Google Pixel 5a

Google Pixel 5a är inte mycket annorlunda än sin föregångare bortsett från ett större batteri och en IP-Certifiering  för vatten och dammbeständighet vilket gör den till en mindre uppgradering. Vi i Sverige kommer tyvärr åtminstone inte till en början att kunna beställa den här mobiltelefonen från någon svensk butik eller mobiloperatör eftersom telefonen inte ska lanseras här. 
Vi får hålla tillgodo med föregående modell. Den nya modellen har ett större batteri, en något större display men den ser nästan identisk ut med den gamla. Tekniskt sett är den något högre, något smalare och något tjockare. Fingeravtrycks läsaren sitter på mobilens baksida och den låser upp mobilen snabbt och korrekt varje gång.
Displayen är stor med tunna ramar runt om och med ett hål i det övre vänstra hörnet. Baksidan är konstruerad av en matt texturerad plast som går över sidorna, toppen och botten.
USB-C-porten och stereohögtalarna finns fortfarande längst ner medan hörlursuttaget sitter upptill och SIM-fackets kortplats är längst ned till vänster.

Displayen är en AMOLED display på 6,34 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 415 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 3.
Det enda problemet jag har med skärmen är att det endast finns en standard bilduppdaterings frekvens på 60Hz och inte har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz. Det är annars en vanlig funktion hos mobiltefoner inom denna kategori mobiltefoner.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 765G processor på 2,4 GHz och det är en kraftfull processor som brukar sitta i budgetmobiler i övre mellansegmentet.
Prestandan är solid och det går utmärkt att spela mobilspel. Mer tekniskt krävande mobilspel som Cyber Hunter, Modern Combat VersusGenshin ImpactShadowgun Legends och Punishing Gray Raven fungerade i stort sett som förväntat. 
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 128 GB men det finns ingen plats för ett minneskort så minneskapaciteten man får från början får man leva med resten av telefonens livslängd. Ett så stort inbyggt minne är dock fullt tillräckligt för de flesta människor.
Operativsystemet är Android 11 och det rör sig om en ren version av systemet. Detta är trots allt en smartphone från Google som ju de flesta vet äger operativsystemet Android.
Google lovar tre års programvaru uppdateringar och säkerhetsuppdateringar utöver de funktionsuppdateringar som de rutinmässigt erbjuder för Pixel mobiler.
Detta är en av de största fördelarna med att äga en mobiltelefon tillverkad av Google.
Den framåtriktade kameralinsen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter två kameralinser på 12,2 Megapixlar (vidvinkel lins) och en kameralins på 16 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbla pixel PDF, optisk bildstabilisator samt LED blixt. 
Huvudkameran producerar foton med naturliga färger, exponeringsnivåer över genomsnittet och ett brett dynamiskt omfång.
Bilder är tillräckligt skarpa för att lägga upp på sociala medier.
Det finns också ett betydligt större batteri  större än vi har sett i någon tidigare Pixel telefon och batteriet är på 4680 mAh. Batteritiden är mycket bra och betydligt bättre än hos föregångarna. 
Google Pixel 5a tar lite mer än två hela timmar att ladda från noll till fullt med den medföljande 18W laddningskabeln och det är ganska långsamt.
Precis som med tidigare telefoner i serien erbjuder Google Pixel 5a de kärnfunktioner som användare förväntar sig av en Pixel mobiltefon samtidigt som priset hålls relativt lågt.
En Google Pixel 5a kostar 449 dollar i USA vilket motsvarar strax under 5000 kronor omväxlat till svensk valuta.
Årets Pixel 5a lanseras bara i USA och Japan, så det är förmodligen massor av människor som läser detta som gärna skulle beställa telefonen men helt enkelt inte kan göra det. Tyvärr blir dessa köpare tvungna att köpa en annan Pixel. Förslagsvis Google Pixel 4a





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?