Google Stadia


Google Stadia är namnet på en spel streaming tjänst från Google. En del spel är helt gratis men de flesta kostar och man betalar oftast  fullt pris för alla spel i Stadia butiken.
Google Stadia använder en teknik som gör det möjligt att streama spel från molnet och det är en teknik som låter dig spela ett spel helt utan skivor eller nedladdningar till någon spelkonsol.
Spelen strömmas från Googles servrar och det innebär att själva spelet inte finns i din dator, TV, surfplatta eller smartphone.
En av många fördelar är att man inte behöver äga den mest avancerade hårdvaran för att kunna spela eftersom spelet egentligen spelas på Googles kraftfulla servrar istället. Däremot behöver man ha en stark och snabb internetanslutning.
Ett billigt internetabonnemang med låg styrka är alltså inte något som kommer att ge en bra spelupplevelse.
Ytterligare en fördel med Stadia är att man kan växla mellan att spela på olika enheter. Om du till exempel spelar på en TV via Chromecast Ultra och beslutar dig för att fortsätta att spela hos en kompis kan du fortsätta att spela på exakt samma nivå som du var. 
Då själva spelet körs på Googles servrar spelar det ingen roll var du befinner dig rent fysiskt eller om du spelar på mobilen, bärbara datorn eller en surfplatta.

Eftersom alla spel ligger på Googles servrar behöver de aldrig uppdateras som på spelkonsoler och datorer. Så snart du startar upp Stadia kan du spela direkt.
Google säljer en dedikerad Stadia kontroll som använder Wi-Fi för att vidarebefordra dina rörelser till Googles servrar. Kontrollen har Bluetooth, men för närvarande används den bara för att ansluta till ditt wifi nätverk.  Även om det till en början bara fungerade trådlöst med en Chromecast Ultra, kan styrenheten nu också användas trådlöst med PC.  Men om du vill spela på en telefon eller surfplatta måste du ansluta en kabel. Man behöver då använda en USB-C till USB-C-kabel om man vill spela på sin mobiltelefon.
Stadias app ser likadan ut på alla plattformar oavsett om du använder din TV, din smartphone eller Googles Chrome webbläsare.
När du startar upp appen ser man en lista över de spel som man äger och det är lätt att komma in i spelbutiken för att se vilka spel som är tillgängliga att köpa.
Med rätt internetanslutning ser spel fenomenala ut med samma höga grafiska kvalitet som på konsoll. Vi en sämre internetuppkoppling dras grafik nivån ner för att fortfarande kunna ge ett fint flyt i spelet utan lagg.
Google Stadia gör ett bra jobb med att minimera de vanliga eftersläpningar som följer med spelströmningstjänster. Den oundvikliga fördröjningen försvinner inte helt men det rör sig om mindre än en halv sekund. På grund av att spelet inte spelas lokalt och därför måste färdas från servern till din enhet sker en liten, obetydlig fördröjning som är knappt märkbar.
Du kan få gratis utvalda spel med Stadia Pro. Det finns spel tillgängliga så fort du börjar prenumerera och varje månad som du förlänger prenumerationen får du fler utvalda spel gratis.
Prenumerationen för Stadia Pro kostar 99 kronor per månad.
Google Stadia är fortfarande inte särskilt känd hos allmänheten och det är synd eftersom det är ett billigare sätt att få möjlighet att spela spel. Man är inte tvungen att först köpa en konsol eller gamingdator. Det enda man behöver är en kontroll, eventuellt en Chrome Cast Ultra, några kablar och ett Stadia Pro abonnemang.
En nackdel med att få känner till och därmed prenumererar på Stadia är att det är svårt att hitta medspelare/motspelare i online spel. Vi får hoppas att fler börjar använda Stadia.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.