Asus Zenfone 7 Pro


Det existerar så otroligt många fler mobiltillverkare än de som den stora majoriteten av svenska befolkningen känner till och det är faktiskt synd.
Det är trist när i stort sett endast två tillverkare (Apple och Samsung) dominerar folks medvetande. Man missar därmed en mängd intressanta, spännande alternativ. Ett exempel på de mobiltelefoner man missar är Asus Zenfone 7 Pro.
Detta är en flaggskepps mobil som tyvärr inte säljs officiellt här i Sverige. Åtminstone inte ännu.
Den stora displayen skyddas av Gorilla Glas 6 men baksidan däremot skyddas av Gorilla Glas 3. Kanterna runt telefonen är gjord av
aluminium och har en silverfärgad satinfinish.
Asus Zenfone 7 Pro är en ganska tjock och tung smartphone och de färgade, fasade kanterna ger mobilen ett lite industriellt utseende.
En kamera modul som kan vikas upp och ändra riktning gör att man får samma storartade bilder från fronten av telefonen på grund av att man använder exakt samma kameralinser både på framsidan och baksidan. 
Man får även fördelen med en stor display utan störande flärpar eller hål för att husera selfie kameran.
Den typen av konstruktion medför naturligtvis att mobiltelefonen saknar vattentäthet eftersom det är oerhört svårt att tillverka en vattentät smartphone när den har en motoriserad kameramodul.
Fingeravtrycksläsaren sitter på högra långsidan av mobilen. Stereo högtalare finns med 24 bitars 192 kHz ljud.

Displayen är en stor AMOLED display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar så pixeltätheten hamnar på 395 ppi (pixlar per tum).
Ramarna runt displayenär huvudsakligen jämnt fördelade runt kanten men den nedre delen något tjockare.
Skärmens 90Hz uppdateringsfrekvens resulterar i en behagligt smidig upplevelse, oavsett om du surfar på nätet eller bara bläddrar bland appar på startskärmen
Operativsystemet är Android 10 men med Asus egna skinn så det rör sig inte om en ren version av systemet vilket alltid är en mindre nackdel för mig. Om man tycker om tillverkares pålägg över operativsystemet Android eller inte är en fråga om tycke och smak men det finns många nackdelar med ett hårt anpassat så kallat skinn. Dels blir själva systemet nedtyngt och blir därmed onödigt segt ( mer så med tiden) och dels leder det till att man oftast nås av uppdateringar betydligt senare än de som har mobiltelefoner med ett rent opåverkat system. Med ett rent operativsystem kan man åtminstone teoretiskt släppa den nya versionen av operativsystemet direkt på grund av att man inte först behöver anpassa systemet för att fungera ihop med skinnet.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 865 Plus processor på 2,4 GHz och det i kombination med ett RAM minne på 8 GB ger en extremt snabb och kraftfull mobiltelefon. 
Det inbyggda minnet är på 256 GB och minneskapaciten går att utöka med ett minneskort.
Någon framåtriktad kameralins finns inte i egentlig mening ( de bakåtriktad kameralinserna viks framåt när man vill ta en selfie). På baksidan sitter tre kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och slutligen en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar. Kamerakvaliteten är av hög kvalitet och mobilen är fullt kapabel till att ta väldigt fina bilder.
Batteriet som har stöd för snabbladdning på 30W är på 5000 mAh och bör klara ganska lång tid på en laddning. Det är bland annat batteristorleken och den inbyggda motorn till kameramodulen som gör Asus Zenfone 7 Pro så pass tjock och tung som den är.
Tjockleken landar på 9,6 mm och vikten ligger på 230 gram. 
En viktig aspekt med Zenfone 7 Pro är den utmärkta valuta man får för pengarna, kombinationen av en processor på toppnivå och ett stort batteri gör denna till en mycket tilltalande smartphone.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?