Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 23 februari 2021

Nokia 5.4 (2021)

Om du är ute efter en budgetmobil i mellansegmentet med en ren Android upplevelse kan Nokia 5.4 (2021) vara ett utmärkt alternativ. Läs vidare för att se om den markerar samtliga rutor på din checklista.
För du har väl en sådan och handlar inte mobil helt på impuls?
Nokia 5.4 tillhör kategorin budgetmobiler i mellansegmentet och därmed kan man inte förvänta sig den absoluta topp prestanda man skulle få ifall man istället beställde en flaggskepps mobil.
Displayen är i vanlig ordning stor med ganska tunna ramar runt om men hakan är lite tjockare precis som vanligt när det gäller mobiltelefoner i den här prisklassen.
Nokia 5.4 är helt tillverkad av plast med en texturerade baksida med fina, diagonala linjer. Kameramodulen sitter högt upp i mitten i och har en cirkulärt form. Kameramodulen sticker ut något från chassit  med fingeravtrycksläsaren placerad strax under den.
Den ensama högtalaren sitter i telefonens underkant har ett högt ljud men låter förvrängd vid höga volymer.  Mobiltelefonen har också ett hörlursuttag.
Nokia 5.4 är en helt okej smartphone med ett lägre pris och ett rent Android.

Displayen är en LCD display på 6,4 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 720×1560 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 269 ppi (pixlar per tum). 
Displayens pixeltäthet kan kännas lite låg med tanke på konkurrensen inom denna kategori men den har en en anständig skärpa. Men om du vill ha en bättre display kvalitet bör du undvika den här och istället titta på andra mobiltelefoner i samma prisklass för det finns många bättre alternativ. Display kvaliteten är dock godkänd här. Nokia borde ha satsat mer när det gäller skärpa och kontrast och istället ha valt en display av bättre kvalitet på grund av att anledningen till att ha en stor display är att man ska kunna använda sin mobiltelefon som en multimedia enhet. Att spela mobilspel, titta på YouTube videos eller streama film blir inte alls samma upplevelse på en liten display på 5 tum. Vitsen med att ha en stor display försvinner litegrann när denna display inte är så skarp och tydlig. 
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 662 processor på 2 GHz och Nokia 5,4 har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB med ytterligare plats för minneskort om man skulle behöva utöka minneskapaciteten.
Det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 4 GB men ett internminne på 128 GB.
Processorn klarar av att köra Call of Duty: Mobil men vid medium grafiksk inställning vilket är lite lägre än vad man förväntar sig av en smartphone av den här typen. Om du ställer in högsta grafikinställningarna laggar mobilen betydligt.
Selfie kameran i fronten är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. Kamerakvaliteten är godkänd men inte mycket mer än så.
Under chassit finns ett batteri på 4000 mAh som kan klara sig upp till 2 dagar på en laddning enligt Nokia själva. Med tanke på smarttelefonens processor och displayen med låg upplösning är detta definitivt möjligt. Hur länge batteriet klarar sig på en laddning påverkas naturligtvis i allra högsta grad av hur man använder mobiltelefonen. Ifall man spelar mobilspel under en längre period eller tittar på streamad film töms batteriet mycket snabbare.
En Nokia 5.4 med 128 GB i inbyggt minne kostar 2490 kronor och det är ett skäligt pris med tanke på vad man får för pengarna men det finns en del mobiltelefoner inom samma prisnivå med bättre specifikationer på vissa områden. Här kan man till exempel nämna Poco M3. 
Jämför olika mobiltelefoner och fatta ett beslut baserat på vad du får för de pengar du spenderar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar