Motorola Edge

Motorola Edge är en budgetmobil i övre mellansegmentet. Den typen av smartphones liknar ofta flaggskepps mobilerna på många sätt, med funktioner och specifikationer som hamnar ganska nära dessa toppmobiler men till ett betydligt mer överkomligt pris.
Den lanserades den 29 Maj 2020.
Displayen går över långsidorna i en 90 graders vinkel mot sidorna och det är anledningen till att mobiltelefonen heter Edge.
På grund av den här böjda displayen är telefonens volymknapoar och Powerknapp/fingeravtrycksläsare plaserade ganska långt upp på höger långsida.
Under displayens yta sitter alltså en fingeravtrycksläsare som låser upp mobilen snabbt och smidigt.
Kanterna runt telefonen är av metall och dess kanter är skarpa så det känns att de trycker emot din handflata vilket kan vara en mindre nackdel ifall du har känsliga händer.
Detta är en relativt långsmal, tunn smartphone och de med små händer kan ha svårt att nå Powerknappen och volymknappen utan att ändra grepp på mobilen.
Motorola Edge har en baksida vilken är tillverkad av plast, till skillnad från de flesta andra mellanklass och premiumtelefoner som istället täcks av flera lager glas på baksidan och det är ett designbeslut som känns en aning synd men detta har gjort för att hålla priset på mobiltelefonen nere. Att äga en mobiltelefon byggd av plast är dock inte alltid en nackdel eftersom man därmed får en mobil som är mer tålig. Det negativa är att mobiltelefonen i fråga ibland känns mindre påkostad när man håller den i handen.
Telefonen har stereo högtalare för ett bra ljud när man spelar mobilspel eller tittar på streamad film på Netflix, Viaplay eller Disney+.
Motorola Edge har ingen IP Certifiering men den har en vattenavvisande beläggning som medför att den tål lättare regnstänk.
På bakstycket sitter fyra cirkulära kameralinser vertikalt på mobiltelefonens vänstra övre hörn.

Displayen är en AMOLED display på 6, 7 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar och det ger en pixeltäthet på 385 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5. Mobilens display har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz och det är högre än den normala som ligger på 60Hz.
Displayens storlek, upplösning, bilduppdaterings frekvens och kvalitet är alla bra. Displayen  har livliga färger, är färgstark och skarp.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 765G processor på 2,4 GHz och det är bland annat den som gör att Motorola Edge hamnar i övre mellansegmentet. Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och minneskapaciteten är möjlig att utöka med ett minneskort vilket är en fördel.
Motorola Edge är inte lika bra som dess kraftfullare syskon Motorola Edge Plus men det är ingen överraskning. Men denna smartphone käns alltid snabb. Motorola Edge har all den prestanda som de flesta användare kan behöva, även om hardcore gamers kanske tycker att den inte riktigt räcker fullt ut.
Det finns bättre varianter med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB eller hela 256 GB beroende på vilken variant du väljer.
Selfie kameran är på 25 Megapixlar (vidvinkel lins) och på bakstycket sitter fyra kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins), 16 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) sams en TOF 3D djupsensor.
Kamerorna har PDAF, 2×optisk zoom och LED blixt.
Huvudkameran är solid med utmärkt färgåtergivning och skärpa hos de bilder man tar. Bilderna duger gott och väl för att posta på sociala medier.
Motorola Edge levereras med operativsystemet Android 10 vilken nästan är identisk med vad du hittar i en Google Pixel 5. Det betyder att hela systemet är rent, enkelt och lätt att navigera.
Batteriet är på 4500 mAh och har stöd för snabbladdning på 18W. Batteriets storlek medför att denna smartphone lätt klarar av en dag på en laddning men det avgörs naturligtvis av vad du använder mobilen till och hur ofta du använder den.
Motorola Edge är en avskalad version av Motorola Edge Plus vilket betyder att den inte är lika tekniskt imponerande men den ger en nästan flaggskepps upplevelse till ett mer överkomligt pris.
Motorola Edge levererar mycket valuta för pengarna
En Motorola Edge med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB kostar 4990 kronor och det är ett bra pris med tanke på vad man får för sina pengar.
Det är klart att man bör jämföra olika mobiltelefoner i samma prisklass innan man bestämmer sig för vilken man vill ha för att få bästa möjliga mobiltelefon för pengarna. Varför betala lika mycket eller mer för något som har sämre prestanda? 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.