OnePlus Nord 2 VS OnePlus Nord CE 2

Nord är en av OnePlus mest framgångsrika telefonserier på senare tid eftersom de erbjuder högpresterande mobiltelefoner till ett mer överkomligt pris än konkurrenterna.
OnePlus Nord CE 2 är designad för att erbjuda en destillerad upplevelse av OnePlus Nord 2. Vilket framgår av namnet. CE står nämligen för Core Edition. Men lyckas det, eller ska man välja OnePlus Nord 2 istället? I det här blogginlägget ska jag jämför dessa två smartphones för att hjälpa mina läsare att välja den som passar dem allra bäst. När jag själv ska välja en mobiltelefon utgår jag först efter hur mycket jag har råd att spendera och därefter jämför jag mobiler i den prisklassen för att finna bästa möjliga mobiltelefon för pengarna.
Trots vissa designmässiga likheter mellan OnePlus Nord 2 och OnePlus Nord CE 2 finns det tillräckligt med visuella skillnader för att du inte ska bli förvirrad över vilken som är vilken.
Det är på baksidan du får den mest synliga skillnaden, speciellt när man tittar på kameramodulen. Medan Nord 2 har denna snygga lilla aluminiumpanel med avfasade kanter har OnePlus Nord CE 2 ett område som kröker sig upp från baksidan av telefonen. Den är gjuten av samma plastbit som resten av bakpstycket. OnePlusNord 2 har istället ett bakstycke av glas så den har en mer premium konstruktion.

De två mobiltelefonerna ganska identiska displayer då båda har en AMOLED display på 6,43 tum med bilduppdaterings frekvenser på 90hz. Displayerna skyddas av Gorilla Glass 5.
De har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 409 PPI (pixlar per tum).
När du tittar på dem sida vid sida är det ingen överraskning att det verkligen är svårt att se någon signifikant skillnad i hur de visar färg, ljus, skärpa och skuggor. Oavsett streamingplattform eller tjänst är de väldigt lika. Det blir oavgjort när det gäller display kvalitet.
När man tittar på prestanda och batteritid finns det mycket tydliga likheter mellan Nord 2 och Nord CE 2. De har dock olika processorer. OnePlus Nord 2 har en MediaTek Dimensity 1200 AI processor där OnePlus Nord CE 2 har Dimensity 900. Det är i huvudsak ett steg ned när det gäller processorkraft avseende OnePlus Nord CE 2. Mobiltelefonerna levererar ganska jämn prestanda, men vid mobilspelande når de inte riktigt samma nivåer. Den billigare mobiltefonen har en fantastiskt processor för en mobil som kostar 2990 kronor men OnePlus Nord 2 ligger före med sin topp processor.
Man hittar ett RAM minne på 6 GB samt ett  inbyggt minne på 128 GB i basmodellen för båda dessa telefoner men endast OnePlus Nord CE 2 har plats för ett microSD kort.
Sedan har båda fler varianter med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men OnePlus Nord 2 har till och med en värsting variant med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB. OnePlus Nord vinner prestanda kategorin.
Dessa smartphones har inbyggda batterier på 4500 mAh.
Batteritiden är praktiskt taget identisk också. Återigen, ingen överraskning, med tanke på att de har ungefär samma kapacitet, praktiskt taget samma mjukvara och mycket liknande hårdvara. De kan båda bekvämt ta sig igenom en hel dag, även under de hektiska dagarna. 
Det blir oavgjort också i batteriet kategorin. Båda telefonerna har till och med stöd för snabbladdning på 65W.
Nord 2 har faktiskt en fantastisk huvudkamera på 50 Megapixlar, 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Monokrom lins på 2 Megapixlar.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar.
Kamerorna kommer med optisk bildstabilisering liknande vad man hittar i de flesta flaggskepp idag. Kamerakvaliteten är bättre än du hittar i nästan alla telefoner inom den här prisklassen. 
OnePlus Nord CE 2 har en huvudkameralins på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar. Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
OnePlus Nord CE 2 kanske packar in fler pixlar i sin 64 Megapixlars huvudkameralins men resultaten är inte riktigt lika bra som hos OnePlus Nord 2. Bilder kan se lite sämre ut i en direkt jämförelse av bilder som har tagits och detaljer går förlorade i de mörka delarna av bilderna. Nord 2 vinner i kamera kategorin.
OnePlus Nord CE 2 har ett något lägre pris men OnePlus lyckades fortfarande fylla mobiltelefonen med avancerade funktioner inklusive snabbladdning, en AMOLED display och en snabb bilduppdaterings frekvens och det är imponerande.
I slutändan är det verkligen inte mycket som skiljer dessa två telefoner åt och det är inte någon skillnad i pris heller. OnePlus Nord 2 och OnePlus Nord CE 2 kostar båda två 3990 kronor.
Om du vill ha en något bättre kamerakvalitet, en mer elegant design och lite kraftfullare prestanda välj att skaffa OnePlus Nord 2.
Om du verkligen vill ha möjlighet att utöka minneskapaciteten med ett minneskort och gärna vill ha ett hörlursuttag får du det med OnePlus Nord CE 2 utan att förlora så mycket när det gäller prestanda och funktioner.
Det är trist att mobiltillverkaren OnePlus fortfarande efter så många år är relativt okända här i Sverige för det här är en tillverkaren vars mobiltefoner oftast erbjuder mer för pengarna. Ifall man har begränsad budget men ändå vill ha något väldigt bra och prisvärt är det den här typen av smartphones man ska leta efter. Allt för många människor beställer sin nya mobiltefon på impuls och utgår mer ifrån vad arbetskamrater, grannar och vänner använder för mobiler istället för att fatta genomtänkta beslut baserat på vad man faktiskt själv behöver. Att ett mobilmärke är okänd för dig betyder absolut inte att det är en dålig produkt. Kolla upp recensioner och jämför mobiltefonen med mobiler inom samma kategori. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?