Googles egna smartphones

Om man pratar med någon om mobiltelefoner och tar upp Googles mobiler får man oftast samma reaktion.
Har Google egentillverkade mobiltelefoner? Det har jag aldrig hört talas om tidigare.
Det är klart att dessa personer inte är de mest tekniskt intresserade utan de är mer den  typen av personer som alltid beställer den senaste iPhone eller någon av Samsungs mobiltelefoner varje gång de behöver skaffa en ny smartphone. Det är fortfarande förvånande och en aning irriterande att folk inte ens känner till alternativen som finns på marknaden.
Ett stort, känt företag som under många års tid har släppt smartphones under sitt eget namn och vars produkter det har skrivits massor om i både svenska medier och utlandet men som folk trots det påstår sig aldrig ens har hört talas om visar tydligt på bristande kunskap hos allmänheten.

Google Nexus familjen föddes i början av 2010 och var ett projekt som hade varit under utveckling under en lång tid. Nexus mobilerna var mobiltelefoner framtagna av Google i nära samarbete med olika mobiltillverkare och gjorda för att visa upp den senaste versionen av operativsystemet Android. Nexus telefonerna således aldrig via teleoperatörer, och de användes mest av utvecklare och entusiaster. Under 2016 avbröt Google Nexus projektet och ersatte Nexus linjen med Pixel telefonerna. En serie verkliga premium flaggskep mobiler som Google vill sälja i stora mängder och därmed konkurrera med andra flaggskepps mobiler. Något de inte har lyckats särskilt väl med.
Google spenderar mycket pengar på att marknadsföra och sina flaggskepps mobiler men leder reklamen till försäljning?  Inte enligt företagets årliga finansiella rapporter, som visar att det mycket väl kan ha sålt färre än 10 miljoner enheter av Pixel 3 under 2018.
Google Pixel 4 lär enligt rykten ha haft ändå svagare försäljningssiffror än föregångaren.
Googles smartphones har  flaggskepps specifikationer, en ren programvara och en av marknadens bästa kameror men lyckas av någon anledning inte nå ut i till allmänheten. En anledning är självklart det faktum att få personer förutom Google entusiasterna känner till telefonerna och vet man inte att produkten finns kan man inte heller se den som ett alternativ när man letar efter en ny smartphone.
Många verkar också fatta beslut om vilken mobiltelefon man ska välja på vad arbetskamrater, kompisar och grannarna har och helt enkelt härmar dem. 
Ytterligare en orsak är att Googles Pixel mobiler visserligen har samma topp prestanda och nya funktioner som toppmobilerna från andra tillverkare men de har en enklare design.
En enklare design men till samma höga prisnivå har inte hjälpt försäljningssiffrorna uppåt.
Den senaste modellen Google Pixel 4A som istället är en budgetmobil i övre mellansegmentet och som därmed har ett mer överkomligt pris kan eventuellt öka försäljningen men det får framtiden utvisa.
Den stora anledningen till att välja en smartphone som är tillverkad och framtagen av Google själva är det rena, väloptimerade operativsystemet samt den garanti man får att systemet kommer att få uppdateringar många år framöver. Det är ju trots allt Google som äger operativsystemet Android.
Pixel telefonerna integreras på grund av det mycket nära Googles tjänster och ger enkel och snabb åtkomst till Googles programvara. 
Att exkludera alla smartphones från andra mobiltillverkare än Apple och Samsung är naturligtvis extremt dumt eftersom det därför inte blir möjligt att välja bästa möjliga smartphone för just dig. Ta reda på fakta om olika mobiltelefoner i din prisklass och välj ut de som passar dig bäst för att därefter ta reda på ändå mer om de utvalda alternativen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?