OnePlus Nord

OnePlus Nord presenterades den 21 juli 2020 och telefonen lanserades den 4 augusti samma år. OnePlus Nord är tillgänglig på över 30 marknader runt om i världen inklusive Sverige. Det rör sig om en prisvärd mobiltefone fullproppad med funktioner. Den har en fantastisk display, gott om kraft och en bra uppsättning kameror av hög kvalitet som alla levereras i ett prisvärt paket.
Förutom detta är det här en mobiltelefon med premiumkänsla, lätt och tunn, med en enkel men elegant design.
När du kommer till framsidan är det första du lägger märke till den breda kamerautskärningen i den stora displayen som rymmer två sensorer. Nord är den första OnePlus mobilen som erbjuder två kameror framtill, och det ovala hålet i displayen tar upp mycket utrymme på vänstra övre hörnet av displayen.
Det finns en snabb fingeravtrycksläsare under displayens yta som på sin höjd är en bråkdel långsammare än de som sitter i betydligt dyrare flaggskepps mobiler.
OnePlus Nord har robust baksida täckt av
Gorilla Glass och  en plastram runt telefonens kanter.
Mobiltelefonens bakstycke har en glansig finish.
Det finns inget hörlursuttag, ingen IP-Certifiering och ingen trådlös laddning men något behöver man avstå för att nå ett mer överkomligt pris. 
OnePlus Nord är ett av flera exempel på en smartphone som har en prissättning som gör att den passar som en mobiltelefon man kan köpa direkt utan några delbetalningar. Ett ämne jag bland annat har tagit upp i blogginlägget Fördelar med att köpa en mobiltelefon.

Displayen är en AMOLED display på 6,44 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på acceptabla 408 PPI (pixlar per tum). Det betyder att display är skarp och tydlig med utmärkt färgåtergivning och kontrast.
Bilduppdaterings frekvensen på 90Hz är en  uppfriskande fördel och ger gränssnittet ett smidigt flöde vid användning.
Under chassit sitter en åttakärnig Snapdragon 765G processor vilket är en processor som hamnar i övre mellansegmentet och med vilken man får en rejält kraftfull prestanda  samtidigt som kostnaden sänks avsevärt. Det är självklart att den ger en prestanda minskning i jämförelse med en flaggskepps mobil men den duger för de flesta.
Jag är en person som ofta spelar tekniskt krävande mobilspel som PUBG:New State och Badlanders och jag har inga problem att spela den här sortens mobilspel på OnePlus Nord. Men det är klart att det inte är samma smidiga.
Den största konkurrenten för denna smartphone när det gäller spelbarhet kommer från Poco X3 Pro och dess Snapdragon 860 processor. Den mobilen har dock en hel rad kompromisser för att nå topp prestanda till det priset.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 64 GB men det existerar även två bättre varianter med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB eller med ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Det finns ingen plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand.
Huvudfunktionen hos OnePlus Nord är dess flaggskepps kamera. Det finns totalt sex kameror på telefonen, fyra på baksidan och två på framsidan, vilket gör att den har flest kameror än någon annan telefon i sin prisklass. 
Selfie kamerorna är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) på baksidan sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en djupsensor på 5 Megapixlar samt en Makrolins på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar.
Kamerorna utför ett bra arbete under de flesta förhållanden och kan vanligtvis ta anständiga bilder även i mörker.
Visserligen når fotokvaliteten inte riktigt upp till de allra bästa telefonerna på marknaden för tillfället, särskilt när det gäller bilder tagna i mörkare miljöer. Kvaliteten ligger dock närmare än man kanske tror. Det här är ett område där det fortfarande är värt att investera lite extra pengar på ett flaggskepp om du vill kunna ta de allra finaste bilderna.
OnePlus Nord har ett 4115 mAh batteri med stöd för snabbladdning på 30W med den medföljande laddaren vilken fyller upp mobilen från helt tom till sjuttio procent fullt på endast en halvtimme.
Vid sin lansering kostade OnePlus Nord 4590 kronor, vilket redan då var ett konkurrenskraftigt pris men nu är det ett tag sedan den lanserades och mobilens pris har därmed hunnit sjunka en hel del. Man kan nu hitta den hos en rad svenska återförsäljare från 2990 kronor och det är ett väldigt bra pris med tanke på vad man faktiskt får för pengarna.
Denna smartphone är en av mina favorittelefoner just nu om man vill maximera hur mycket man får för pengarna. Det är fullt möjligt att hitta en väldigt bra och kapabelt mobil för strax under 3000 kronor idag ifall man har lite kunskap och vet vad man bör titta efter. Tyvärr är det inte många som har den kunskapen verkar det som. De flesta verkar välja mobiltefon mer eller mindre på impuls utan att först titta på specifikationer och tekniska funktioner. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg Hur väljer man rätt mobiltefon?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?