Google Pixel 4a


Google Pixel 4a har presenterats efter månader av förseningar och det rör sig denna gång om en budgetmobil i övre mellansegmentet. Googles senaste smartphone är en direkt konkurrent till iPhone SE (2020) och OnePlus Nord.
Som vanligt säljs inte Googles mobiltelefoner officiellt här i Sverige och få svenskar känner ens till att företaget släpper egna smartphones trots att de nu har gjort det i tio år. Varje år släpps nya Google telefoner.
Google Pixel 4a påminner rent designmässigt mycket om Google Pixel 4, men den har tunnare ramar runt displayen och inte alls lika stor panna. Pixel 4 hade en tjock överdel ovanför displayen på grund av att det sitter speciella sensorer där uppe. Något som den nya mobilen saknar.
Pixel 4a har ett chassi av matt, högkvalitativ plast till skillnad mot den dyrare mobiltelefonen som istället är konstruerad av glas och metall. 
Trots det billigare materialvalet lyckas telefonen kännas solid och robust. Plast baksidan ger ett stadigt grepp och drar varken till sig fingeravtryck eller smuts. På denna baksida finns en fingeravtrycksläsare och en rektangulär kameramodul.
Displayen är stor och när långt ut på kanterna. Istället för flärp har den ett runt hål i displayen för selfie kameran.
Google Pixel 4a saknar Face Unlock och har varken trådlös laddning eller en IP-Certifiering.
Google säger att mobiltelefonen bara kommer att vara tillgängligt i svart med en kontrasterande vit Powerknapp.

Pixel 4a har en AMOLED display på 5,8 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar och en pixeltäthet på 443 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 3 och det är en Allways On display.
Skärmen har en ovanligt liten storlek i jämförelse med nästan alla andra mobiltelefoner på marknaden och det gör Google Pixel 4a till en aning mer kompakt smartphone vilket en del personer efterfrågar.Andra som jag själv vill ha en mobil med en större display för att bland annat underlätta för filmtittande och mobilspelande.Dessutom blir det lättare att skriva text på något med en större display.
Den här mobiltelefonen har ett väldigt överkomligt pris och ligger med andra ord inte i samma kategori av smartphones som till exempel Google Pixel 4 som är en flaggskepps mobil. For att få ner prissättningen saknar mobilen en hel del som toppmobilerna har men det samma gäller mer eller mindre alla budgetmobiler i övre mellansegmentet. Men med tanke på vad man spenderar får man mycket för pengarna. Man får en fantastisk display, en kraftfull processor, en hög kvalitet när det gäller kamerorna samt ett helt rent och framför allt väl optimerat operativsystem.
Den stora anledningen till att folk beställer en smartphone från Google är den rena version av systemet Android man får.
Man är garanterad att få uppdateringar av systemet i tre år och det är helt säkert eftersom det är just Google som äger operativsystemet Android. Naturligtvis kommer den med den färskaste versionen av Android, allt annat skulle vara en ren skandal.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 730G på 2,2 GHz vilket är en processor tänkt för budgetmobiler i övre mellansegmentet. Den är därmed inte fullt lika kraftfull som en flaggskepps processor men den ligger endast något under dessa när det gäller kraft.
RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Minneskapaciteten är inte möjlig att utöka med ett minneskort så man får klara sig med det utrymme man får.
Den framåtriktade kameralinsen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter en ensam kameralins på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och den har optisk bildstabilisator, PDF samt LED blixt.
Bilder har stor färg och dynamisk räckvidd och upprätthåller mer kontrast än andra enheter som för närvarande finns på marknaden.
Batteriet är på 3140 mAh och har stöd för snabbladdning på 18 Watt.
Mobiltelefonen har en relativt lång batteritid, men hur lång tid du klarar dig på en laddning bero på vad du gör med mobiltelefonen. När man surfar på nätet, ringer samtal och skickar sms drar mobilen inte lika mycket som när man tittar på YouTube eller spelar mobilspel. 
En bra byggkvalitet, en fantastisk display, kameror kapabla till att ta väldigt vackra bilder och en av de bästa programvaruupplevelserna på Android gör Google Pixel 4a till en kandidat till att vara budgetkungen för 2020. Tråkigt nog blir denna smartphone inte så lätt att skaffa för oss som bor i Sverige. Det är klart att den är möjlig att beställa från någon utländsk nätbutik som levererar till Sverige men det innebär att vi får betala ett högre pris för mobilen i slutänden. Den svenska momsen, tullavgifter och postens hanterings avgifter tillkommer på säljarens pris. Detta är viktigt att vara medveten om innan man beställer från utlandet.
Google Pixel 4a har ett pris på endast 350 dollar vilket omvandlat till svensk valuta blir runt 3050 kronor och inklusive moms blir det ungefär 3660 kronor. På den summan tillkommer alltså tullavgifter och postens avgifter och därmed hamnar man i närheten av vad OnePlus Nord kostar. Nämligen från 4600 kronor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?