Motorola Moto E (2020)



Motorolas ambition under de senaste åren har varit att dominera bland budgetmobilerna och bland telefoner i mellansegmentet.
I år har de för första gången på ett par år som de också har lanserat en flaggskepps mobil och detta i form av Motorola Edge Plus. Detta blogginlägg handlar däremot om en betydligt billigare smartphone.
Årets Motorola Moto E är en intressant mobiltelefon i Motorolas billigaste telefonlinje och det finns mycket att gilla här för personer som inte vill spendera särskilt mycket pengar men ändå få en acceptabel prestanda.
Mobilen har en någorlunda kraftfull processor, en någorlunda modern design med en flärp och en bakre fingeravtrycksläsare men det finns samtidigt ett antal tydliga nackdelar.
RAM minnet är på endast 2GB och man använder den äldre MicroUSB porten istället för den moderna USB Typ C.
Designmässigt ser Motorola Moto E helt okej ut även om dess design är rätt så standardiserad. Ingenting med mobiltelefonens design är unikt men så är sällan fallet med mobiler i den här kategorin.
Baksidan av telefonen är av blank plast som lätt kan misstas för att vara täckt av glas.  Kameralinserna ligger på baksidans övre vänstra hörn medan fingeravtrycksgivaren är gömd bakom Motorolas logotyp.

Motorola Moto E har en LCD display på 6,2 tum med bildförhållandet 19:9 och den har 720×1520 pixlar och det innebär att den har en pixeltäthet på 271 ppi (pixlar per tum).
Displayen är lite av en besvikelse, och det beror inte på att det är en LCD display som inte har lika bra svärta som AMOLED displayer. De flesta billigare smartphoned använder LCD displayer eftersom de är billigare så det är en av de kompromisser man får leva med ifall man vill hålla sig till en lägre budget. Problemet är att displayen har en något urvattnad förgåtergivning och en dålig betraktningsvinkel.
Man kan få mobiltelefoner med bättre displayer men de kostar mer pengar.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 632 processor på 1,8 GHz. RAM minnet är på 2 GB och det inbyggda minnet är på 32 GB och minneskapaciten går att utöka med ett minneskort. 
Processorn är relativt kraftfull men den lilla mängden RAM minne medför att denna smartphone blir onödigt långsam vid till och med lättare användning.
Det medför att Motorola Moto E endast passar för den mycket lätta användaren som mest bara använder sin mobiltelefon för att ringa samtal och möjligen leta information på nätet.
Operativsystemet är Android 10 och det är bra eftersom det är den färskaste versionen av systemet. Att ha ett så rent operativsystem som möjligt och att samtidigt ha den nyaste versionen är alltid en trevlig fördel. Det ger ett bättre flyt under en längre tidsperiod eftersom det är färre funktioner och inställningar som kan tunga ner systemet med tiden. Dessutom ökar sannolikheten att få uppdateringar snabbt betydligt eftersom tillverkaren av mobiltelefonen inte först behöver anpassa den nya versionen så att det blir kompatibelt med deras skinn.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar och på baksidan sitter en kameralins på 13 Megapixlar samt en djupsensor på 2 Megapixlar. De har PDAF och LED blixt. Som väntat hos en mobiltelefon i den här prisklassen har den inte den allra bästa kvaliteten på kameraområdet men det är möjligt att ta helt okej bilder vid bättre ljusförhållanden.
När det gäller mobilens batteritid är den faktiskt ganska bra. Batteriet på 3550 mAh bör möjliggöra åtminstone en hel dag med tung användning, eller en och en halv dag om du använder den mer sällan och låter den utföra lättare arbetsuppgifter. 
Priset hamnar på 150 dollar vilket motsvarar ungefär 1400 kronor i svensk valuta. 
Det är lite oklart vilket det svenska priset blir ifall Motorola Moto E når butiker här i Sverige.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?