Huawei fortsatte att sälja trots svartlistningen.
I maj 2019 tillkännagavs att företag baserade i USA inte längre kan göra affärer med Huawei. Den kinesiska jätten svartlistades av USA på grund av det pågående handelskriget mellan Kina och USA. Detta är oerhört bekymmersamt för Huawei som bland annat inte längre har möjlighet att använda den licensierade versionen av operativsystemet Android i mobiltelefoner som lanserades efter att svartlistningen trädde i kraft. De mobiltelefoner från tillverkaren som säljs utanför hemlandet Kina har visserligen Android men den öppna versionen som helt saknar Googles tjänster och applikationer. Att det är Google som äger operativsystemet Android bör nämnas ifall det finns någon där ute som inte känner till det.
Förutom problem med Android kan de inte heller använda Snapdragon processorer som ju tillverkas av amerikanska Qualcomm. Just detta är ett mindre problem eftersom Huawei har tillgång till egenproducerade processorer som tillverkas i fabriker i Kina.
Huawei lyckades trots svartlistningen sälja otroliga 240 miljoner smartphones under hela 2019. Detta är till och med en ökning jämfört med de 206 miljoner smartphones som såldes 2018. Detta kan förklaras med en ökad försäljning i hemlandet troligen på grund av patriotism och stora satsningar på marknadsföring där. Dessutom har de mobiltelefoner som släpptes innan svartlistningen fortsatt vara populära och sälja i stora mängder i Europa och världen utanför USA. Folk har äntligen förstått att det inte är något problem att skaffa en mobil från Huawei eller Honor så länge telefonen har lanserats innan svartlistningen.
Nu 2020 kommer vi börja att se sjunkande försäljnings siffror för Huawei när företaget inte längre har möjlighet att släppa helt nya smartphones med den licensierade versionen av Android på den globala marknaden på grund av handelskriget.
Konkurrenterna kommer att ta över andelar från Huawei på grund av att deras åldrande sortiment av mobiltelefoner inte kan konkurrera med konkurrenternas färska mobiler med nya komponenter som till exempel de senaste processorerna.
Huawei har visserligen släppt "nya" smartphones i Sverige med Googles tjänster och appar men det rör sig om äldre omdöpta modeller som egentligen var tänkta att endast lanseras i andra länder och som lanserades där innan svartlistningen. Det finns också exempel på telefoner som tidigare har sålts här i landet och som efter att ha genomgått en mindre uppgradering släppts som en ny mobiltelefon.
Honor 9X är ett sådant exempel vilken tidigare såldes som Huawei P Smart Z. På så sätt kan man få intresset för deras produkter att finnas kvar lite längre men det är endast konstgjord andning på grund av att de inte kan fortsätta att göra så under en längre period. Komponenterna i mobiltelefonerna blir till slut för gamla då de inte får byta ut komponenterna i någon större utsträckning.
Huawei är fortfarande den näst största mobiltillverkaren efter Samsung trots blockaden men det kommer garanterat ändras i år om inget oförutsett inträffar som medför att företaget återigen får tillgång till Android.
Vi får se hur tillverkaren tänker lösa problematiken kring svartlistningen då få konsumenter kan tänka sig att skaffa en mobiltelefon utan en officiell Android version med fullt stöd från Google.
Det är därför den nya Huawei Mate 30 Pro inte säljs här i Europa. Denna smartphone har endast Android Open Source installerad.
Kommentarer
Skicka en kommentar