Nokia 5.3


Nokia 5.3 (2020) har en fin men ganska standardiserad design och den är välkonstruerad. Fingeravtrycksläsaren sitter på bakstycket och den har ovanligt nog ett hörlursuttag.
Det här är en budgetmobil i mellansegmentet och eftersom Nokia 5.3 inte är en toppmobil får man räkna med lite kompromisser för att få ner priset på produkten och en av dessa kompromisser är den låga skärmupplösningen.
Det medför att telefonen inte är den bästa för att titta på streamad film i timmar trots att den har en stor display. 
En av många fördelar med att ha en smartphone med en större display är just det. Det ger en förbättrad upplevelse av film och spel än när man gör detsamma på en mobiltelefon med en mindre display. 
Detta är en någorlunda tunn mobil med en tjocklek på 8,5 mm. En ändå tunnare mobiltelefon innebär att man inte får plats med ett stort batteri och det påverkar batteritiden negativt så därför undviker jag personligen allt för tunna smartphones. Vad är det för vits att ha en extremt tunn, elegant smartphone om det gör att mobilen behöver laddas ofta under dagen? 
Dels förkortar täta laddningstider batteriets livslängd och det leder till att man tvingas beställa en ny smartphone tidigare än om den hade varit tjockare så att man får plats för ett stort batteri, dels blir det besvärligt ifall man är ute någonstans där man inte har tillgång till ett eluttag. 
Baksidan av plast har en blank, matt yta och plasten är av hög kvalitet. Materialvalet är även det ett sätt att få ner priset. 
Telefonen har rundade hörn och på baksidan sitter en cirkulär kameramodul med fyra kameralinser.

Displayen är en LCD display på 6,5 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 720×1600 pixlar och det ger en pixeltäthet på endast 268 ppi (pixlar per tum). Jag brukar rekommendera en pixeltäthet på runt 300 ppi som lägst.
Pixeltätheten är ett utmärkt sätt att mäta hur skarp och tydlig en display är utan att ha mobiltelefonen i handen.
Displayen skyddas av Gorilla Glas 3.
Skärmen är stor och har en tårdropps formad flärp vilken huserar selfie kameran på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
På baksidan sitter fyra kameralinser på 13 Megapixlar (vidvinkel lins), 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 2 Megapixlar (Makrolins) och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Bilder tagna med någon av kamerorna blir ganska mörka. De ger starka färger, vilket verkligen är en smakfråga. En del personer vill gärna ha mer naturliga färger som visar hur objektet i bilden ser ut i verkligheten medans andra vill ha förstärkta färger.
Nokia 5.3 drivs av en åttakärnig Snapdragon 665 processor på 2 GHz och basmodellen har ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 64 GB. Det existerar bättre varianter med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB. 
Denna prestanda gör att telefonen hamnar i mellansegmentet. 
Batteriet är på 4000 mAh och saknar helt stöd för snabbladdning och trådlös laddning.
Operativsystemet är Android 10 och det rör sig om en ren version eftersom Nokia 5.3 är en Android One mobil.
De två stora nackdelarna med den här mobiltelefonen är display som inte är tillräckligt skarp för media konsumtion samt att batteriet saknar snabbladdning. 
Den här mobiltelefonen har ett pris på 2490 kronor och det priset gäller modellen med något bättre prestanda när det gäller internminnet och RAM minnet.
I den här prisklassen finns det många andra alternativ från andra tillverkare och varumärket Nokia är inte tillräckligt känt för att ge höga försäljnings siffror så sannolikt kommer inte den här mobiltelefonen bli en internationell storsäljare. Det är tyvärr så att Nokia idag är i det närmaste okända bland de konsumenter som är yngre än 30 år och de något äldre känner inte till att Nokia fortfarande existerar.
När jag ska beställa en ny mobiltelefon fattar jag aldrig slumpmässiga beslut på grund av att jag tänker behålla min nya smartphone i flera år. Då är det inte så smart att rusa in i ett köpbeslut för det kan leda till att man ångrar sitt val redan efter en vecka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.