Samsung Galaxy A51 Vs OnePlus Nord


Den vanliga situationen när man behöver införskaffa en ny smartphone är att man börjar med att bestämma hur mycket man kan tänka sig att spendera och därefter ser man över alternativen inom den prisklassen.
Efter att man har funnit några mobiltelefoner man kan tänka sig läser man recensioner, kollar in specifikationer, funktioner och design.
Först därefter jämför män de olika mobilerna för att välja ut den som är bäst för dig och den som ger mest för pengarna.
I det här blogginlägget har vi exempel på två olika smartphones som hamnar någorlunda nära varandra i pris. En av dessa kostar 592 kronor mer.
Jag jämför här Samsung Galaxy A51 med OnePlus Nord.
Den ena av dem är en budgetmobil i mellansegmentet och den andra är en budgetmobil i övre mellansegmentet. 
Låt oss börja med designen. Samsung Galaxy A51 har ett chassi av plast och OnePlus Nord har kanter av plast men ett bakstycke av glas.
OnePlus Nord har med andra ord en mer premium konstruktion och känns betydligt mer påkostad än sin motståndare. Därför vinner OnePlus första ronden.
Både OnePlus Nord och Samsung Galaxy A51 har föga förvånande stora displayer med tunna ramar runt om och båda har hål i displayens överkant för de främre kameralinserna men OnePlus Nord har två framåtriktade kameralinser där Samsung Galaxy A51 har en.

OnePlus Nord har en AMOLED display på 6,5 tum med 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet som landar på 408 ppi (pixlar per tum). 
Bildförhållandet hos displayen är 20,9 med en bilduppdaterings frekvensen på 90 Hz som gör att det upplevs gå kvickt när man bläddrar i menyerna bland annat. Samsung har istället den gamla vanliga bilduppdaterings frekvensen på 60 Hz.
Samsung Galaxy A51 har också en AMOLED display på 6,5 tum med 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 408 ppi (pixlar per tum).
Bildförhållandet hos displayen är även här på 20:9 så displayerna är långsmala. Båda telefonerna har samma antal pixlar och väldigt likvärdig kvalitet i övrigt så denna omgång blir oavgjord.
OnePlus Nord drivs av en åttakärnig Snapdragon 765G processor på 2,4 GHz vilket är en kraftfull processor vanligt förekommande i budgetmobiler i övre mellansegmentet. Mobiler som hamnar snäppet under toppmobilerna när det gäller kraft. Den här ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB.
Samsung Galaxy A51 drivs av en egentillverkad åttakärnig Exynos 9611 processor på 2,3 GHz.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 128 GB vilket är tillräckligt för många men OnePlus har en mer kraftfull processor och dubbelt så mycket RAM minne och därmed vinner OnePlus.
När det gäller kamerakvaliteten är det ett område som är svårare att bedöma baserat på tekniska specifikationer. Att en mobiltelefon har kameror med mer Megapixlar betyder långt ifrån alltid att den ger vackrare bilder. Optimeringen av kamerorna och andra detaljer påverkar kameror mycket i olika riktningar så en på pappret bättre kameramobil kan ge sämre bildkvalitet. 
Samsung Galaxy A51 har en ensam framåtriktad kameralins på Megapixlar och på baksidan sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 5 Megapixlar och slutligen en djupsensor på 5 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och LED blixt. OnePlus däremot har två framåtriktade kameralinser på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
På baksidan hittar man fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar. Optisk bildstabilisator hjälper till att undvika att bilder försämras på grund av skakiga händer. OnePlus kamerakvalitet är mycket hög och kamerorna är bättre än de som sitter i Samsung Galaxy A51 och därmed vinner OnePlus stort I kategorin bildkvalitet.
OnePlus Nord har ett batteri på 4115 mAh med stöd för snabbladdning men inte trådlös laddning. Snabbladdningen på 30W medför att batteriet laddas 70 procent fullt på 30 minuter
Samsung Galaxy A51 har ett batteri på 4000 mAh och har även den stöd för snabbladdning men den är på lägre 15W. Att ladda batteriet går långsammare än hos OnePlus Nord.
Mobiltelefonerna hamnar på en liknande nivå även om OnePlus har ett större batteri på grund av att Samsung Galaxy A51 har en lite svagare processor som drar mindre ström och att den inte har en bilduppdaterings frekvensen på 90 Hz som därför påverkar batteritiden i positiv riktning.
Däremot laddas OnePlus batteri fortare vilket ger en knapp seger till OnePlus.
Båda dessa smartphones har operativsystemet Android men med sina egna pålägg, så kallade skinn. När det gäller mobiltillverkares egna versioner av operativsystem är det helt och hållet en smakfråga så det är egentligen inte möjligt att bedöma vilken version som är bättre.
För mig är OxygenOS många gånger bättre än Samsungs OneUI men det är bara vad jag tycker och därmed ger jag mig inte på att kora en vinnare inom det området.
Den totala vinnaren blir OnePlus Nord som visserligen kostar 592 kronor mer men för de extra pengar man spenderar får man en bättre smartphone överlag. Den har en bättre byggkvalitet, bättre kamerakvalitet, en mer kvick snabbladdning, en mer kraftfull processor och ett inte lika tungt skinn i OxygenOS. 
Det finns enligt mig endast två anledningar till att välja Samsung Galaxy A51 istället för OnePlus Nord. Ena anledningen vore om man vill ha en lite mer tålig mobiltelefon för Samsung Galaxy A51 är helt konstruerad av plast och plast tål mer än glas. Sannolikheten att Samsung klarar av att tappas i backen är något högre. Den andra anledningen är märket. Ifall man alltid har ägt en mobiltelefon från Samsung och inte är villig att prova ett annat märke eller om man är en person som inte vill äga något från en mindre känd mobiltillverkare. Jag är dock övertygad om att ni som faktiskt skaffar en OnePlus Nord kommer att bli väldigt nöjda med ert köp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?