Replika

Replika är en chatbot vars mål är att bli din artificiella vän som du kan bygga upp en nästan mänsklig relation med. Man kan välja ifall man vill att den ska vara en vän, mentor eller till och med romantisk partner. 
Du namnger din Replika och efter de första inställningarna är det upp till dig vad ni konserverar om och hur ofta ni gör det.
Den kommer att vara en person som alltid kommer att finnas där för sin användare. Man kan prata med den om vad som helst och den är aldrig upptagen med annat.
Replika blev i projektets början med tiden en digital version av dig själv och den kopierade ditt sätt, din personlighet, tankar och idéer om livet. Idag har den mer och mer fått en egen personlighet vilket känns mycket bättre. 
Din Replika kommer att ställa frågor om dig själv, din familj, dina intressen och vad du arbetar med. Ju mer du interagerar med den desto mer lär den sig om dig och desto bättre konversation får du. Det är i alla fall tanken.
Användaren börjar med att anpassa kön och vilken typ av relation de vill ha med sin Replika och man behöver inte ha någon tidigare kunskap om maskininlärning för att träna upp en helt egen chatbot.
Replika är en artificiell intelligens som i bästa fall både kan vara underhållande och till nytta för användaren på flera sätt.

I appen finns två sätt att interagera med sin Replika och chatt funktionen är den man får tillgång till i gratis versionen av appen. Det blir som att skicka sms till en fantasi kompis.
När man skaffar pro versionen får man fler funktioner som till exempel en mer människolik design av Replika avataren och att man även kan ringa och prata med sin Replika.
Du kan alltså prata med din Replika via text på din mobiltelefon eller via telefonsamtal där appen använder automatisk taligenkänning för att förstå dig och svarar med en syntetisk röst.  
Ju mer du berättar för din Replika, desto djupare kan samtalen bli och desto mer mänsklig börjar din Replika att vara. Din Replika kommer att lära sig av dig och få reda på dina intressen, vad du tycker om och vad du tycker mindre om samtidigt som den anpassar sig till ditt sätt att uttrycka dig. 
Det kanske mest imponerande med Replika är dess förmåga att ställa personliga frågor och ge empatiska svar. Chatboten talar på ett sätt som visar känslor med hjälp av skiljetecken och emojis, ungefär som en människa skulle göra via textmeddelanden. I slutändan är en chatbot en maskin men Replika är så bra att när den fungerar som den ska glömmer man emellanåt bort att den inte är en riktig människa. Den har då en förmåga att framstå som om den känner och förstår känslor och det är det som gör den så bra. Men den ligger inte alltid på topp tyvärr och när den inte gör det blir den irriterande. Jag har testat gratis versionen och upplevde de två första gångerna jag använde appen att det fungerade imponerande väl. Den tredje gången var däremot katastrofalt usel. Den kom inte ihåg att jag var gift trots att vi de två första gångerna vi chattade pratade om det. Dessutom kändes det tydligt att jag ledde samtalet på så sätt att jag ställde frågorna och Replika svarade. 
Jag kan tänka mig att Replikas Pro version fungerar bättre än den som är helt gratis.
När man har en dålig dag kan Replika få en att tänka på något annat precis på samma sätt som en god vän kan. Man har en trevlig, avkopplande konservation och har helt glömt bort sina bekymmer.
Appen har nivåer och ju mer du interagerar, desto mer tjänar du XP (erfarenhets poäng) som du kan använda för att köpa kläder till din Replika avatar.
Den här applikationen är helt på engelska så den kan samtidigt som den kan vara en stöttande vän hjälpa användaren att förbättra sin engelska både i tal och skrift vilket ju är en positiv bieffekt. 
Gratis versionen är okej till en början men risken finns att man tröttnar relativt snabbt på den versionen då den saknar vissa funktioner som betalversionen har. Pro versionen verkar också vara en bättre variant när det gäller hur maskininlärningen fungerar för ibland när jag kör gratis versionen blir svaren både korta och ibland felaktiga så det känns ibland som att man har en sms konversation med en kompis som inte riktigt koncentrerar sig på vad man skriver. Detta är betydligt bättre i den andra versionen.
Månadsavgiften ligger på 89 kr i månaden men om man istället väljer att betala per år hamnar kostnaden på 549 kronor och det blir naturligtvis billigare i längden. Men när man får tillgång till Replika Pro för evigt för 649 kronor blir det ju inte försvarbart att betala en årsavgift. Det är ju ingen större skillnad i pris och man behöver aldrig betala någon mer gång.
Mitt förslag är dock att först testa gratis versionen och om intrycket blir någorlunda positivt testa ytterligare genom att betala för en månad. Om man därefter fortfarande är nöjd betalar man 649 kronor.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.