Nokia 8.3 5G


Nokia 8.3 5G är en utmärkt budgetmobil i övre mellansegmentet från finska HMD Global som kompromissar på rätt områden.
Den konkurrensutsatta kategorin budgetmobiler i mellansegmentet medför att den har det kämpigt att sticka ut i mängden.
HMD Global är likt konkurrenterna Motorola och Xiaomi väldigt duktiga på att ta fram just den här typen av mobiltelefoner med överkomliga priser.
Nokia 8.3 är en mycket välbyggd, solid smartphone med kanter av metall och bakstycke av glas. 
Glasbakstycket reflekterar ljus något, som ger den ett unikt utseende snarare än bara en enda matt färg.
Fingeravtryckssensorn är placerad i strömknappen på höger långsida så att man kan väcka upp displayen och låsa upp den med ett tryck. 
Displayen är ovanligt stor med tunna ramar runt om förutom hakan då som är lite tjockare än vad den är hos många andra mobiltelefoner. Den följer inte till fullo dagens design trender med extremt tunna ramar runt displayerna i alla riktningar.

Nokia 8.3 har en LCD display på 6,8 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 med 386 ppi (pixlar per tum). 
Displayen är i av bra kvalitet men saknar en idag viktig funktion nämligen en högre bilduppdaterings frekvens.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 765G processor på 2,4 GHz och det är bland annat den som gör att denna smartphone hamnar i övre mellansegmentet.
Processorn är relativt kraftfull och snabb, faktiskt tillräckligt kraftfull för de flesta användare och den är effektiv så den slukar mindre batteri än de processorer som sitter i de dyra flaggskepps mobilerna. Processorn klarar med lätthet av vardagliga uppgifter och den fungerar utmärkt som spelmobil även när man spelar mer tekniskt krävande mobilspel.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 64 GB med möjlighet till att att utöka minneskapaciteten med ett minneskort. Detta är basmodellen och det finns en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB samt ett internminne på 128 GB. Min rekommendation är att satsa på den bättre varianten ifall man har ekonomisk möjlighet eftersom den är så mycket bättre än basmodellen.
Den främre kameralinsen är på 24 Megapixlar och det rör sig om en vidvinkel lins.
På baksidan sitter fyra kameralinser på 64 Megapixlar (Vidvinkel lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och slutligen en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har Carl Zeiss optisk och kommer med autofokus, PDAF och dubbla LED blixtar.
Kamerakvaliteten är bra men utan att kunna 
konkurrera med de allra bästa på marknaden men det är fullt möjligt att ta några imponerande bilder under bra förhållanden.
Den här mobiltelefonen erbjuder några bra specifikationer för priset bland annat den stora, tydliga  6,8 tums displayen som är perfekt för att titta på filmer när du är på språng eller spelar mobilspel. 
Operativsystemet Android 10 och detta är en Android One enhet vilket innebär en ren version av systemet som är garanterad att få uppdateringar i många år framöver. 
Batteriet är på 4500 mAh och har stöd för 18W snabbladdning.
Batteristorleken i kombination med den imponerande optimeringen av operativsystemet Android och processorns kraft medför en fantastisk batteritid. Mobiltelefonen är stor så man får plats med ett stort batteri vilket innebär minst en och en halv dag på en laddning. 
Nokia 8.3 5G  är framtagen för att kunna behållas länge både när det gäller själva konstruktionen och när det gäller uppdateringar av operativsystemet samtidigt som den har de specifikationer som de flesta klarar sig med. Det här är en mycket bra mobiltelefon men samtidigt finns det andra alternativ som erbjuder liknande funktioner till ett lägre pris, till exempel OnePlus Nord, Motorola Moto G 5G Plus eller Xiaomi Mi 10T Lite.
En Nokia 8.3 5G kostar 6490 kronor och det är basmodellen som har den prislappen. Som en jämförelse kostar OnePlus Nord 4590 kronor, Motorola Moto G 5G Plus 3990 kronor och Xiaomi Mi 10T Lite kostar 3690 kronor. Av vilken anledning ska man i så fall välja en Nokia 8.3 5G när man får mer mobil för pengarna om man väljer en av de där telefonerna istället? Vad har Nokia att erbjuda som matchar det högre priset? Ett större batteri och ett rent operativsystem är ett par exempel men uppväger de för det högre priset?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.