Råd inför beställning av en ny mobiltefon.

De flesta av oss använder våra mobiltelefoner dagligen. Dessa är numera så mycket mer än bara en telefon som man ringer med. Mobiltelefoner är ju både en meddelandecentral, dator och multimedia maskin. Vi kan bland annat spela mobilspel, se på film, lyssna på musik, läsa tidningen samt skriva mail.
När man tänker investera i en ny mobiltelefon är det din smak och dina behov som avgör. Det är du som bäst vet vad just du använder din smartphone till.
Att köpa sin nya mobiltelefon mer eller mindre på impuls är inget jag rekommenderar. Man bör inte välja mobil bara på grund av en fin design för prestandan är minst lika viktig som designen. Vad är det för vits med att ha en elegant designad mobiltefon om den är långsam och laggar när man använder den?  Om internminnet är för litet eller batteriet är så litet att det töms väldigt fort?
Sätt dig först ner och tänk igenom vilka behov du har när det gäller din smartphone. Är du en person som sällan tar bilder med din mobil behöver du ju inte telefonen med den allra bästa kameran. Är du en person som sällan eller aldrig spelar tekniskt avancerade spel i din smartphone behöver du inte äga en toppmodell med den snabbaste och kraftfullaste processorn.
Det blir nämligen lite som att köpa en Ferrari för att puttra fram på småvägar i 40 kilometer i timmen. Vad är liksom vitsen? Man betalar dyrt för topp prestanda som man aldrig använder och det är bara slöseri med pengar.

Om du är en person som till exempel tycker om friluftsliv bör du ju välja en lite tåligare smartphone med ett stort batteri.
Mina minimi rekommenderationer när det gäller specifikationerna är ett Ram minne på minst 3 GB, ett internminne på minst 32 GB samt ett batteri på minst 3000 mAh. Detta är helt enkelt det minsta du kan ha utan att din mobiltelefon nästan ska bli olidlig att använda. En mobiltelefon med sämre specifikationer än så duger inte ens om du bara använder din mobiltelefon för att ringa. Men mer är naturligtvis bättre detta är det minsta man kan ha men ändå få en duglig upplevelse ur sin mobil.
Dom allra flesta har abonnemang och köper därför sin smartphone via sin telefonopperatör. Man brukar betala en månatlig summa både för mobilen och själva abonnemanget. Det vill säga nästan som en avbetalning. Detta kan vara acceptabelt men leder ibland till ett något begränsat utbud av mobiltelefoner. Ett alternativ är därför att ha kvar sitt abonnemang men beställa mobilen från något annat företag. Då får man genast mer att välja bland och den totala summan kan bli i stort sett samma. Ett tredje alternativ är att beställa sin nya smartphone direkt utan avbetalning och därmed faktiskt äga telefonen direkt.
För dig som tänker köpa din första mobiltelefon finns det ytterligare en faktor att fundera på och det är vilket operativsystem din mobil ska ha. Det finns många olika operativsystem men dom två populäraste är Android och IOS. Det sistnämnda är Apples egna operativsystem så om du väljer detta kan du endast ha en Iphone.
Ett tips för dig som gärna vill ha bra prestanda och design men ändå inte vill betala höga priser för din smartphone kan ju titta på förra årets toppmodeller som nu har börjat gå ner i pris. Dessa har bättre specifikationer än budgetmobiler i mellanklassen som ofta nästan kostar lika mycket. Om det bara skiljer någon tusenlapp kan det vara ett bättre alternativ att välja en sådan.
Du har ju även möjligheten att välja en smartphone från en mindre känd tillverkare som till exempel Realme och på det sättet spara pengar. Många av dessa har minst lika bra specifikationer och design som deras betydligt kändare konkurrenter.
Mitt sista råd är att läsa olika recensioner om mobiltelefoner på olika tekniksidor och bloggar som den här innan du bestämmer dig för vilken smartphone du ska välja. Jämför olika mobiltelefoners specifikationer, funktioner och priser för att finna bästa möjliga mobiltelefon inom din budget och den kategori av mobiler som passar just dig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?