd fingeravtryckläsare sitter placerade på höger långsida.  Högtalare,  USB C Porten, mikrofonen sitter i telefonens underkant och en dedikerad Google Assistant knapp och SIM kortplatsen sitter på vänster långsida.

Nokia G20 har en LCD display på 6,5 tum med ett bildförhållande på 20:9 och en upplösning på 720×1600 pixlar och en pixeltäthet på 269 PPI (pixlar per tum). Displayens skärpa kommer att vara en deal breaker för vissa köpare. Det vill säga de personer som har högre krav på prestanda och som brys sig om att läsa specifikationerna innan de gör en beställning. 
Nokia G20 drivs av en åttakärnig MediaTek Helio G35 processor på 2,3 GHz.
En mobiltelefon inom den här kategorin är ej lämplig för intensiv användning. Detta är definitivt inte en smartphone som klarar av att driva avancerade mobilspel eller utföra andra mer krävande arbetsuppgifter. 
RAM minnet är på 4 GB och den har ett inbyggt minne på 64 GB.
Mängden internminne är okej men är på gränsen till för lite ifall man planerar att behålla samma mobiltelefon i några år. Det inbyggda minnet fylls upp med tiden och till slut när det börjar att bli helt fullt blir mobiltelefonen nästan oanvändbar. Det finns visserligen en variant med bättre specifikationer men den lanseras inte på alla marknader. Den bättre varianten har ett RAM minne av 4 GB och ett internminne på 128 GB.
Nokia G20 har fyra kameralinser på baksidan. Huvudkameran är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Huvudkameran är åtminstone kapabel att ta några någorlunda balanserade bilder i bra ljus.
Man kan knappast förvänta sig den allra högsta kamera kvaliteten när man väljer en mobiltelefon inom den här kategorin  av mobiltelefoner. 
Den här mobiltelefonen har ett 5050mAh batteri vilket är större än genomsnittet för en smartphone men mindre sällsynt bland billiga budgetmobiler som den här.
Med all sannolikhet kommer man att kunna ta sig igenom hela två dagar på en enda laddning utan problem. Framförallt ifall man är en lätt användare som mest använder sin smartphone som en telefon. Det vill säga mest använder den för att ringa telefonsamtal.
Nokia G20 har ett genuint imponerande batteri som knappt töms när den är inaktiv och bör förbli funktionell i flera dagar. Dess rena Android operativsystem, stora batteri och anständiga huvudkamera är de stora fördelarna med denna smartphone. Men dess långsamma processorn och lågupplösta display försämrar upplevelsen. Den som är villig att spendera lite mer pengar kan förmodligen hitta något betydligt bättre.
Man måste sätta sina förväntningar ganska lågt när man planerar att köpa en smartphone under 1900 kronor även 2023.
Beställ aldrig någonsin en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner och konstruktion. Jämför olika mobiler inom din budget och välj ut den överlägset bästa av dem. Allt för många människor väljer mobiltelefon mer eller mindre av en slump. De ser en mobiltelefon som de tycker ser någorlunda okej ut och som har ett pris de kan acceptera utan att läsa på innan. Det är ett stort misstag! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.