Samsung Galaxy Note 10 Lite

Samsung Galaxy Note 10 Lite är en lite märklig tippmobil från Januari 2020 som just när det här blogginlägget skrivs kostar 4490 kronor hos Webhallen.
Den här mobiltelefonen är märklig främst på grund av att den har en äldre topp processor under skalet vilket gör att den på ett sätt blir en flaggskepps mobil men sett ur en annan vinkel inte riktigt är det. Den tål inte att jämföras med toppmodeller med årets mest kraftfulla processorerer.
Displayen är stor med ganska tunna ramar och ett runt hål för selfie kameran. Själva displayen är helt plan till skillnad mot de displayer med kurvade långsidor som Samsung vanligtvis använder hos sina flaggskepp. 
Baksidan är konstruerad av plast och den är böjd för att ge en mer ergonomisk passform i handflatan. Anledningen till att man har valt att använda sig av plast istället för glas är förstås för att få ner prissättningen på telefonen, det handlar ju trots allt om en Lite version. Det finns därför en del kompromisser.
En sak som saknas är trådlös laddning. Det finns inte heller någon IP-Certifiering, vilket innebär att telefonen inte är lämplig att använda ute i regnet. Chassits är robust och välkonstruerat.
Fingeravtrycksläsaren sitter under displayens yta och låser upp displayen snabbt och smidigt.

Displayen av typen AMOLED är på 6,7 tum med 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 394 ppi (pixlar per tum).
Bildförhållandet är 20:9 och mobilen har endast 60Hz  bilduppdaterings frekvens. Färgerna är livliga och displayen är skarp och tydlig.
Processorn är en åttakärnig Exynos 9810 processor på 2,7 GHz och det är en två år gammal topp processor som sitter i Samsung Galaxy S9 som lanserades redan 2018. 
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 128 GB med möjlighet till att utöka minneskapaciteten med ett minneskort. 
Prestanda är tillfredsställande för det mesta, och navigering i menyerna leder verkligen inte till problem. 
Jämfört med andra mobiltelefoner i samma prisklass som till exempel OnePlus Nord, Motorola G 5G eller Xiaomi Mi Note 10 Lite halkar Samsung Galaxy Note 10 Lite efter en aning när det kommer till prestandan hos processorn. Detta trots att dessa smartphones inte alls är flaggskepps mobiler utan är budgetmobiler i övre mellansegmentet. Utvecklingen av komponenter tar varje år stora steg framåt så gamla flaggskepps mobiler hänger inte med när man jämför med dagens smartphones i samma kategori.
Den främre kameralinsen är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och tre kameralinser på baksidan. Tre kameralinser på 12 Megapixlar varav en är en vidvinkel lins, en är en telefoto lins och en är en ultra vidvinkel lins. Kamerorna har PDAF, optisk zoom, 2×optisk zoom samt LED blixt.
Kamerakvaliteten håller en  hög kvalitet men utan att för den skull tillhöra de allra bästa.
S-Pen är en intressant, användbar funktion att ha och en som erbjuder en unik funktionalitet.  För vissa är möjligheten att signera PDF dokument i farten en väldigt nyttig funktion. Sedan finns det naturligtvis många fler användningsområden när det gäller S-Pen.
De som beställer en mobiltelefon i Note serien är ute efter de produktiva möjligheter de telefonerna har att erbjuda sin användare. Det som gör de mobilerna unika är just S-Pen och den stora displayen.
Trots att den har ett ganska tunt chassi har Galaxy Note 10 Lite ett batteri på 4500 mAh. Denna smartphone klarar av en dag på en laddning. Batteriet har stöd för 24W snabbladdning.
Samsung Galaxy Note 10 Lite är inte, till och med till ett så pass överkomligt pris det absolut bästa valet för särskilt många personer. Dess största nackdel är den gamla processorn som tyvärr drar ner mobiltelefonen.
Men Samsung Galaxy Note 10 Lite är trots allt det billigaste alternativet ifall man absolut vill äga en nyare mobiltelefon i Note serien. 
Jag avslutar med en uppmaning till alla som läser detta blogginlägg. Beställ aldrig en smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på vad det är du brukar använda din mobiltelefon till. Jämför olika mobiltelefoner som landar inom din budget och försök att finna bästa möjliga mobiltelefon till den kostnaden. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.