Köpa mobiltefon (Del 2).

Detta blogginlägg är del två så ifall du inte redan har läst den första delen rekommenderar jag att du läser den första för att få lite kontext.
Jag har en pensionerad äldre släkting som jag i de här inläggen kallar Kerstin men det är alltså inte hennes riktiga namn.
Hon är visserligen pensionär men är absolut inte intresserad av en så kallad pensionärs telefon likt Doro eller enkla gammeldags knappmobiler. Kerstin är mer tekniskt intresserad än så och brukar vara ute i sociala medier, framförallt Facebook och det hon vill ha är en bra, billigare smartphone med hyfsat bra kamerakvalitet, gott om internminne och en bra batteritid. Kerstin har som jag i det tidigare blogginlägget redan informerat om satt en budget på 3000 kronor. Hon vill som jag tidigare skrivit köpa mobiltefonen direkt utan några delbetalningar. 
Jag har erbjudit mig att hjälpa till genom att rekommendera ett par mobiltefoner inom denna prisklass och jag har som tidigare nämnts faktiskt hittat ett antal mobiler som ligger i den prisgruppen.

Hos Telias butiker hittar jag ingen smartphone som kostar 3000 kronor däremot finns där ännu billigare smartphones och sådana som kostar några hundralappar mer.
Hos Elgiganten/Phonehouse har jag mer tur och finner två mobiltefoner som kostar 2990 kronor när man köper dem direkt och dessa är Nokia X10 och OnePlus Nord. Om man då först tittar på Nokia X10 är det en mobiltefon med många godkända aspekter men som samtidigt kommer med två stora nackdelar. Dessa nackdelar är den svaga Snapdragon 480 processorn och den lilla mängden inbyggt minne på 64 GB. Den mobilen stryks därför direkt.
OnePlus Nord är däremot en bra smartphone med tanke på sitt pris och den har på det stora hela inga uppenbara nackdelar. Man får en skarp AMOLED display, ganska kraftfull processor i form av en åttakärnig Snapdragon 765G processor, högkvalitativa kameralinser samt en godkänd batteritid. Dessutom har OnePlus Nord en mer elegant design med ett bakstycke täckt av glas men kanter av plast.
Man får i det här fallet ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro har precis som OnePlus Nord en budgetprocessor i övre mellansegmentet. I det här fallet rör det sig om en åttakärnig Snapdragon 720G processor parat med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Den här mobiltelefonen har också den en bra kamerakvalitet, en stor tydlig LCD display och ett stort batteri som leder till en bra batteritid. Xiaomi Redmi Note 9 Pro har ett mycket större batteri än Nord men samtidigt ligger den 500 kronor över budget. Man får dessutom en mindre mängd RAM minne och en LCD display vilket är en mindre nackdel.
När man går igenom Telias utbud av smartphones med en prislapp runt 3000 kronor hittar man vid det här blogginläggets publicering två telefoner men båda ligger ungefär 500 kronor över budget. De mobiltefoner det handlar om är Xiaomi 11 Lite och Sony Xperia 10 II där Sony mobilen har sämre prestanda än mobilen från Xiaomi. Xiaomi 11 Lite är en budgetmobil i övre mellansegmentet och Sony Xperia 10 II är en budgetmobil i mellansegmentet och ligger därför ett steg nedanför i mobilkategori skalan.
Den smartphone jag i det här fallet rekommenderar mest är OnePlus Nord och det beror på att den hamnar inom budgeten på 3000 kronor och samtidigt erbjuder en mycket bra prestanda, praktiska funktioner samt en mer premium design. 
I andra hand rekommenderar jag Xiaomi 11 Lite vilken i och för sig ligger på nästan samma nivå som Xiaomi Redmi Note 9 Pro men den har en AMOLED display istället för en LCD display och AMOLED är alltid lite bättre bland annat på grund av att de ger mörkare svarta färger. Xiaomi 11 Lite har också en aning bättre processor men återigen är skillnaden inte direkt gigantisk. När det är så pass jämnt mellan två olika mobiltelefoner får man helt enkelt göra en bedömning baserad på mindre detaljer.
Tyvärr misstänker jag att Kerstin inte kommer att välja någon av de här mobiltelefonerna. De är båda två för henne okända mobilmärkena och det brukar trist nog ofta leda till tvekan hos många konsumenter. Man tror felaktigt att bara för att de inte är lika kända som andra märken så är de är sämre och man vill uppenbarligen gärna äga något man känner till sedan tidigare.
Hon kommer sannolikt vilja ha en mobiltelefon från samma typ av tillverkare som sina kompisar och bekanta. Kerstin kommer enligt vad jag tror köpa en ännu billigare (sämre) mobiltelefon från till exempel Samsung, Sony eller Motorola. Med andra ord budgetmobiler med svagare processorer, sämre bildkvalitet hos kamerorna och i många fall mindre skarpa displayer. Hon skulle i det fallet äga en mycket sämre mobiltefon än vad hon kunde ha ägt och det är ju onödigt. Min åsikt är nämligen att man bör absolut försöka hitta bästa möjliga mobiltelefon inom sin budget oavsett hur låg budget man har. Om man har lite pengar att spendera på en ny telefon är det oftast mer fördelaktigt att spendera de pengarna på ett annat mobilmärke än Samsung. För i det fallet betalar man extra för märket. Man får nästan alltid mer för sina pengar ifall man istället väljer en mobiltelefon från en annan mobiltillverkare. Det är tyvärr bara Samsung och iPhone som får uppmärksamhet och alla andra verkar ignoreras.

Förutsättningar: Hitta en så bra smartphone som möjligt för 3000 kronor hos Telia eller Elgiganten/Phonehouse.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Xiaomi Mi 10 Pro

Bästa flaggskepps mobilerna 2024