Huawei P50 Pro

Huawei P50 Pro är årets absoluta flaggskepps mobil från mobiltillverkaren Huawei.
P50 Pro har en något mer premium design jämfört med vanliga Huawei P50 vilken även den är en flaggskepps mobil. Den erbjuder fler färgalternativ och har en display vars långsidor är böjda medans Huawei P50 har en helt platt display. Båda dessa topp mobiler har de bästa specialeffekterna, funktionerna och en elegant design men är trots detta svåra att rekommendera till någon. Vi känner alla till varför så jag behöver nog inte gå in på det så mycket. Det är klart att alltid är det någon som har bott under en sten de senaste tre åren och därför har missat viktig information. Men ni läser förstås alltid på innan ni beställer en ny smartphone så att ni undviker felköp.
Displayen är föga överraskande stor med tunna ramar. Kanterna är av metall och baksidan av plast täcks av flera lager glas.
Det mest unika med designen hos Huawei P50 serien är de runda dubbelkamerorna på baksidan. Detta är design vald för att väcka minnen från traditionella kameror.
De båda nya Huawei mobilerna har en IP68 Certifiering mot damm och vatten och tål att vistas på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. Mobilen har stereo högtalare men saknar hörlursuttag.

Displayen är en AMOLED display på 6,6 tum med en bilduppdaterings frekvens på 120Hz och 1228×2700 pixlar. Pixeltätheten hamnar på 450 ppi (pixlar per tum) så det rör sig om en otroligt skarp och tydlig display med bra kontrast. Färgåtergivningen är även den utmärkt.
Huawei P50 Pro har en åttakärnig Snapdragon 888 processor på 2,84 GHz men varianterna med mer inbyggt minne (256 GB eller 512 GB) finns också tillgängliga med den åttakärniga Kirin 9000 processor på 2,54 GHz. Båda dessa processorer arbetar effektivt och är väldigt kraftfulla. 
Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men det existerar även två andra varianter med samma mängd RAM minne men med mer internminne dessa har ett inbyggt minne på 256 GB respektive 512 GB. Med så mycket internminne behöver de allra flesta inte mer minneskapacitet så det finns ingen plats för ett minneskort i den här mobiltelefonen.
Selfie kameran är på 13 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 64 Megapixlar (periskop telefoto lins), 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt ytterligare en lins på 40 Megapixlar vilken tar svartvita bilder. Kamerorna har Leica Optik och har PDAF, laser autofokus, optisk bildstabilisator, 3,5×Optisk Zoom och dubbla LED blixtar.
Kamerorna evererar enastående stillbildskvalitet under alla förhållanden, vilket ger ett toppbetyg i kategorin fotografering.
På grund av svartlistningen har Huawei fallit i onåd i smartphone industrin. Efter att en kort period ha varit på väg att bli världens ledande mobiltillverkare 2020 har företaget tappat så mycket i försäljning att de nu hamnar väldigt långt ner på listan. De är nu inte ens bland de fem största mobiltillverkarna när det gäller försäljnings siffror.
Tyvärr står Huawei P50 serien inför samma problem som de flesta andra nya Huawei telefoner som lanseratd efter Maj 2019. Huawei förbudet förbjuder företag baserade i USA att göra affärer med Huawei. Google som är det företag som äger operativsystemet Android är ett amerikanskt företag och det betyder att ingen telefon från Huawei kan ha Googles populära appar inklusive  Google PlayStore. Istället måste Huawei använda sin egna AppStore som tyvärr har ett mycket begränsat antal appar. Man kan visserligen kringgå detta problem genom att använda Petal Search vilket är ett sätt att installera appar man vill ha via nätet. Men det sättet är långt ifrån optimalt eftersom det del är förenat med risken att man kan råka ladda ner ett virus till sin nya smartphone och dels att det medför ett extra arbete för användaren. Sedan är det inte heller säkert att den nedladdade appen faktiskt fungerar eller att den app man vill ha ens finns att tillgå på detta sätt.
Alla nya Huawei P50 telefoner kör HarmonyOS 2.0 som är Huaweis helt egna operativsystem som de från och med nu ska använda istället för Android Open Source versionen av Android som de har använt sig av sedan svartlistningen.
HarmonyOS har optimerats för att fungera bra i samarbete med andra Huawei produkter så ifall du skaffar en surfplatta eller smartklocka från Huawei blir det en stor fördel.
Batteriet är på 4360 mAh och har stöd för snabbladdning på 67W och snabb trådlös laddning på 50W.
En Huawei P50 Pro kommer enligt vissa uppgifter kosta från 800 Euro vilket motsvarar ungefär 8150 kronor exklusive moms.
Det är mycket pengar att spendera på något som medför betydande krångel och extra arbete för användaren. Jag personligen skulle endast överväga den här mobiltelefonen ifall jag nästan fick den nästan gratis. Jag skulle fundera på saken om jag fick den för 2500 kronor men inte ens då är jag säker.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?