Månadens mobiltefon (September 2021)

Varje år lanseras massor av fantastiska mobiltelefoner. Ändå kan bara ett fåtal ta hem titeln som månadens mobiltelefon. Här utser MobilExperten den mobil som ger mest värde för pengarna.
September månads vinnare är Xiaomi Mi 11i vilket är en smartphone som erbjuder topp prestanda inom de områden som är viktigast men sparar in på de områden där det är möjligt för att nå en lägre prislapp. 
Den här mobiltelefonen har till exempel kanter av plast istället för metall som ett av flera sätt att få ner kostnaderna men baksidan är av en plast som har täckts av flera lager glas.
Displayen är stor med med ett centralt placerad hål för selfie kameran och under displayens yta sitter inte någon fingeravtrycksläsare för den är placerad på telefonens högra långsida också det som ett sätt att nå ett lägre pris.
Den mindre delen av kameramodulen sticker ut väsentligt från chassit och där den huvudsakliga delen endast sticker ut betydligt mindre från chassit. Det är en ovanlig design som ger mobilen ett mer unikt utseende. Samtidigt medför det att telefonen blir besvärlig att använda när den ligger på ett plant underlag som till exempel ett bord. En mindre nackdel som avhjälps genom att sätta på ett mobilfodral.
Denna flaggskepps mobil har en IP-53 certifiering vilket innebär att den tål regnstänk men inte att ligga nedsänknint i vatten. Den har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192 kHz men saknar hörlursuttag.

Displayen är en AMOLED display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Med hjälp av pixeltätheten kan man veta om en display är tillräckligt skarp och tydlig utan att behöva ha tillgång till mobilen och se displayens kvalitet med egna ögon. En pixeltäthet på över 300 ppi bör anses vara bra och under 200 ppi är dåligt.
Displayen har en hög färgkorrekthet, en utmärkt kontrast och skärpa samtidigt som bettaktningsvinkeln är bra. Bilduppdaterings frekvensen är en 120 Hz.
Xiaomi Mi 11i har den bästa Snapdragon processorn under chassit vilket är nödvändigt för att motivera att nämnas i samma sammanhang som de dyra flaggskepps mobilerna. Den har med andra ord den åttakärniga Snapdragon 888 processorn på 2,8 GHz. Detta är en väldigt kraftfull och snabb mobiltefon.
Selfie kameran är på 20 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser till på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en Makrolins på 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt men saknar tyvärr optisk bildstabilisator vilket är en funktion som är väldigt användbar eftersom bilder lättare blir tydliga. Om fotografen är lite skakig på handen påverkas den tagna bilden negativt och det undviks med optisk bildstabilisering.
Bilder tagna med huvudkameran är av ganska bra kvalitet.
Operativsystemet är Android 11 med Xiaomis skinn MIUI 12 så det rör sig inte om ett rent operativsystem vilket jag personligen föredrar av flera anledningar.
Batteriet på 4520 mAh har stöd för snabbladdning på 33W och lär klarar åtminstone en dag på en laddning men batteritiden påverkas alltid av vad man gör med sin mobiltelefon. Ifall man spelar mobilspel i ett par timmar eller tittar på YouTube videos eller film kan ett batteri tömmas väldigt fort och då är det praktiskt att ha tillgång till funktionen snabbladdning.
Xiaomi Mi 11i kostar 5990 kronor och det är ett bra pris med tanke på vad man får för pengarna men den har förstås många konkurrenter inom samma prisklass. Jämför alltså smartphones på samma prisnivå för att finna bästa möjliga mobiltelefon för de pengar du spenderar.
Xiaomi Mi 11 mi är en av de mest prisvärda flaggskepps mobilerna med den färska topp processorn Snapdragon 888 och det är en av anledningarna till att den har utsetts till månadens mobiltefon.
Med ett så överkomligt pris kan den vara ett bra exempel på en bra mobil att köpa kontant för att använda ihop med sitt mobilabonnemang. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg Olåst mobiltefon tillsammans med ditt abonnemang.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?