Vad vi kan förvänta oss 2020.


Det finns inga riktigt dåliga smartphones längre med undantag för kopior från Kina.
För ett pris på cirka 2000 kronor kan man idag köpa en telefon som är så otroligt mycket bättre jämfört med de mobiltelefoner som fanns för bara tre eller fyra år sedan.
Innovationer och nya idéer föds oftast när en mobiltillverkare försöker ta fram en flaggskepps mobil som sticker ut i konkurrensen. Det vill säga mobiltelefoner med operativsystemet Android. Detsamma gäller inte iPhone som aldrig är innovativa utan endast tar redan existerande idéer och gör dem till sina.
Att börja tillverka unibody mobiler med batterier man inte själv kan byta ut när de blir dåliga var ett stort tekniskt steg för några år sedan men det finns mycket mer att göra.  Hörlursuttaget har nästan försvunnit och telefoner har inte längre separata fack för Simkort och MicroSD kort. Nu börjar det komma smartphones som helt saknar  Simkortplats, de har istället eSIM (embedded Sim). I samband med eSims intåg kommer vi att bli av med de gamla Simkorten av plast som vi tidigare har varit tvungna att sätta in i våra mobiler.
Det betyder att funktionen vilken tidigare satt i ett separat  litet kort installeras elektroniskt i en krets direkt i din mobiltelefon av din operatör.
Inom några år kommer vi förmodligen inte heller ha några fysiska knappar, vi kommer se nya lösningar på det. Kanske likt vad HTC gjorde för några år sedan med tryckkänsliga kanter på långsidorna av telefonen. Det vill säga att man styr olika funktioner med hjälp av korta och långa tryck på mobilens kanter.


Fingeravtrycksläsare under displayens yta började dyka upp i ett fåtal smartphones redan 2018 och blev under förra året mer vanligt förekommande och i år kommer den funktionen bli ännu mer populär hos tillverkarna.
Vissa mobiltelefoner 2020 kommer sakna de normala högtalarna och kommer istället ha displayer som vibrerar så att det kommer fram ljud och därmed fungera som en högtalare. Det lanserades några mobiltelefoner med den här funktionen förra året bland annat har Huawei P30 Pro denna högtalar lösning.
Funktionen är inte riktigt ny då många tillverkare har använt det hos ett litet antal telefoner tidigare.
Man kan se tecken på att fler mobiltillverkare  kommer använda displayen på telefonen som högtalare vilket tar bort behovet av dedikerade högtalare på själva mobilen.
Samsung var tidiga med hopvikbara mobiler med en display som viks i mitten så att telefonen blir en slags hybrid mellan en vanlig mobiltelefon och en surfplatta och det finns tecken på att den här typen av mobiltelefoner kan bli en mycket större trend år 2020.
Litium batteriet kan få en viss konkurrens så snart som 2020. Rykten tyder på att Samsung håller på att utveckla en smartphone med grafenbatterieteknologi under det nya året. Det nya batteriet är ett sätt att öka både batteritiden, batteriets livslängd och laddningshastigheten.
Precis som de senaste åren är de många kameralinserna kvar och det samma gäller materialvalet där metall och glas fortfarande dominerar inom i stort sett alla mobilkategorier.
Utvecklingen av smartphones går så snabbt att det ständigt finns nya modeller som väntar på att presenteras för allmänheten. Man ser med förväntan på nästa stora grej inom mobilteknik men det här året blir troligen ett år utan helt nya idéer utan blir mer ett år då ovanlig teknik blir mer mainstream.
Tecknen tyder däremot att det på lite längre sikt blir vanligare med mobiltelefoner vars chassin helt saknar håligheter och springor vilket naturligtvis underlättar för tillverkarna när de vill ta fram vattentäta mobiltelefoner.
5G är något som blir mer vanligt i år så många toppmodeller kommer att vara 5G mobiler och den funktionen dyker upp hos budgetmobiler i mellansegmentet 2021.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?