Månadens fynd ( Januari 2020 ).


Billigare telefoner i dag är inte synonymt med skräp telefoner. De erbjuder mycket för de pengar man spenderar och Honor 9X är ett bra exempel på en billigare budgetmobil i mellansegmentet.
Honor 9X har en ovanligt stor display för en mobiltelefon i mellanklass. Den är faktiskt på gränsen till att vara för stor, helst då för personer med små händer.
Tack vare den motoriserada kameramodulen som när selfie kameran används glider upp ur chassit består större delen av framsidan av display och störande detaljer som en flärp eller ett hål i displayen saknas här.
På baksidan av glas sitter tre kameralinser samt en fingeravtrycksläsare. Kanterna runt telefonen är av metall.
I underkant sitter den moderna USB Typ C porten och det finns även ett hörlursuttag vilket är ganska ovanligt för moderna mobiler.
Huawei 9X har en modern design och är välkonstruerad och det är inte många mobiltelefoner i den här prisklassen som har en motoriserad kameramodul.


Honor 9X är i det närmaste identisk med den populära Huawei P Smart Z och har till och med samma modellnummer som den mobiltelefonen. Huawei har i princip bara bytt ut kamerorna på baksidan och säljer den som en ny enhet under varumärket Honor. Detta är ett sätt för tillverkaren att få använda den licensierade versionen av Android då telefonen egentligen är en modifierad version av Huawei som P Smart Z, som släpptes innan svartlistningen av Huawei trädde i kraft.
Det här är endast en tillfällig lösning på problemet på grund av att designen och prestandan behöver vara nästan identisk med någon äldre smartphone som lanserades innan Huawei hamnade på svarta listan och det leder till problem på längre sikt. För vem vill beställa en mobil med en flera år gammal processor och en omodern design?
Displayen är en LCD display på 6,6 tum med bildförhållandet 19:5 och 1080×2340 pixlar. Pixeltätheten landar på 391 ppi (pixlar per tum).
Processorn är en åttakärnig Hisilicon Kirin 710F processor på 2,2 GHz och denna processor brukar sitta i mobiler i mellansegmentet.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 128 GB och minneskapaciteten är möjlig att utöka med ett minneskort på upp till 512 GB.
Det finns också en sämre variant med ett internminne på 64 GB men den jag informerar om här är den bättre varianten som säljs av Elgiganten för 2699 kronor.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar och är en vidvinkel lins. På baksidan sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Vid bra ljusförhållanden ger kamerorna ofta bra bilder som duger gott och väl för att lägga upp på olika sociala medier och samtidigt är nattläget förvånansvärt bra med tanke på vad Honor 9X kostar. Naturligtvis ligger kamerakvaliteten inte på samma höga nivå som de som finns i dyra toppmodeller.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie men det är inte en ren version av Android utan som vanligt när det gäller Huawei ligger ett hårt anpassat skinn som ett lager över systemet.
Jag personligen föredrar ett rent operativsystem men om den mobiltelefon jag funderar på att skaffa inte har ett helt rent system är det inte hela världen. Det allra viktigaste är att den har tillräckligt bra specifikationer för att fungera bra i vardagen.
Det inbyggda batteriet är på 4000 mAh och det är en bra batteristorlek som ger en utmärkt batteritid. Man vill ju undvika att införskaffa en mobil som behöver laddas ofta redan när den är ny för hur blir det då när den börjar att bli gammal?
Att skaffa en smartphone från Huawei eller dotterbolaget Honor är för tillfället inga problem så länge som man satsar på någon av de modeller som säljs officiellt här i Sverige. De modeller som säljs här kommer med den här versionen av Android och därmed har de Googles applikationer och tjänster.
Hur det kommer bli på lång sikt är det nog ingen som vet.
Den amerikanska blockaden av Huawei ser dock ut att bli rätt så långvarig.
Om du väljer att själv importera en mobiltelefon från denna mobiltillverkare bör du tänka på att även ifall det står att den har Android innebär det inte att den har tillgång till Googles tjänster. Huawei släpper nämligen mobiler med den helt öppna versionen som alla kan använda men då finns visserligen systemet men utan till exempel Googles PlayStore, Gmail, YouTube och Googles sökmotor och få personer utanför hemlandet Kina vill äga en sådan smartphone.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?