Xiaomi Redmi Note 9 Pro. Kungen av budget.


Det är numera viktigt för den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi att ta fram mobiltelefoner som inte bara följer en standardiserad mall utan att utvecklas. Det är tydligt när det gäller Xiaomi Redmi Note 9 Pro som har en annan design än tidigare mobiler från denna tillverkare. 
Xiaomi Redmi Note 9 Pro har en kraftfull, solid prestanda och bra kamerakvalitet för sin prisklass. Allt sammantaget ger ett välpresterande paket till ett mycket överkomligt pris.
Om man tittar på mobilen från fronten har den ett runt hål i displayens överkant som är placerad i mitten.
Kanterna runt telefonen är gjord av plast men baksidan av plast har täckts av flera lager glas och skyddas av Gorilla Glas 5. Också de bakre kamerorna skyddas av Gorilla Glas 5 så man behöver inte oroa sig nämnvärt för att de ska repas. Man ser en centralt placerad rektangulär kameramodul med fyra kameralinser och modulen sticker ut något från chassit. 
Fingeravtrycksläsaren vilken är placerad på högra långsidan låser upp mobilen korrekt och snabbt. Jag är inte säker på om jag gillar placeringen på sidan, jag föredrar att ha fingeravtrycksläsare på baksidan eller möjligen under displayens yta men det är en smakfråga och har inget med funktionen att göra.

Redmi Note 9 Pro känns och ser premium ut från alla håll. Den glänsande baksidan drar lätt till sig fingeravtryck och smuts så om man använder mobiltelefonen utan fodral får man torka av den ofta.
Men mobiltelefonen har en tjusig design och känns som en flaggskepps mobil när man håller den i handen.
Displayen är en LCD display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och 1080×2400 pixlar. Pixeltätheten landar på respektabla 395 ppi (pixlar per tum). Den här typen av lite billigare smartphones har ofta LCD displayer eftersom de är billigare att köpa in för tillverkaren och därmed får man inte de kolsvarta färger som man får ifall man har en AMOLED display. Detta betyder inte att LCD displayer är dåliga.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 720G processor på 2,3 GHz vilket innebär att det är en processor tänkt för budgetmobiler i övre medelklassen.
Processorn är mycket bra optimerad vilket märks när man spelar mer tekniskt krävande mobilspel på de högsta grafiska inställningarna. Man upplever sällan  lagg och det beror på själva processorn som brukar klarar av dessa spel extremt bra. 
Den främre kameralinsen är på 16 Megapixlar och på den skinande baksidan sitter fyra kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 5 Megapixlar (Makrolins) samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kameralinserna har PDAF, läser autofokus och LED blixt men saknar optisk bildstabilisator.
Kamerakvaliteten är godkänd och kamerorna är kapabla att ta fina bilder som duger gott och väl för att lägga ut på sociala medier. Färgerna är dock ofta inte naturliga och det är synd.
Med en batteristorlek på 5020 mAh har Redmi Note 9 Pro ett större batteri än de flesta konkurrenter och det ger en batteritid som hamnar i topp bland moderna smartphones.
Vid lättare användning kan mobilen klarar två till tre dagar på en laddning. Med lättare användning menar jag att man använder mobiltelefonen för att ringa samtal, skicka sms och surfa lite på nätet. 
Till råga på allt har Xiaomi Redmi Note 9 Pro 30W snabbladdning vilken klarar av att ladda batteriet sextio procent på trettio minuter.
Den bästa varianten med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på hela 128 GB kostar 3490 kronor och det medför att den här mobiltelefonen blir kungen av budgetmobiler i övre mellansegmentet. Den har en kraftfull processor som hamnar nära toppmodellerna när det gäller kraft, ett stort batteri, stor minneskapacitet, hyfsat bra kamerakvalitet och en fin design och allt detta till en låg kostnad.
Till skillnad mot Huawei har Xiaomis smartphones full tillgång till den licensierade versionen av operativsystemet Android och har därmed full tillgång till Googles appar. Operativsystemet är Android 10 med Xiaomis skinn MIUI 11. Systemet är därmed inte rent och det finns ett mindre antal förinstallerade appar vilket är en mindre nackdel.
Om jag var ute efter att skaffa en ny smartphone just nu skulle Xiaomi Redmi Note 9 Pro definitivt hamna högt upp på min lista över alternativ. 
När man letar efter en ny telefon bör man vara påläst och känna till det utbud som finns på marknaden. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?