Samsung Galaxy A51


I inlägget innan det här skrev jag om flaggskepps mobilen Samsung Galaxy Note 20 men detta blogginlägg kommer att handla om en smartphone i en annan, billigare kategori nämligen en budgetmobil i mellansegmentet.
Det här blogginlägget informerar om Samsung Galaxy A51 vilken kostar 3990 kronor.
Alla budgetmobiler som någonsin har släppts har kompromissat med design, specifikationer och funktioner för att tillverkaren ska kunna hålla den prisnivå de har tänkt sig. Komponenter kostar pengar och ju dyrare komponenter ju mindre tjänar mobiltillverkaren på sina mobiltelefoner. 
Baksidan på Samsung Galaxy A51 är av plast istället för glas, kamerorna är inte lika bra som de som sitter i dyrare mobiler, processorn tillhör inte de mest kraftfulla och det finns ingen vattentäthet.
Telefonen har däremot en fingeravtrycksläsare under displayens yta vilket är en modern funktion.
Rent designmässigt är Samsung Galaxy A51 elegant med tunna ramar runt den stora displayen och en fin baksida som påminner om Samsungs dyrare mobiltelefoner.
Samsung Galaxy A51 är ett prisvärt sätt att få en snygg Galaxy-telefon.
På baksidan av plast sitter fyra kameralinser igen rektangulär kameramodul vilken sticker ut en aning från chassit.

Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med bildförhållandet 20:9 och med 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på fullt godkända 405 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 3.
Den har perfekt skärpa, färgerna är färgglada och betraktningsvinkeln är bra.
Processorn är en åttakärnig Exynos 9611 processor på 2,3 GHz och den tillverkas av Samsung själva.
Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB och det finns plats för ett minneskort.
Sedan finns det också bättre varianter. Den något bättre har samma mängd RAM minne men det inbyggda minnet har ökat till 128 GB.
Om du är en person som brukar ladda ner många applikationer, spara många bilder och filmer i din mobiltelefon rekommenderar jag någon av de modellerna med mer internminne.
Det finns ytterligare två olika varianter på den här modellen och den ena har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB och värsting modellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Alla varianter säljs inte överallt i världen utan är regions beroende. 
Selfie kameran är på hela 32 Megapixlar och sitter i ett runt hål i displayens överkant.
På baksidan sitter ytterligare fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 5 Megapixlar och en djupsensor på 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
För en mobiltelefon som kostar strax under 4000 kronor har Samsung Galaxy A51 en anständig kamerakvalitet med kameror som kan ta helt okej bilder som duger för att lägga ut på sociala medier som Facebook, Instagram eller Twitter.
När man tittar på en budgetmobil i mellansegmentet kan man förstås inte förvänta sig samma höga kamerakvalitet som hos mobiler som kostar dubbelt så mycket.
Batteriet är på 4000 mAh och har stöd för snabbladdning på 15W. Batteristorleken är godkänd med tanke på prestanda, skärmstorlek med mera.
Batteriet klarar för de flesta användare av minst en dag på en laddning även om det påverkas av vad du brukar använda din mobiltelefon till.
Operativsystemet är Android 10 med tillverkarens skinn, det rör sig alltså inte om en ren version av systemet vilket jag personligen föredrar.
Om du är en person som tycker att det är absolut nödvändigt att äga en smartphone från Samsung är den här mobilen ett bra alternativ.
Det finns dock bättre alternativ som bara kostar lite mer men som erbjuder något så mycket mer när det gäller prestanda, design och funktioner. Ett exempel är OnePlus Nord som har ett pris på 4590 kronor och som är så oerhört mycket bättre på alla punkter.
I ett senare blogginlägg ska jag gå in på skillnaden mellan dessa två smartphones på ett detaljerat vis.
Mitt mål när jag själv letar efter en ny mobiltelefon är att få så mycket telefon som möjligt inom den budget jag har. Om jag till exempel beslutat att som mest betala 6000 kronor jämför jag mobiler i den prisklassen för att hitta bästa möjliga alternativ. Jan handlar absolut inte mobiltelefon på impuls och jag ber inte försäljare om råd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?