Sony Xperia 10 ll


Sony Xperia 1 ll är årets flaggskepps mobile från Sony och Sony Xperia L4 är deras budgetalternativ vilket gör att Sony Xperia 10 ll hamnar mitt emellan dessa två smartphones.
Samtliga tre modeller delar en liknande design med sina långsmala displayer.
Designen har förfinats och specifikationerna har förbättrats gämfört med föregående års modell i samma serie.
Ramarna runt displayen är ganska tjocka och pannan och hakan över och under displayen är ändå tjockare vilket inte direkt ser modernt ut.
Baksidan är täckt av glas och kanterna runt telefonen är gjord av metall.
Om man bortser från designen har Sony Xperia 10 ll en del positiva inslag som är värt att nämna. Den har en IP-68 Certifiering så telefonen är vattentät vilket långt ifrån alla mobiltelefoner i denna prisklass är och den har också en bra telefo lins på baksidan tillsammans med två ytterligare kameralinser.
Det är faktiskt så att de kameralinser som sitter i den här mellanklass mobilen är samma som satt i fjolårets toppmobil Sony Xperia 1 och det är mycket imponerande att få den höga kamerakvaliteten i en en budgetmobil i mellansegmentet.
Kameramodulen på baksidan av Xperia 10 II har flyttats längst upp till övre vänstra hörnet, precis som Xperia 1 II, och rör sig bort från den horisontella kameramodul som finns på Xperia 10.
För dig som vill ha något med en mer överkomlig prislapp som ändå har en fantastisk kamerakvalitet är Sony Xperia 10 ll ett utmärkt alternativ.
Fingeravtrycksläsaren sitter på högra långsidan och inte på baksidan av mobilen.

Displayen är en AMOLED display på 6 tum med bildförhållandet 21:9 och har 1080×2520 pixlar. Pixeltätheten landar på 457 ppi (pixlar per tum).
Displayen skyddas av Gorilla Glas 6.
Den ovanligt långsmala displayen passar perfekt för att titta på film i videscreen format och när man använder multitasking i sin mobiltelefon. Det vill säga har två eller flera fönster öppna samtidigt på displayen för att på så sätt kunna göra två saker samtidigt.
I övrigt när man spelar mobilspel eller tittar på video i vanligt format uppstår tjocka svarta kanter runt rutan och det är mindre trevligt.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 665 processor på 2 GHz och ett RAM minne på 4 GB.
Det inbyggda minnet är på 128 GB och det finns plats för ett minneskort så minneskapaciteten går att utöka ifall man skulle vilja det.
Kameralinsen i fronten av mobilen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
På baksidan sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och ytterligare en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, 2×optisk zoom och LED blixt.
Batteriet är på 3600 mAh och det har stöd för snabbladdning via Quick Charge 3.0.
Batteristorleken känns en aning för lite med tanke på specifikationerna. En stor, skarp display med en ganska kraftfull processor drar mycket ström och de flesta konkurrenters likvärdiga mobiltelefoner har minst 4000 mAh.
Batteriet är väl inte riktigt katastrofalt litet men det är värt att nämna då batteritiden påverkas i negativ riktning.
Hos Elgiganten kostar Sony Xperia 10 ll (uttalas Mark 2) 3990 kronor och för de pengarna får man en duglig smartphone med bra kamerakvalitet och vattentäthet.
Sonys mobildivision har kämpat ekonomiskt under många års tid och de nya mobiltelefonerna kommer tråkigt nog knappast ändra på den punkten i någon större utsträckning. 
De har helt enkelt svårt att locka konsumenternas intresse trots att de för ett par år sedan försökte förnya sin design drastiskt. Jag tänker då bland annat på Sony Xperia XZ3 som hade en mer avrundad konstruktion.
Men i huvudsak går Sony sin egen väg rent designmässigt med sina rektangulära, platta chassin.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.