Nokia XR20

Nokia XR20 är en robust, tålig budgetmobil som säljs till mellanklass pris och det görs trots att man betalar mer än vad man borde baserat på prestandan. Denna smartphone har en del kompromisser för att finska HMD Global ska kunna erbjuda en tålig konstruktion. 
Framsidan av enheten är täckt med Corning Gorilla Glass Victus som Nokia säger är den tuffaste skärmen ännu på en Nokia smartphone. Gorilla Glass Victus har valts för att det bättre motstår repor. Victus är det starkaste glaset som Corning för närvarande kan erbjuda till mobiltillverkare och medan det har använts på vissa flaggskeppsenheter är det sällsynt inom någon annan kategori.
Chassits kanter är tillverkat av aluminium och gummi och bakstycket består av texturerad polymer.
Fingeravtrycks läsaren sitter inne i Powerknappen och är centrerad på kroppens högra långsida. Jag personligen föredrar att fingeravtrycksläsare är placerad på baksidan eller sitter under displayens yta men det är bara en fråga om tycke och smak. 
Kanterna runt mobilen fungerar som stötdämpare. Tryck i hörnen av kanterna och du kommer att känna att de består av  gummiliknande plast. Men hela ytan är inte av gummerad plast, en stor del är också av aluminium.
Mobilen har flera funktioner som den militära specifikationen"l MIL-STD-810H Certifiering och en IP68-Certifiering. Dessa Certifieringar innebär att Nokia XR20 kan överleva fall från 1,8 meter och ligga i vatten ner till ett djup av 1,5 meter i upp till en timme. Den tål även exponering av damm och mycket mer.
Telefonen har också ett hörlursuttag och en andra SIM -kortplats, vilket är en viktig funktion i en robust smartphones som denna. Du måste dock välja mellan ett microSD eller ett andra SIM.

Displayen är en LCD display på 6, 67 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 395 ppi (pixlar per tum). Detta är en utmärkt display med bra kontrast och tydlig skärpa. 
Nokia XR20 har en åttakärnig Snapdragon 480 processor på 2 GHz och det är inte direkt någon kraftfull processor. 
För dem som inte vet ligger den här processor serien på det näst första steget på Snapdragon stegen med processorer i 600, 700 och 800-serien ovanför. Man får alltså en svag processor för pengarna.
Det är dock väldigt vanligt att mobiltelefoner av denna typ har den här nivån av processorer. Förvänta dig absolut inte topp prestanda hos en tålig mobiltelefon som den här. Allt extra skydd kostar och därmed behöver tillverkaren kompromissa på andra områden för att undvika att telefonen blir allt för dyr för konsumenten.
De två lagringsvarianterna som erbjuds är 4 GB RAM med 64 GB lagringsutrymme eller 6 GB RAM med 128 GB lagringsutrymme. Det finns plats för ett minneskort.
Selfie kameran i fronten är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter två kameralinser med Carl Zeiss optik. Dessa är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins) och på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbla LED blixtar.
Dessa kameror är tillräckligt bra med tanke på att de sitter i en tålig mobiltefon men kan inte  konkurrera med de kameror som sitter i flaggskepps mobilerna eller ens budgetmobilerna i mellansegmentet.
Batteriet är på 4630 mAh och har stöd för snabbladdning på 18W och snabb trådlös laddning på 15W. Batteritiden är bra även om HMD Globals  påstående att telefonen klarar två dagars användning på en laddning är en överdrift. 
Nokia XR20 har byggts för att klara kraftiga fall, stötar och stänk som kan sätta dyrare mobiler ur spel. Den är också konstruerad för att klara extrema temperaturer från plus 55 Celsius till  minus 20C.
Den här mobiltelefonens processor är okej för lättare användning men inte mer än så,  dess kameror och display är bra utan att vara något att skryta över. Kamerornas kvalitet är genomsnittlig, och specifikationerna är inte heller särskilt imponerande.
Nokia XR20 har en prislapp från 5490 kronor och med tanke på att man (om man vet hur man letar) kan få en mobiltelefon med topp specifikationer för samma och i vissa fall lägre kostnad är detta knappast någon bra affär. Men å andra sidan är det inte något unikt för Nokia XR20 eftersom i stort sett samtliga tåliga mobiltefoner lider av samma nackdelar.
Den här sortens smartphone är till för personer som prioriterar tålighet framför allt annat.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?