Samsung Galaxy A53

Den nya Samsung Galaxy A53 är en budgetmobil i övre mellansegmentet som kommer med avancerade specifikationer och funktioner till ett mer en överkomlig pris.
Den stora höjdpunkten hos Samsung Galaxy A53 är dess AMOLED display vilken har en bilduppdaterings frekvens på upp till 120Hz.
Designmässigt är den färska modellen ganska lik förra årets version.
Samsung har försökt att ge mobilen ett mer premium utseende och känsla med en ram av metall som löper runt mobiltefonens kanter men baksidan är fortfarande tydligt konstruerad av plast. Inte för att det är en stor nackdel med ett chassi av plast. Det är okej så länge materialet håller en hög kvalitet så att telefonen inte känns som en billig plastleksak.
Samsung Galaxy A53 som helhet känns solid och välkonstruerad. Plastbaksidan känns högkvalitativ och hållbar plus att det finns en  IP67 Certifiering för att ge skydd mot oavsiktliga droppar och stänk.
Kameramodulen på telefonens baksida hämtar verkligen inspiration från flaggskepps serien S22 och smälter fint in i telefonens chassi.
Kameramodulen är bara något upphöjd från telefonens yta vilket är en fördel när man vill använda mobiltefonen liggande på en plan yta. Värt att nämna är att Samsung Galaxy A53 har stereo högtalare och det är en detalj som förhöjer upplevelsen när man spelar mobilspel, tittar på YouTube eller lyssnar på musik.

Samsung Galaxy A53 har en AMOLED display på 6,5 tum med bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 405 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5.
Den stora tydliga displayen är detaljrik med utmärkt färgåtergivning och kontrast.
Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz vilket även fanns hos föregående modellen Samsung Galaxy A52. Detta bör säkerställa att appar och menyer flyter på väldigt väl vid användning. Det finns också en fingeravtrycksläsare under displayens yta som visserligen låser upp telefonen en aning för långsamt men samtidigt fungerar som den ska. 
I hjärtat av Samsung Galaxy A53 5G sitter en egentillverkad åttakärnig Exynos 1280 processor på 2,4 GHz. Detta är en helt ny processor så det är inte många konsumenter som har erfarenhet av den här processorn ännu. Klart är dock att det rör sig om en budgetprocessor i övre mellansegmentet och detta innebär att denna smartphone hamnar i just den kategorin av smartphones.
Grundmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB men det existerar också som ofta är fallet fler varianter av samma smartphone. Den ena har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB och den andra kommer med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Samtliga variationer har plats för ett minneskort så minneskapaciteten är möjlig att utöka i efterhand.
Själva kamerasystemet består av fyra kameralinser på baksidan och en selfie kamera på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) på framsidan.
Dessa bakre kameror inkluderar en huvudkameralins på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och en 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Dessa är ihopkopplade med en djupsensor på 5 Megapixlar samt en Makrolins på 5 Megapixlar.
Kamerorna har optisk bildstabilisator, PDAF samt LED blixt.
Det finns ett 5000 mAh batteri som är 500 mAh större än det som är inbyggt i Samsung Galaxy A52 så jag hoppas på en lite längre batteritid. Men batteritiden påverkas av hur kraftfull och effektiv processorn är, displayens kvalitet, av hur mycket man använder sin smartphone under dagen och hur man använder den. Ifall man spelar mobilspel eller tittar på streamad film töms batterier fortare än ifall telefonen endast används för att surfa på nätet.
Den här telefonen stöder snabbladdning på upp till 25W men man behöver köpa en egen laddare eftersom Samsung inte skickar med någon i kartongen.
Samsung A-serien är inte lika flashig som flaggskepps Galaxy S-serien men underskatta inte hur viktig Samsung Galaxy A53 kommer att vara för Samsung i år. Fler och fler personer beställer budgetmobiler som har lägre prissättning och därmed blir den här typen av smartphones ofta storsäljare. Samsung Galaxy A53 har ett rekommenderat pris på 4990 kronor och det priset gäller för varianten med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Mobiltelefonen är därmed lite för dyr med tanke på vad man får för pengarna, många andra mobiltillverkare erbjuder mer för en mindre kostnad. Om man absolut vill äga den här mobiltelefonen är det bäst att vänta några månader eftersom priset då kan ha gått ner en aning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?