Vad är operativsystemet Android?


Operativsystemet Android togs till en början fram av ett företag som hette Android Inc redan 2003.
Tanken bakom systemet var ursprungligen att utveckla ett operativsystem för digitalkameror, men den idén övergavs för att nå en bredare marknad. 
Google köpte upp Android Inc och dess nyckelpersoner 2005 till en kostnad på över 50 miljoner dollar.  Google marknadsförde den tidiga mobilplattformen för att tillhandahålla mobiltillverkare och apputvecklare med ett system med stora fördelar som flexibilitet och uppgraderbarhet. 
Det faktum att det faktiskt är Google som äger detta populära operativsystemet är inte något som majoriteten känner till. Det existerar personer som felaktigt tror att Google endast är en sökmotor i mobiler och datorer.
I dag är det nästan helt omöjligt att hitta en person utan smartphone i fickan. Vi använder alla Android telefoner dagligen och det visar vilken dominans systemet har ute i världen.

Android är idag det mest populära och mest använda operativsystemet för mobiltelefoner. Det är i grunden baserat på ett system som heter Linux och är utformat för att fungera i mobiler, datorer och surfplattor. Systemet utvecklas sedan flera år tillbaka av det amerikanska företaget Google. Operativsystemet finns i mer än åttio procent av världens smartphones och sextio procent av världens surfplattor. Det finns mer än tre miljoner Android appar på Google Play. Detta är imponerande siffror. 
Android skapade en möjlighet för miljontals apputvecklare över hela världen att utveckla applikationer som når stora mängder användare. Dess användare har därför ett brett utbud av applikationer att välja mellan och kan anpassa sina telefoner för en personlig upplevelse. Man kan bland annat installera så kallade Launchers om man inte är nöjd med hur ikoner och själva systemet är uppbyggt. Man kan enkelt välja bland en oändlig mängd bakgrundsbilder och man kan välja nästan vilken ringsignal man vill för att nämna några saker man kan göra för att anpassa sin mobiltelefon.
Android är på ett sätt motsatsen till operativsystemet iOS som är låst till en enda tillverkare och deras produkter iPhone och iPad.
Väldigt många olika mobiltillverkare använder systemet Android i sina enheter och däri ligger den stora skillnaden mellan dessa olika operativsystem.
Ifall man vill ha en mobiltelefon med iOS blir man tvungen att beställa en iPhone men valfriheten är betydligt större ifall man vill ha en mobiltelefon med Android. 
Samsung, Sony, ZTE, Nokia, Blackberry, HTC, LG, TCL och på sätt och vis Huawei och Honor är några av de tillverkar som har Android i sina mobiltelefoner. Det finns till och med fler än så.
Trots att så otroligt många människor använder operativsystemet Android dagligen finns det allt för många bland dem som inte ens känner till vilket system de använder och det är för mig otroligt märkligt. 
Man måste inte känna till alla funktioner och inställningar, helst inte om man inte brukar använda dessa men man borde rimligtvis veta vilket operativsystem man har i sin mobiltelefon eller surfplatta.
Okunskapen hos allmänheten blir ändå mer märklig om man lyssnar på den svenska propaganda som påstår att vi svenskar är så ovanligt tekniskt intresserade jämfört med övriga världen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.