Sony Xperia 1


Sony Xperia 1 är en solid förbättring av de flesta av Sonys senaste smartphones och är tänkt att vara lite av en nystart för Sonys produkter därav namnet.
Sonys Xperia 1 har en stor, ovanligt avlång display med bildförhållandet 21:9. Anledningen till att displayen ser ut som den gör är att mobilen riktar sig till dem som älskar att konsumera filmer och som uppskattar widescreen upplevelsen. Man satsar på Sonys styrkor när det gäller display kvalitet med en 4K AMOLED display, ett område de är väldigt duktiga på.
Den här mobilen har tunna ramar längs långsidorna men inte ovanför och under displayen vilket inte är den moderna design som är så populär just nu. Detta är dock en fördel när man tittar på streamad film eller spelar mobilspel i landskapsläge. Man får nämligen en naturlig plats för att greppa telefonen.
Varje aspekt av designen är väl genomtänkt och lyxig. Den är tunn och de avrundade kanterna av metall gör att telefonen känns betydligt mindre rektangulär med skarpa hörn och kanter än tidigare mobiltelefoner från samma tillverkare.
På den högra långsidan av mobiltelefonen finner man volymen, den sidmonterad fingeravtrycksläsaren, Powerknappen och en kameraknapp.
På baksidan av glas sitter tre kameralinser och inget mer eftersom fingeravtrycksläsaren sitter på långsidan.
Den här telefonen har en IP-68 Certifiering som innebär att den tål att vistas på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Telefonen har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192 kHz så ljudet är av hög kvalitet och det är ju naturligtvis viktigt hos en multimedia enhet som denna.


Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med 1644×3840 pixlar vilket ger en imponerande pixeltäthet på 643 ppi (pixlar per tum). Bildförhållandet är 21:9.
Sonys orsak till att skapa telefoner med bildförhållandet 21:9 är att göra dem till de bästa telefonerna som finns tillgängliga för att titta på filmer i sin smartphone. Detta är en av anledningarna till att majoriteten av dagens mobiltelefoner har stora displayer. Att underlätta för filmtittande och spelande. Fördelarna med en större skärm är som de flesta förstår många. Det blir även lättare att läsa text och titta på bilder när displayen är större.
Sony vill också nå ut till personer som själva  skapar videor och filmer själva så därför är Sony Xperia utrustad med avancerade videoinspelningsfunktioner i den nya appen Cinema Pro som finns förinstallerad i mobiltelefonen.
RAM minnet är på 6 GB och hos basmodellen är internminnet på 64 GB men det finns en bättre variant med ett inbyggt minne på 128 GB.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 855 processor på 2,8 GHz och det är en topp processor så den är väldigt kraftfull.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar och på baksidan sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar. En vidvinkel lins, en telefoto lins samt en Ultra vidvinkel lins. Kameralinserna har optisk bildstabilisator, dubbla PDAF, 2×Optisk zoom och LED blixt.
Foton som jag tagit med Sony Xperia 1 är bra, men hamnar inte bland de allra bästa kamera mobilerna. Bilderna är skarpa och tydliga med utmärkt färgåtergivning och kameralinserna ger möjligheten att ta varierande bilder. Precis som hos de flesta konkurrenters motsvarande produkter.
Batteriet är på 3330 mAh och har stöd för snabbladdning. Batteristorleken är lite mindre än hos många av konkurrenternas flaggskepps mobiler. Men det är något man som tillverkare blir tvungen att offra för att få en tunn, elegant smartphone design. Som tur är har batteriet stöd för snabbladdning. Sony är dessutom en mobiltillverkare som under många år har legat i framkant när det kommer till batterioptimering vilket medför att deras batteritid ofta är lång, mycket längre än hos mobiltelefoner med samma batteristorlek.
En Sony Xperia 1 har ett pris på runt 9490 kronor och det är förstås mycket pengar men den är inte dyrare än andra toppmodeller och vill man ha den allra bästa prestandan får man förstås betala vad det kostar.













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?