Sony Xperia 1 IV

Flaggskepps mobilen Sony Xperia 1 IV från 2022 är byggt för innehållskonsumenter och innehållsskapare. Den passar den typen av användare utmärkt oavsett om man tar bilder, spelar in video eller streamar mobilspel till tittare över hela världen.
Displayen är avlång med tunna ramar runt långsidorna men området över och under displayen är en aning tjockare. Detta medför att den ser ut som en äldre modell från 2015 men den är alltså ganska ny.
Om du har sett någon av Sonys tidigare flaggskepps mobiler vet du exakt vad du kan förvänta dig när det gäller den här mobiltelefonens design. Vi pratar om en baksida täckt av flera lager glas med en matt finish och en framsida även den täckt av glas. Kanterna är förstås konstruerade av metall.
Den sidomonterade fingeravtrycksläsaren inuti Powerknappen finns kvar istället för en mer modern fingeravtryckläsare under displayen. Fingeravtrycksläsaren fungerar korrekt när den väl har ställts in på rätt sätt men att låsa upp går fortfarande långsamma jämfört med de snabbaste alternativen på marknaden.
Den har både IP65 och IP68 Certifiering så den är väl skyddad mot damm och nedsänkningar i vatten.  
Man kan välja bland färgerna violett, vitt eller svart.

Denna smartphone har en AMOLED display på 6,5 tum och displayen har 4K upplösning samt en bilduppdaterings frekvens på 120Hz. Displayen har bildförhållandet 21:9 så den är mer långsmal än många andra mobiltelefoner från andra tillverkare.
Displayen har 1644×3840 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 643 PPI (pixlar per tum).
Under huven sitter en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 1 processor. Den ger massor av processorkraft, användbart för att spela in högupplösta videor eller spela massor av tekniskt krävande mobilspel. Vid tidpunkten när den här mobiltelefonen lanserades fanns det inte en kraftfullare processor på marknaden. Men det är klart att det nu 2023 har tagits fram nästa generation av topp processorer med ännu mer kraft och effektivitet.
Grundmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB men det finns som så ofta är fallet flera olika varianter av samma mobil. Den andra bättre varianten har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 512 GB.
Minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort.
På baksidan sitter fyra kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (telefoto lins), en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en 0,3 Megapixlars TOF 3D. 
Kamerorna har dubbel Pixel PDAF, 3.5×5.2 optisk zoom, optisk bildstabilisering och LED blixt.
Den främre kameralinsen är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins).
Bilder tagna med kamerorna blir naturliga, precis lagom mycket livfulla och vackra.
Sony Xperia 1 IV är inte den bästa kameratelefonen för vanliga användare som vill ha ett lättanvänt system för att snabbt ta snygga bilder. Men för fotografintresserade som annars kanske överväger en riktig kamera ger den massor av användbara funktioner.
Att denna smartphone riktar sig mot content creators blir direkt uppenbart när man ser att det finns tre olika kamera appar och en uppsjö av manuella kamera kontroller.
Sony Xperia 1 IV har ett 5000 mAh batteri vilket är ganska imponerande med tanke på telefonens storlek. I teorin borde den här typen av batteri ge användaren en bra batteritid. I praktiken har denna toppmobil en ganska pålitlig batteritid men det är inte en smartphone som klarar av två dagar på en laddning. Batteriet har stöd för laddning på 30W och med en sådan laddare kan man ladda batteriet femtio procent fullt på trettio minuter. 
Den här mobilen har topp prestanda såväl som topp funktioner och design som en del av paketet men alla som har en åtminstone grundläggande kunskap om mobiltelefoner känner till att man kan få liknande specifikationer till mycket lägre priser.
En Sony Xperia 1 IV kostar från 13 990 kronor så det är inte direkt någon mobil med ett överkomligt pris men därmed får man också väldigt mycket prestanda och funktioner.
Undvik att vara den typ av konsument som köper den första mobiltelefon de ser på en butikshylla. Se till att vara en påläst mobilköpare. Läs recensioner och jämför specifikationer hos mobiltelefoner som ligger inom din budget för att försöka hitta bästa möjliga smartphone för pengarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.