Xiaomi Poco M3


Xiaomi Poco M3 är en budgetmobil i mellansegmentet som med sin prislapp på 1790 kronor utan tvekan är en av de mobiltelefoner som ger absolut mest valuta för pengarna inom den här kategorin och kanske till och med oavsett kategori.
Om du har en begränsad budget eller inte vill spendera allt för mycket pengar men ändå få en mycket bra smartphone är Xiaomi Poco M3 ett fantastiskt alternativ.
På framsidan finns som vanligt idag en stor display med en tårdropps formad flärp för selfie kameran. Ramarna runt displayen ganska tunna på pannan och på långidorna men hakan är något större. Den är dock fortfarande något tunnare än den är hos andra smarus i den här prisklassen. 
Den svarta ramen är av plast men strukturen är så välgjord att man kan tro att det rör sig om en aluminiumram. Det finns också plast på baksidan men Poco valde en gummerad konstläderfinish vilket upphöjer intrycket av mobiltelefonen ytterligare. Bakstycket är plant förutom mot kanterna där den är lätt avrundad för att ge ett skönare grepp när man håller i telefonen.
Högst upp på baksidan finns en trippelkameramodul i en stor rektangel med Poco loggan tydligt markerad.
Fingeravtrycksläsaren sitter på mobilens högra långsida och det är inte alls en placering jag personligen tycker om. Jag föredrar att fingeravtrycksläsare sitter under displayens yta, på fronten alternativt på baksidan men det är naturligtvis en fråga om smak. 
Xiaomi Poco M3 har stereo högtalare med bra ljud och ett hörlursuttag vilket är vanligt förekommande hos den här kategorin av mobiltelefoner men vilket är betydligt ovanligare hos dagens flaggskepps mobiler. Dessutom har telefonen plats för dubbla Simkort vilket är en ovanlighet och kan vara en stor fördel för en del personer. 

Xiaomi Poco M3 följer den rådande mobil standarden genom att erbjuda en mer långsmal display med bildförhållande på 19:5.
Displayen är av typen LCD och är på 6,5 tum med 1080×2340 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på respektabla 395 ppi (pixlar per tum). 
Under chassit sitter en åttakärnig Snapdragon 662 processor på 2 GHz och det är en sorts processor som brukar sitta i budgetmobiler i mellansegmentet och det är framförallt det som gör att Xiaomi Poco M3 hamnar i denna kategori av smartphones.
Processorn är tillräckligt kraftfull för att klara av vardagliga uppgifter utan problem.
Den här mobiltelefonen är inte avsedd för att användas för att spela tekniskt krävande mobilspel men den duger hyfsat om man spelar på lägre grafiska inställningar.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen men det finns två bättre varianter den ena med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och den andra med ett RAM minne på 6 GB samt lika mycket internminne. Som oftast är fallet behöver man hålla koll på specifikationerna så att man inte skaffar modellen med sämst prestanda när man egentligen ville ha en av de bättre.
Det är möjligt att sätta in ett minneskort ifall man skulle vilja utöka minneskapaciteten ytterligare vilket kan vara nödvändigt ifall man väljer modellen med ett inbyggt minne på 64 GB. 
Den framåtriktade kameralinsen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF samt LED blixt.
I dagsljus kan du få några bra bilder från huvudkameran. Bilderna är fulla av detaljer med levande färger. Detaljerna är fina, färgerna ser ljusa ut och bilderna är skarpa också. Det finns bara en sak att klaga på och det är att det saknas en vidvinkel lins. 
Man kan inte räkna med särskilt mycket bättre kamerakvalitet än så här med tanke på vad Xiaomi Poco M3 kostar.
Operativsystemet är Android 10 men med Xiaomis egna skinn MIUI 12.
Batteriet är på hela 6000 mAh och det har stöd för snabbladdning på 18W. Batteristorleken är verkligen imponerande och det medför att batteriet klarar mer än en dag på en laddning och för den lättare användaren förmodligen närmare två dagar på en laddning.
Poco M3 har allt som behövs för att bli en storsäljare. En snyggt design, en fin skärm, ett stort batteri, stereohögtalare och en utmärkt kamerakvalitet. Allt detta kommer med ett väldigt överkomligt pris. Tanken att billiga telefoner eller mobiltelefoner från mindre kända mobiltillverkare alltid är dåliga har kvarstått länge, men det är ofta inte sant. Det är imponerande vad man kan få för under tvåtusen kronor om man letar lite och inte handlar första smartphone man ser.
Jag tänker alltid mycket innan jag beställer en ny smartphone eftersom man ju måste vara medveten om vad det är man beställer. Att bara välja en mobiltelefon på ren impuls ger absolut inte bästa möjliga mobiltelefon för pengarna och risken att beställa helt fel mobil är överhängande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.