Sony Xperia 1 ll


Sony Xperia 1 II (uttalat Mark 2) är en ny flaggskeppstelefon från japanska Sony som dyker upp i butiker i Juli. Man har tagit mycket av det som gjorde föregångaren så bra och har förbättrat mobiltelefonen ytterligare.
Om du har sett Xperia 1 vet du mycket om designdetaljerna som finns här. Den skiljer sig inte särskilt mycket från förra årets toppmodell.
Den delar samma rektangulära konstruktion med knappt rundade hörn och den är lika långsmal som den tidigare modellen. Kanterna är av metall och på högra långsidan sitter en fingeravtrycksläsare.
Ramarna både över och under displayen är enligt dagens mått ovanligt tjocka så Sony följer inte den rådande trenden med tunna ramar runt skärmen för att få ut så mycket skärm som möjligt i ett mer kompakt format.
Bakstycket är av plast som har täckts av flera lager glas.
Mobilen har en IP-65/IP-68 Certifiering, stereo högtalare, hörlursuttag och kameraoptik från Carl Zeiss. Det finns till och med ett dynamisk vibrations system som gör att mobiltelefonen vibrerar i takt med ljud när man spelar mobilspel, lyssnar på musik i mobilen eller tittar på streamad film. Detta är tänk att förhöja upplevelsen av olika media och ge en ännu bättre upplevelse när man använder sin smartphone.
Sony Xperia 1 ll passar inte alla och kommer sannolikt inte bli den stora succé som Sony så desperat behöver. Sony som företag i stort går väldigt bra men det samma gäller tyvärr inte dess mobilavdelning som går med förlust varje år. 
Den här mobilens konstruktion och speciella egenskaper gör den till en väldigt nichad produkt. 
Men om du är på jakt efter en toppmobil med fantastiska kameror, en oslagbar display och ett stort batteri som räcker hela dagen kan den vara ett bra val.

Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med bildförhållandet 21:9 vilket är ett ovanligt långsmalt format även för dagens mobiltelefoner. Displayen har 1644×3840 pixlar så pixeltätheten blir otroliga 643 ppi (pixlar per tum). Det innebär en extremt tydlig och skarp display av hög kvalitet och den skyddas av Gorilla Glas 6.
En så här långsmal display ger den optimala upplevelsen för oss som spelar mobilspel eller tittar på vidvinkel filmer. Däremot när man tittar på YouTube videos eller på film i det mer vanliga bildförhållandet uppstår svarta kanter runt displayen så bilden blir mindre än normalt.
Telefonen kan bli något opraktisk när man utför mer vardagliga uppgifter med den. Det är helt enkelt svårt att nå överkanten av skärmen utan att byta grepp på handen vid enhandsfattning. 
Processorn är årets åttakärniga topp processor från Qualcomm nämligen Snapdragon 865 och den är på 2,8 GHz. Denna processor sitter i många av årets absoluta flaggskepps mobiler och det gör Sony Xperia 1 ll till just en flaggskepps mobil. 
Den hamnar lätt bland de snabbaste av dagens toppmodeller och man märker inte av någon lagg när man startar appar, vid multitasking eller vid spelande.
RAM minnet är på 8 GB och internminnet är på 256 GB med möjlighet till att utöka minneskapaciteten ytterligare med ett minneskort.
Selfie kameran i fronten är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
På baksidan i en lodrät kameramodul sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar. En vidvinkel lins, en telefoto lins samt en Ultra vidvinkel lins.
Sedan finns också en TOF 3D djupsensor.
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator, 3×Optisk zoom, Elektrisk optisk bildstabilisator och LED blixt.
Sony Xperia 1 II riktar sig mot kreativa personer, mer specifikt människor som är verksamma inom fotografi och videografi.
Det behöver knappast nämnas att detta är en telefon med mycket hög kvalité när det gäller kameror och display.
Batteriet är på 4000 mAh och har stöd för snabbladdning samt snabb trådlös laddning. 
Sony Xperia 1 ll har en prislapp på 11490 kronor vilket är väldigt mycket pengar. 
Jag känner helt klart att Sony väljer helt fel väg för att väcka nyfikenhet på deras smartphones och drastiskt öka försäljnings siffrorna. Att satsa på en dyr, nichad mobiltelefon istället för att ta fram en modernt designad smartphone som ger mer för pengarna är bara dumt.
Jag tycker nog att det vore den mer logiska vägen att gå för en mobiltillverkare som kämpar med sjunkande försäljnings siffror.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.