Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Xiaomi Redmi Note 10 Pro är en av de bästa mobiltefonerna för den som vill köpa en smartphone direkt. Man får en fantastisk display,  relativt snabb prestanda, lång batteritid och en solid kamera för under 3000 kronor.
Den är en mindre uppdatering med små förbättringar jämfört med sin föregångare Xiaomi Redmi Note 9 Pro.
Framsidan domineras av en stor display med en tunna ramar som löper hela vägen runt telefonens kanter. Medan den nedre delen är något bredare än den övriga ramen.
Detta är en glas sandwich konstruktion med plastram runt om.
Glasbaksidan gör att den gör ett anständigt intryck av att tillhöra en dyrare kategori av mobiltelefoner. Baksidan böjer sig mjukt mot sidorna.
På höger långsida sitter samtliga knappar och vänster långsida är helt enkelt tom.
Powerknappen inhyser också en  fingeravtrycksläsaren vilken inte ger några problem när det kom till uppläsning av displayen vid daglig användning.
Telefonen har stereo högtalare, ett hörlursuttag och en IP-53 Certifiering som medför att den är stänk och dammtålig. 
Xiaomi Redmi Note 10 Pro är ett av flera exempel på en smartphone som har en prissättning som gör att den passar som en mobiltelefon man kan köpa direkt utan några delbetalningar. Ett ämne jag bland annat har tagit upp i blogginlägget Fördelar med att köpa en mobiltelefon.

Displayen är en AMOLED display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 395 PPI (pixlar per tum).
skärmen är en AMOLED jobby snarare än IPS, vilket innebär oändlig kontrast och en perfekt svartnivå. Redmi har levererat en riktigt bra skärm för en telefon till den här prisklassen.
Redmi Note 10 Pro erbjuder en snabb uppdateringsfrekvens på 120Hz. Den är inställd på 60Hz från början, men man kan dubbla hastigheten för en smidigare skärmupplevelse genom att ändra i inställningarna.
Med Qualcomms åttakarniga Snapdragon 732G processorn under huven har Xiaomi Redmi Note 10 Pro rimlig prestanda. Den hantera appar, inklusive spel utan större grafiska brister, vilket innebär att man kan spela till exempel Badlanders med mobilen eller spela lite PUBG:New State och Call Of Duty Mobile
När det gäller vardagsanvändbarhet duger Xiaomi Redmi Note 10 Pro för de flesta användare. Man stöter inte på några märkbara avmattningar eller eftersläpningar när man använde den för att titta på YouTube, surfa på nätet eller scrolla genom sociala medier.
Telefonen ger mer än tillräckligt med kraft för normal användning, men den är naturligtvis inte det bästa valet för oss hardcore gamers.
Grund modellen har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 64 GB men det finns också två bättre varianter med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB samt ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Minneskapaciteten är möjlig att utöka med ett minneskort i efterhand ifall det skulle behövas. Det finns en hel del fakta som många personer som tänker skaffa en ny mobiltelefon missar och att de flesta mobiltefoner lanseras i flera olika varianter är tyvärr en av de fakta som man inte har förstått. Att just den mobiltelefon man bestämt sig för är billigare i en annan butik behöver alltså inte betyda att den är en bättre deal. Det kan mycket väl vara så att den billigare mobilen helt enkelt är en sämre variant med både mindre RAM minne och internminne.
Den framåtriktade kameralinsen är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser till på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) en Makrolins på 5 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Eftersom det inte finns någon optisk bildstabilisering här behöver du en stadig hand
Bilder tagna med kamerorna är oftast av godtagbar kvalitet men det här är inte en flaggskepps mobil så man kan absolut inte förvänta sig den allra högsta kamerakvaliteten.
Xiaomi Redmi Note 10 Pro har ett stort 5020 mAh batteri vilket ger mycket bra batteritid
Batteriet har stöd för snabbladdning på 33W så batteriet kan laddas femtionio procent fullt på trettio minuter. 
En av de starkaste konkurrenterna i den här prisklassen inkluderar Xiaomi Poco X3 Pro från ett dotterbolag till samma mobiltillverkare, som är tyngre, tjockare och har en LCD display snarare än en AMOLED. Den har en lite mindre snygg design men är också ett bra köp på grund av att den har en mer kraftfull processor.
Läs gärna mitt tidigare blogginlägg Hur väljer man rätt mobiltefon?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?