TCL 10 Plus


Det existerar en mängd olika mobiltillverkare, betydligt fler än de få tillverkare de flesta svenskar känner till. Det är faktiskt så illa att många mobiltillverkare som säljer sina mobiltelefoner officiellt här i landet ändå inte är kända av majoriteten av alla som bor här.
Det betyder att de tillverkare som inte ens säljer sina smartphones här är ändå mer okända. Att man inte har hört talas om en viss tillverkare innebär förstås inte automatiskt att deras produkter är dåliga.
TCL är en av dessa tillverkare av mobiltelefoner.
Deras TCL 10 Plus är en intressant smartphone i mellansegmentet som bland annat säljs i Amerika och andra delar av världen.
TCL har byggt telefoner i flera år bara inte med deras namn på baksidan. De har för att vara tydlig tillverkat mobiltelefoner på uppdrag av andra mobiltillverkare. Alcatel och Blackberry har tillhört deras uppdragsgivare för att nämna några exempel.
TCL 10 Plus ser ut som en flaggskepps mobil med kanter av metall och en baksida täckt av matt glas som inte drar till sig fingeravtryck eller smuts.
På baksidan sitter fyra kameralinser på rad i vågrät linje och det ser verkligen tjusigt ut. 
Displayen på framsidan täcker större delen av fronten och långsidorna är kurvade över kanterna. Under displayens yta sitter en fingeravtrycksläsare vilket är en modern placering av fingeravtrycksläsare.
TCL 10 Plus släpptes officiellt i juli 2020.

Det finns inga stereo högtalare här och den enda högtalaren sitter till höger i mobilens underkant vilket är en olycklig placering eftersom ljudet lätt dämpas när man spelar mobilspel i landskapsläge. Handen täcker då över högtalaren.
TCL 10 Plus har varken en IP Certifiering eller trådlös laddning men det är inte så konstigt med tanke på inom vilken kategori den här mobiltelefonen ligger i.
Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med bildförhållandet 19:5 och 1080×2340 pixlar. Pixeltätheten landar därmed på godkända 398 ppi (pixlar per tum). Dessutom har displayen funktionen Always On display.
Det sitter en fingeravtrycksläsare placerad under displayens yta. Detta är en modern placering av fingeravtrycksläsare nuförtiden, främst hos flaggskepps mobilerna men en del budgetmobiler i övre mellansegmentet har ibland också samma funktion. Det är fortfarande rätt så ovanligt hos budgetmobiler i mellansegmentet som den här så det är en fördel med TCL 10 Plus.
TCL äger display fabrik så naturligtvis använda telefonen en display från TCL Display.
 Displayen är fin och har naturliga färger, bra betraktningsvinkel och utmärkt skärpa.
Mobiltelefonen drivs av en åttakärnig Snapdragon 665 processor vilket är en budget process tänkt för budgetmobiler i mellansegmentet. Processorn är ganska kraftfull och det är fullt möjligt att spela något mer krävande mobilspel men knappast på de högsta grafiska inställningarna.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 64 GB och det är tillräckligt mycket för många personer men det existerar även två bättre varianter.
En med samma mängd RAM men med ett inbyggt minne på 128 GB. Värsting modellen har ett RAM minne på 8 GB och 256 GB. Minnesmängden är möjlig att utöka med ett minneskort.
Batteri är på 4500 mAh med stöd för snabbladdning via Quick Charge 3. Med ett så ovanligt stort batteri klarar man sig relativt länge på en laddning men batteritiden påverkas alltid av hur du använder din smartphone. Om du tittar ofta på YouTube videos och spelar mobilspel töms batteriet fortare än om du mest bara surfar på nätet och ringer och skickar sms.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins)
Huvudkameran på baksidan är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins) utöver den finns en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel),
Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar
Kamerorna har PDAF och dubbla LED. Kamerakvaliteten är helt okej men det finns många mobiltelefoner inom samma kategori som har bättre kameralinser.
TCL säljer inte sina mobiltelefoner i Sverige åtminstone inte ännu. Framtiden får utvisa ifall det blir så. Det är alltid trevligt med fler alternativ att välja bland. Konkurrensen blir större och vi konsumenter fâr mer att välja bland och vi får billigare mobiltelefoner på sikt.
Många av oss konsumenter behöver bli mer medvetna om vad som finns på marknaden och bli mer kunniga när det gäller prestanda och funktioner. 
Vill man inte ha bästa möjliga smartphone för de pengar man spenderar? 
För mig personligen är det betydligt roligare att äga en unik mobil som färre personer har än att ha exakt samma mobiltelefon som kompisarna, släktingarna och grannarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.