OnePlus Nord Vs Huawei P30

Nyligen presenterade OnePlus Nord mot en smartphone i samma prisklass nämligen Huawei P30. Vilken av dessa två mobiltelefoner är egentligen bättre? 
En OnePlus Nord kostar 4590 kronor och en Huawei P30 från förra året som i dagsläget kostar 4990 kronor. Det är alltså en skillnad i pris på 290 kronor. 
Båda telefonerna har en fin, modern design med stora displayer med tunna ramar runt och bakstycken av glas men OnePlus Nord har kanter av plast där Huawei P30 istället har kanter av metall. Huawei vinner därför när det gäller design. Huawei P30 har dessutom en IP-68 Certifiering vilket OnePlus Nord saknar.
Fingeravtrycksläsare under displayens yta är något de två telefonerna har gemensamt.
Huawei som just för tillfället är världens största mobiltillverkare när det gäller försäljnings siffrorna kämpar i det här blogginlägget mot den betydligt mindre mobiltillverkaren OnePlus.

OnePlus Nord har en AMOLED displayer på 6,5 tum och Huawei P30 har en på 6,1 tum men Huaweis display har en högre pixeltäthet så den är skarpare. 
OnePlus Nord har en display med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 408 ppi (pixlar per tum). 
Huawei P30 har en display med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar och en pixeltäthet på 422 ppi (pixlar per tum). 
De tävlande mobilerna kommer med versioner med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB och därmed ligger de jämnt när det gäller denna aspekt men Huawei P30 som är en toppmobil har naturligtvis en topp processor i form av Hisilicon Kirin 980 och OnePlus Nord har en budget processor i form av Snapdragon 765G. Båda processorerna har stöd för 5G och båda två är kraftfulla men det är klart att Kirin processorn är mer kraftfull. 
Huawei som lanserades 2019 har operativsystemet Android 9 men det är uppgraderbart till Android 10. Mobiltelefonen kommer med Huaweis egna skinn EMUI.
OnePlus som lanseras nu i Augusti 2020 har operativsystemet Android 10 med OnePlus egna skinn OxygenOS som är ett mycket bättre skinn än EMUI. OxygenOS är helt klart ett av de allra bästa skinnen över Android och därför vinner OnePlus Nord den här omgången.
Huawei P30 har totalt 4 kameralinser varar tre sitter på bakstycket. One Plus Nord har totalt 6 kameror varar fyra sitter på mobilens baksida.
Vi börjar med Huaweis kameror. I fronten sitter en kameralins på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter en huvudkamera på 40 Megapixlar (vidvinkel lins), en telefoto lins på 8 Megapixlar samt en Ultra vidvinkel lins på 16 Megapixlar. Kameralinserna har Leica optik och PDAF, optisk bildstabilisator, laser autofokus och dubbla LED blixtar.
OnePlus Nord har två framåtriktade kameralinser på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). På baksidan sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en djupsensor på 5 Megapixlar och slutligen en Makrolins på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar. Laser autofokus och telefoto saknas i det här fallet.
Båda dessa smartphones har väldigt bra kameror fullt kapabla till att ta väldigt fina bilder men Huawei P30 har den bästa kamerakvaliteten totalt. Huaweis flaggskepps mobiler är kända för att ligga på topp fem bland världens alla mobiltelefoner när det gäller kamerakvaliteten. Huawei vinner därför den här omgången. 
Huawei P30 har ett batteri på 3650 mAh och det har stöd för snabbladdning. OnePlus Nord har ett större batteri på 4115 mAh med stöd för snabbladdning och den har en svagare processor vilket bör påverka batteritiden i positiv riktning. OnePlus vinner knappt när man tittar på batteritiden. En detalj som drar ner batteritiden för OnePlus är att dess display har en bilduppdaterings frekvens på 90 Hz jämfört med normala 60 Hz.
På grund av att Huawei P30 är en flaggskepps mobil och OnePlus Nord är en budgetmobil i övre mellansegmentet blir prisskillnaden på 290 kronor helt klart värt de extra pengar man spenderar ifall man väljer Huawei P30.
Huawei P30 är en otroligt billig flaggskepps mobil från förra året till och med så den är fortfarande ganska ny. Missförstå mig inte nu bara. Oavsett vilken av dessa mobiler man väljer får man extremt bra produkter men Huawei P30 ger totalt sett mer valuta.
Jag gör inte endast den här typen av blogginlägg för att jämföra två olika intressanta mobiltelefoner utan det finns ytterligare en anledning. Den anledningen är att jag vill få så många som möjligt att förstå vad man kan tjäna på att vara påläst. Låt oss säga att vi har en person som behöver beställa en ny smartphone och som har tänkt sig en mobil som kostar ungefär 5000 kronor. Den personen skulle få mer telefon för pengarna ifall han valde Huawei P30. När jag själv letar efter en ny smartphone är målet att få en så bra mobiltelefon som bara möjligt inom det prisområde jag har råd att spendera. Jag beställer absolut inte bara någon mobil vilken som helst. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?