En klassisk smartphone från förr.


BlackBerry Passport som är en smartphone som lanserades 2014 var en ren produktivitetsmaskin och en mobiltelefon vilken riktade sig mot professionella  industrimän med sina affärsfokuserade funktioner. Den hade för sin tid kraftfull prestanda, en massa smarta funktioner och en fantastisk byggkvalitet. Dess fyrkantig design, den ovanligt lilla displayen och tangentbordet gjorde att den såg helt annorlunda ut än alla andra mobiltelefoner på marknaden.
Den alternativa formfaktorn gör telefonen till en unik och attraktiv smartphone. Formen påminner en hel del om ett pass därav namnet Passport.
Kanterna runt både tangenterna och runt mobilens kanter är av rostfritt stål och baksidan är av en mjuk gummibelagd plast vilken är bekväm att greppa.
Det är tydligt att designen på BlackBerry Passport passar mer i en innerficka på en kavaj än i en jeans ficka.
Den här mobiltelefonen har ett ergonomiskt fysiskt tangentbord vars upplevelse när man använder den inte alls är jämförbar med ett pekskärms tangentbord. Det är ergonomiskt utformat och det medför att det när man skriver längre texter blir mer bekvämt för skribenten.

Nu 2020, sex år efter att Blackberry Passport lanserades kan man inte undgå att förstå hur unik den här mobiltelefonen var när den kom och hur unik den fortfarande är. Blackberry har sedan dess övergett sitt eget operativsystem Blackberry OS och använder nu istället Android i sina nyare mobiltelefoner.
Säkerheten är inbyggd i varje lager av Blackberry Passports programvara. BlackBerry har över 50 säkerhetscertifieringar och godkännanden, fler än någon annan mobiltillverkare.
Specifikationerna följer vad det årets flaggskepps mobiler hade under chassit och det är klart att utvecklingen har tagit många steg framåt sedan dess. Det är ju trots allt sex år sedan som Blackberry Passport lanserades, en oändlighet inom mobil världen.
Processorn var en fyrkärnig Snapdragon 801 processor på 2,26 GHz och RAM minnet var på 3 GB med ett inbyggt minne på 32 GB. Alltså ingen prestanda som skulle imponera på någon 2020 men då var det den allra bästa prestanda man kunde få.
Blackberry Passport hade en liten LCD display på 4,5 tum och med en så minimal display förstår man att mobiltelefonen aldrig var tänkt att vara mainstream. Att spela mobilspel, titta på Netflix eller YouTube var knappast någon njutning på en så liten display. Den här mobiltelefonen var istället framtagen för att vara ett säkert och effektivt arbetsverktyg för affärsmän och personer med administrativa uppgifter på större företag och organisationer. Som sådan var den helt fantastisk.
Batteriet var på 3450 mAh och operativsystemet var Blackberry OS 10.3 vilket som tidigare nämnts var Blackberrys helt egna numera nedlagda operativsystem. 
Det är klart att det inte direkt är en bra idé att använda en Blackberry Passport idag men det är ganska intressant att blicka tillbaka på vad som har varit med en nostalgisk känsla.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.