OnePlus Nord 2 vs Samsung Galaxy A53

I det här inlägget jämför jag två smartphones och dessa är nyligen presenterade Samsung Galaxy A53 mot OnePlus Nord 2 som lanserades 21 Juli 2021.
Om du letar efter den allra bästa prisvärda telefonen har OnePlus Nord 2 kanske hamnat på din radar på grund av den är en telefon med bra prestanda, långvarig batteritid och en utmärkt kamera. Den är faktiskt bland de bästa som finns inom den här prisklassen. Nu finns det dock en ny utmanare. Nämligen Samsung Galaxy A53.
Nord 2 ger en mer premium, elegant design än Samsung Galaxy A53.
Det finns nämligen en betydande skillnad i materialval hos dessa mobiltelefoner när du väl håller dem i handen. OnePlus Nord 2 är inte bara behagligt mer kompakt utan den har också en mer påkostad känsla med sin baksida täckt av glas jämfört med en avgjort billigare plastkänsla hos Samsung Galaxy A53 som har ett chassi konstruerat av plast.
Båda dessa mobiler har stereo högtalare och fingeravtrycksläsare under displayens yta men endast Samsung Galaxy A53 har en IP-67 Certifiering och det innebär att Samsungs telefon har mer skydd mot vatten och damm.

Samsung Galaxy A53 har en AMOLED display på 6,5 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 405 PPI (pixlar per tum). Pixeltätheten är ett bra sätt att utan att faktiskt ha telefonen få en idé om hur pass skarp och tydlig displayen är och en pixeltäthet strax under eller över 300 PPI innebär att displayen är mycket skarp.
Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.
OnePlus Nord 2 har en AMOLED display på 6,4 tum och den har även den ett bildförhållande på 20:9 samt 1080×2400 pixlar med en pixeltäthet på 409 PPI (pixlar per tum) istället. Den sistnämnda har alltså en lite skarpare display med betoning på lite. Skillnaden är inte direkt stor. Bilduppdaterings frekvensen ligger här på 90Hz.
Upplösningen för båda enheterna är densamma. Samsung Galaxy A53 har dock en marginellt större display och högre uppdateringsfrekvens än OnePlus Nord 2. Inom kategorin display kvalitet blir det lika.
Samsung Galaxy A53 har under chassit en Exynos 1280 processor på 2,4 GHz medans OnePlus Nord 2 istället har en åttakarnig MediaTek Dimensity 1200 AI processor på 3 GHz. 
MediaTek-processorn ger mer kraft i alla avseenden eftersom den är en kraftfull topp processor och Samsungs egentillverkade processor däremot är en budgetprocessor i övre mellansegmentet.
OnePlus Nord 2 verkar vara ett utmärkt val som gaming mobil särskilt för de längre spelsessionerna på grund av att dess prestanda är på en flaggskepps nivå. OnePlus vinner definitivt prestanda kategorin. 
Samsung Galaxy A53 kommer med en basmodell med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men det existerar även två bättre varianter med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB respektive med ett RAM minne på 8 GB samt ett internminne på hela 256 GB. 
Denna smartphone har plats för ett minneskort vilket OnePlus Nord inte har.
OnePlus Nord 2 kommer med en grundmodell med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Också här finns andra varianter vilket är vanligt förekommande och därför viktigt att känna till när man ska välja en ny smartphone. De bättre varianterna har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB eller ett RAM minne på 12 GB samt ett internminne på 256 GB.
Samsung Galaxy A53 har en selfie kamera på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter ytterligare fyra kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 5 Megapixlar samt en djupsensor på 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt en LED blixt.
OnePlus har valt att använda sig av en selfie kamera på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och har på baksidan kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och slutligen en Monokrom lins på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator och LED blixt.
Samsungs budgetmobil i övre mellanklass tar bilder som andra budgettelefoner kan avundas både på dagtid och i svagt ljus. Dess motståndare har även den väldigt bra kamerakvalitet som ger fina, skarpa bilder med utmärkt färgåtergivning och detaljrikedom. Oavsett vilken av dessa telefoner man väljer har man förutsättningarna till att ta fina bilder som duger för att lägga upp på sociala medier. 
OnePlus mobiltelefon har en batteristorlek på 4500 mAh men fördelen med OnePlus Nord 2 är dess 65W snabbladdning medan Galaxy A53 har ett större batteri på 5000 mAh men som endast stöder snabbladdning på 25W. I batteri kategorin blir resultatet lika på grund av att Samsung Galaxy A53 har ett större batteri medans OnePlus Nord 2 som kompensation har en högre laddnings hastighet.
Med OnePlus Nord 2 får man nära nog absolut toppprestanda till ett mellanpris.
Om man vill ha en kraftfull topp processor med bra kamerafunktioner och snabbladdning till en överkomlig prislapp bör man överväga OnePlus Nord 2. Å andra sidan får man en IP-67 Certifiering, ett större batteri och utbyggbart lagringsalternativ om man istället väljer en Samsung Galaxy A53 men den telefonen är dock en aning för dyr med tanke på vad man får för pengarna.
Samsung Galaxy A53 har ett rekommenderat pris på 4990 kronor vid lanseringen och det priset gäller för varianten med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. OnePlus Nord 2 kostar 3990 kronor och det innebär att den är en tusenlapp billigare än Samsung Galaxy A53 trots att den har en mer kraftfull processor. 
Ifall jag personligen skulle behöva välja mellan de här två mobiltefonerna skulle jag utan tvekan välja OnePlus Nord 2. Det är visserligen ett mobilmärke som inte är lika känt för allmänheten men de mer tekniskt intresserade mobilanvändarna känner till OnePlus mycket väl. Deras mobiltefoner får nästan alltid väldigt bra recensioner från tekniska medier. 
Man får mer för pengarna om man skaffar sig en OnePlus Nord 2 och det är därför jag skulle välja den.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?