Vad bör man välja? Ett äldre flaggskepp eller budgetmobil i mellansegmentet?

Om du letar efter en ny smartphone har du mycket att fundera igenom innan du bestämmer dig för vilken smartphone som ska bo i din ficka de närmaste åren. Man kan bland annat, om man vill hålla kostnaderna nere funderar på om man ska beställa en ny budgetmobil i övre mellansegmentet eller en äldre flaggskepps mobil. Det är inte någon gigantisk skillnad mellan dessa två olika kategorier av smartphones när det gäller vissa aspekter men det finns en relativt stor skillnad när det kommer till den övergripande upplevelsen av att använda dessa olika mobiltelefoner.
Låt oss kolla in de viktigaste skillnaderna mellan föregående års flaggskepp och de nya budgetmobilerna i övre mellansegmentet. Jämförelsen ska alltid göras på grundval av några av de viktigaste faktorerna man alltid ska kolla upp när man planerar att skaffa en ny mobiltelefon. Allt för många människor har absolut inte någon aning om hur viktigt det faktiskt är att läsa på och jämföra olika mobiltelefoners specifikationer och funktioner kontra pris när man ska välja mobil. Många fattar den här typen av beslut mer eller mindre på impuls och då blir risken för att göra en felbeställning ganska stor. Som användare vill man oftast gärna få bästa möjliga mobiltelefon för de pengar man kan spendera.

Om du tittar på en ett eller två år gammal flaggskepps mobil har dessa fortfarande med säkerhet en mycket högre display kvalitet än en nyligen lanserad budgetmobil i övre mellansegmentet. Det är också nästan säkert att topp mobilen har en högre bilduppdaterings frekvens. En flaggskepps mobil har de allra bästa komponenterna som fanns det år det lanserades och det gäller också deras display.
Däremot får de billigare mobiltefonerna visserligen bra displayer men utan att nå ända upp till flaggskeppens höga nivå. 
Det kan inte kan förnekas att kamerorna hos budgetmobiler i mellansegmentet och framför allt budgetmobiler i övre mellansegmentet har sett flera förbättringar genom åren men de har trots det inte någon chans mot flaggskepps mobilerna. Som ibland till och med har sammarbeten med kända klassiska kameratillverkare som Carl Zeiss och Hasselblad.
Flaggskepp tenderar i allmänhet att vara lite bättre byggda och har nästan varje gång mer premium material som glas och metall. Designmässigt finns det en mindre skillnad även om skillnaden mest syns i en del detaljer som till exempel krökta displayer med extremt tunna ramar runt om.
När man jämför en budgetmobil i övre mellansegmentet med en flaggskepps mobil, det spelar ingen roll om modellen är äldre eller helt ny är flaggskepps mobilen mer påkostad. Tillverkaren har satsat mycket mer pengar på topp mobiltefonerna inom samtliga områden och det märks på produktens slutpris vid lanserings tillfället.
Inom området processorer och RAM minne finns det en hel del skillnader men för den genomsnittliga användaren är prestandaskillnaden mellan de två kanske inte tillräckligt stor. Åtminstone inte om de inte är intresserade av att spela tekniskt krävande mobilspel. En äldre flaggskepps mobil passar perfekt för människor som vill ha den bästa prestanda pengar kan köpa men till ett överkomligt pris.
Själva batteriets kapacitet är en av flera detaljer man bör titta på som konsument innan man bestämmer sig för vilken smartphone man ska investera i de närmaste åren. Det existerar budgetmobiler med ovanligt stora batterier som därmed klarar av att hålla igång en lång tid på en laddning men så är sällan fallet när det gäller topp mobilerna som behöver vara tunna och eleganta för att intressera eventuella köpare.
Ett par år gammalt Flaggskepp har ett äldre och mer energiförbrukande processor. Batteriet försämras också med tiden, så man får ännu mindre batteri kapacitet än vid lanseringen även om mobiltefonen inte är begagnad. I  mellanklass är processorn något mindre kraftfull och mer energieffektivt. Så i Flaggskeppetet har du alltså ett mindre batteri, med en mer energiförbrukande processor och därför vore en budgetmobil i övre mellansegmentet ett bättre val i det fallet.
Eftersom de äldre flaggskeppen var avsedda för en högre priskategori har de fler nya funktioner och en mer elegant design. När man som mobiltillverkare bygger en mobiltelefon vars slutpris ska landa på till exempel 5000 kronor blir man tvungen att kompromissa med både komponenter, funktioner och design. Istället fokuserar man på att skapa en så bra mobiltelefon som möjligt inom det priset. I det här fallet är en flaggskepps mobil bättre.
Om du köper en ny smartphone, men du föredrar att inte spendera stora summor på de senaste modellerna bör du överväga flaggskepp från förr som med tiden har gått ner i pris. Tekniken går snabbt, så det finns alltid ett argument för att köpa något helt nytt men många flaggskeppstelefoner från ett eller två år sedan är fortfarande bra mobiler som uppfyller de flesta människors behov och oftast är de en bättre investering rent generellt.
Jag skulle definitivt hellre beställa en OnePlus 8T istället för en Samsung Galaxy A72 för att ge ett tydligt exempel. Båda har ett pris på 4990 kronor men en är en flaggskepps mobil med en topp processor och den andra är en budgetmobil i övre mellansegmentet med en lite svagare processor riktad mot mobiltelefoner inom den kategorin. Tänk nu på att en flaggskepps mobil som är äldre än tre år inte har samma fördelar som en som inte är fullt så gammal. De har föråldrade processorer som en gång i tiden var en topp processor men som nu ligger hopplöst efter till och med budgetmobiler i övre mellansegmentet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?