Xiaomi Mi Mix 4

Det har gått nästan tre år sedan den senaste kommersiellt tillgängliga mobilen i Mix serien lanserades men nu är Xiaomi äntligen tillbaka med Xiaomi Mi Mix 4. Den ursprungliga Mi Mix mobiltelefonen var den telefon som tillsammans med Essential Phone startade trenden med displayer med extremt tunna ramar runt om. Detta är det relativt få som ens känner till men det är faktiskt inte Samsung eller Apple som var först med denna typ av konstruktion.
Mi Mix-linjen är Xiaomis försök att skapa telefoner med helskärm, det vill säga enheter där displayen har extremt tunna ramar runt om, inte har någon störande flärp eller något hål i displayen för selfie kameran.
Xiaomi Mi Mix 4 har en display vars långsidor böjer sig över kanterna. Men vinkeln är inte fullt lika skarp som hos andra mobiltelefoner med samma typ av konstruktion.
Chassit täcks av Corning Gorilla Glass Victus, en robust form av glas som sitter på några fåtal  smartphones. Glas är inte precis det hårdaste materialet i världen men det här är ett av mer tåligt glas. Det finns grå, vita och svarta versioner av denna smartphone.
På baksidan har telefonen en fyrkantig kameramodul som sticker ut från chassit. Det medför att mobiltelefonen inte ligger plant på till exempel ett bord när man använder den utan den gungar då fram och tillbaka. De flesta av oss använder ändå inte våra mobiler på detta sätt och de flesta har trots allt mobilfodral på sina mobiltelefoner i alla fall.
Fingeravtrycksläsaren sitter under displayens yta precis som den gör hos många andra mobiltelefoner inom kategorin flaggskepps mobiler.
Den här mobiltelefonen har stereo högtalare optimerade av Harman Kardon men saknar hörlursuttag. Den har också en IP-53 Certifiering vilket innebär att den är stänktålig och damm tålig så den har ett visst skydd mot elementen men den överlever inte en nedsänkning i poolen. Lite lätt regnande är vad den klarar av med den här nivån av skydd.

Displayen är en AMOLED display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och denna display har 1080×2400 pixlar. Pixeltätheten hamnar därför på 395 ppi (pixlar per tum). 
Displayen är med andra ord skarp och tydlig med utmärkt färgåtergivning och bettaktningsvinkel.
Displayen skyddas av Gorilla Glas Victus.
Xiaomi Mi Mix 4 är en kraftfull telefon med en kraftfull Qualcomm Snapdragon 888 Plus processor på 2,99 GHz vilket är en av de bästa processorerna som finns tillgänglig vid lanseringen. Här finns det inga som helst problem oavsett vilka arbetsuppgifter man ger telefonen. Den klarar med lätthet av de mest krävande mobilspelen utan att lagg eller frysningar.
Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men saknar plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand. 
Det existerar också två andra olika versioner 
med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB samt en annan variant med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB. Det är inte alls ovanligt att mobiltelefoner finns i olika varianter. Trots att det är exakt samma smartphone när det gäller design, funktioner och de flesta specificationerna finns det skillnader. Skillnaden brukar vara mängden RAM minne och mängden internminne. Tyvärr är det så att en del människor som letar efter en ny smartphone inte alls känner till det här och därför beställer en mobil utan att ens inse att det kan existera bättre varianter av samma smartphone som skulle passa deras behov mycket bättre. Kolla alltid upp exakt vilken variant av den mobil du råkar vara intresserad av det är du faktiskt beställer. Ibland kan det vara mer fördelaktigt att beställa den något dyrare varianten med mer inbyggt minne.
Den framåtvända kameran på Mi Mix 4 sitter gömd under displayens yta och är en 20 Megapixlars (vidvinkel lins).
På baksidan i kameramodulen sitter tre kameralinser på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (persiskop telefoto lins) samt slutligen en kameralins på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbla pixel PDF, laser autofokus, optisk bildstabilisator, 5×Optisk Zoom och dubbla LED blixtar. Det är egentligen för tidigt att säga något om själva kamerakvaliteten men genom att läsa specifikationerna får man intrycket av att kvaliteten är väldigt hög.
Mi Mix 4 erbjuder också ett 4500 mAh batteri med 120W trådbunden laddning och 50W trådlös laddning. Som standard kan telefonen nå en full laddning på 21 minuter via trådlös laddning och 45 minuter via trådlös laddning.
Xiaomi har varit flitigt förekommande i media på sistone på grund av sin massiva expansion. Det var inte så länge sedan den kinesiska mobiltillverkaren blev världens näst största smartphone tillverkare och de nådde till och med topplaceringen och gick om Samsung så sent som i juni 2021. 
En Xiaomi Mi Mix 4 har enligt vissa bedömare ett pris som startar från 770 dollar vilket motsvarar ungefär 6670 kronor exklusive moms. Med moms skulle man i så fall landa på 8340 kronor och det innebär att den här mobiltelefonen inte direkt har ett överkomligt pris men det rör sig trots allt om en flaggskepps mobil. Då får man räkna med de här priserna.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan att läsa på innan. Läs recensioner och jämför specifikationer och funktioner för att finna bästa möjliga mobiltelefon inom din budget. Undvik felköp. Om du är osäker om vad du ska kolla upp innan beställning kan du gärna läsa mitt inlägg Råd inför beställning av en ny mobiltelefon.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.