HTC U20 5G



HTC är inte längre en av världens största mobiltillverkare som de brukade vara inte allt för länge sedan. Det är faktiskt så att tillverkaren inte har släppt någon ny smartphone sedan 2018.
Den Taiwanesiska mobiltillverkaren HTC har under flera års tid kämpat med sjunkande försäljnings siffror och det var nu länge sedan de släppte en ny smartphone. 
Nu har de äntligen släppt HTC U20 5G men det är inte som många har förväntat sig någon flaggskepps mobil utan en budgetmobil i övre mellansegmentet och en som dessutom åtminstone tills vidare endast kommer att säljas i hemlandet.
Designen är helt okej även om den liknar många andra mobiltelefoner i samma kategori av mobiltelefoner. På framsidan sitter en stor display med ett runt hål för selfie kameran och ramarna runt displayen är relativt tunna men kanten under displayen är en aning tjockare.  HTC U20 5G har en ganska standardiserad look för 2020. På baksidan sitter tre kameralinser på rad under varandra i övre vänstra hörnet och på baksidan sitter också en fingeravtrycksläsare.
Det finns ingenting spännande eller unikt rent designmässigt.
Att den har stöd för 5G är naturligtvis en liten fördel men i en tid när ett 5G nätverk inte är tillräckligt utbyggt är den funktionen knappast absolut nödvändig.


HTC U20 5G drivs av en åttakärnig Snapdragon 765G processor på 2,4 GHz, parat med 8 GB RAM och ett internminne på 256 GB. 
Prestanda av den kalibern gör att telefonen hamnar i övre mellansegmentet för det finns som de flesta vet olika kategorier av mobiltelefoner. De flesta men inte alla känner till det tyvärr.
Den har en massiv 6,8 tums display med en hålstansutskärning i det övre vänstra hörnet för den 32 Megapixlars framåtriktade kameralinsen. Displayen med bildförhållandet 20:9 har 1080×24000 pixlar vilket innebär att den får en pixeltäthet på 387 ppi (pixlar per tum). En pixeltäthet på runt 300 ppi är godkänt enligt min åsikt på grund av att displayen därmed är tillräckligt skarp för att ge en bra upplevelse när man till exempel tittar på Netflix i mobilen. Om du är en person som sällan eller aldrig använder din mobiltelefon för att titta på streamad film eller spela mobilspel och dylikt blir displayens skärpa inte fullt lika viktig. 
De fyra kameralinserna på baksidan är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 2 Megapixlar (Makrolins) samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och dubbla LED blixtar.
En trevlig detalj är det stora batteriet på 5000 mAh som dessutom har stöd för snabbladdning.
Ett så pass stort batteri ger en imponerande batteritid och med tanke på att displayen bara har en bilduppdaterings frekvens på 60 Hz och inte har 90 Hz som hos många toppmobiler hjälper till att ytterligare förbättra batteritiden.
Operativsystemet är Android 10 som vid det här blogginläggets publicering är den senaste versionen av systemet.
Genomgående är HTC U20 5G väl utrustad för att kunna hantera det mesta och det visar att HTC visserligen försöker att erbjuda en utmärkt smartphone men med en så svår ekonomisk situation som tillverkaren har krävs mer för att lyckas.
När kännedomen om att HTC ens existerar har blivit minimal och intresset är i det närmaste obefintligt behöver HTC göra något drastiskt för att synas. Varför inte seriöst satsa på en flaggskepps dödare som verkligen konkurrerar med de dyra, etablerade flaggskepps mobilerna på marknaden? 
Mobiltillverkare som HTC, Sony och till viss del Blackberry har det otroligt svårt att nå ut till konsumenterna och det är synd eftersom det är en fördel för oss konsumenter att det finns många olika tillverkare så att konkurrensen blir större. Det är det som driver utvecklingen och leder till extremt bra mobiltelefoner till lägre priser. En annan fördel är att vi får fler valmöjligheter. 
Vad en HTC U20 5G skulle ha för pris ifall den någonsin lanseras i Sverige är inte känt men med tanke på specifikationerna lär den inte bli särskilt billig. Min gissning är att den skulle landa någonstans runt 6000 kronor. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.