Motorola Edge Plus (2022)


Motorola Edge Plus (2022) är Lenovos senaste flaggskepps mobil som syftar till att konkurrera med sådana mobiltefoner som iPhone 13, Google Pixel 6 och Samsung Galaxy S22 med flaggskeppsspecifikationer och ett pris som matchar vad man får.
Den har en stor display med endast minimala ramar på toppen och botten. Ett ensamt hål i displayens övre mitt för selfiekameran.
Telefonen har en böjd baksida med frostad glasfinish och som är skyddad av Gorilla Glass 3 vilket verkar vara ett sätt att spara in på kostnaderna. Det finns glas på framsidan och baksidan av mobiltelefonen vilket visserligen är bra men det är den äldre Gorilla Glass 3 respektive Gorilla Glas 5. Majoriteten av alla andra flaggskepps mobiler använder nyare Gorilla Glass Victus istället.
Tre kameror upptar telefonens baksida i en  vertikal kameramodul i övre vänstra hörnet.
Den högra långsidan rymmer volymreglaget tillsammans med en Powerknapp som också fungerar som en fingeravtrycksläsare. Det finns ingenting längs den vänstra långsidan av mobilen. Ramen runt telefonens kanter är av plast. Det stör mig en aning att ramen är konstruerad av plast istället för metall. Konkurrenternas motsvarande flaggskepps mobiler har oftast kanter av metall och det är en nackdel med den här mobiltelefonen.
Motorola Edge Plus är utrustad med ett par stereohögtalare som erbjuder Dolby Atmos ljud. Ljudet ger bra bas med  gott om klarhet även när man höjer upp volymen på max.

Motorola Edge Plus är tillräckligt stor för att rymma en AMOLED display på 6,7 tum som sträcker sig från ena änden av telefonen till den andra. 
Displayen har bildförhållandet 20:9 och har 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 393 PPI (pixlar per tum). Den stora displayen av hög kvalitet leder till att man kan få en fantastisk multimedia mobil som funkar utmärkt när man tittar på streamad film, YouTube eller spelar mobilspel. Bilduppdaterings frekvens ligger på 144 Hz och det är betydligt högre än standard som ligger på 60 Hz.
Man kan förvänta sig liknande prestanda som de bästa toppmobilerna då denna smartphone har den senaste topp processorn från Qualcomm under chassit. Det rör sig om en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 1 processor på 3 GHz.
Detta är naturligtvis en väldigt kraftfull processor som klarar av alla arbetsuppgifter utan problem och ännu mer så eftersom Motorola Edge Plus inte snålar med RAM minnet. Grundmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men det existerar även ytterligare två bättre varianter med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB respektive ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB. Ingen av dessa varianter har plats för ett minneskort så att den minnesmängd man får från början är man tvungen att klara sig med resten av mobiltefonens livstid.
Telefonen kommer med operativsystemet Android 12 och det handlar om en hyfsat ren version av systemet vilket är en stor fördel.
Motorola ägda av Lenovo lovar tre års säkerhetsuppdateringar. Det innebär att den sannolikt bara kommer att få två uppgraderingar av systemet Android.
På kameraavdelningen finns en trippelkamerauppsättning på baksidan som inkluderar en huvudkameralins på 50 Megapixlar ytterligare ultra en 50 Megapixlar kameralins (ultra vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar. 
På framsidan finns en selfie kamera på 60 Megapixlar som kommer med funktionen Auto Smile Capture. Kamerorna har Autofokus, digital zoom och LED blixt.
Batteriet är på 4800 mAh och har 
förutom stöd for snabbladdning på 30W också har stöd för trådlös snabbladdningaddning på 15W trådlös laddning.
Ett så pass stort batteri i kombination med snabbladdning kan ge en stor fördel för batteritiden men samtidigt är displayen stor och har en hög pixeltäthet vilket påverkar batteritiden i negativ riktning. Batteritiden påverkas även av den kraftfulla processorn vilken drar mycket ström när mobiltefonen används. Sammantaget bör den här mobiltelefonen klara åtminstone en dag på en laddning.
Motorola erbjuder också en ny Smart Stylus vilken säljs separat tillsammans med ett fodral utformat för att hålla den. Det är en aktiv penna i samma stil som Samsungs S Pen som kan göra mer än enkla passiva pennor.
Det här är med andra ord en mer sofistikerad penna än den som ingår i budgetmobilen Moto G Stylus. Den valfria pennan för Motorola Edge Plus har Bluetooth anslutning så att man kan använda den som en fjärrkontroll för presentationer eller som slutare för telefonens kamera.
Priset hamnar från 999 dollar vilket motsvarar ungefär 9500 kronor exklusive moms så det är inte direkt någon billig smartphone det här.
Motorola Edge Plus känns onödigt dyr eftersom den enda egenskapen som motiverar priset är den topp processor som används. Det finns många andra bättre flaggskepps mobiler med likvärdiga priser som erbjuder mycket mer för pengarna.
Beställ aldrig någonsin en ny mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på vad du behöver och hur mycket du är beredd att spendera. Jämför olika mobiler inom samma prisklass för att finna bästa möjliga mobiltelefon för just dig. 

Kommentarer

  1. This is a very good phone, only draw back is that there is no earphone back. You can only use Bluetooth earphones. But over all I love my Motorola Edge.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?